Articole The Chronicles of Narnia: Prince Caspian

(2008)

Cronicile din Narnia: Prințul Caspian

Intoarcerea in Narnia: Povestea printului Caspian

Fermecatoarele personaje ale nemuritoarei povesti fantastice a lui C.S. Lewis prind din nou viata în CRONICILE DIN NARNIA: PRINtUL CASPIAN. De aceasta data, fratii Pevensie — Peter, Susan, Edmund si Lucy — sunt adusi prin magie din Anglia epocii celui de-al doilea razboi mondial înapoi în Narnia, plecand dintr-o gara aflata în apropierea Pietei Trafalgar din Londra. Ei pornesc într-o noua aventura periculoasa, punandu-si înca o data la încercare credinta si curajul.

La un an dupa incredibilele evenimente din “sifonierul, leul si vrajitoarea”, fostii regi si regine ale Narniei se întorc din nou în acest regat îndepartat, unde descopera ca au trecut mai bine de 1 300 de ani în termeni narnieni. În lipsa lor, Vremea de Aur a Narniei s-a stins, devenind o simpla legenda. Animalele magice, vorbitoare, si fapturile mitice ale acestui tinut abia daca au supravietuit în povestile telmarnienilor, o rasa de oameni condusa de nemilosul Rege Miraz. Puternicul leu Aslan nu a mai fost vazut de o mie de ani. Cei patru frati au fost adusi în Narnia de Caspian, tanarul mostenitor al tronului telmarnian, care vrea sa îl înfrunte pe maleficul sau unchi Miraz. Ajutati de un pitic curajos, pe nume Trumpkin; un soricel vorbitor îndraznet, numit Reepicheep, si un Pitic Negru pe nume Nikabrik, care nu are încredere în nimeni, ei îi conduc pe narnieni într-o lupta remarcabila, pentru a readuce la viata magia si gloria acestui tinut.

“Printul Caspian” este al doilea roman din seria de sapte care alcatuiesc “Cronicile din Narnia”, alaturi de “Calatorie pe mare cu Zori de Zi”, “Jiltul de argint”, “Calul si baiatul”, “Nepotul magicianului”, “Ultima batalie” si povestea care a lansat aceasta serie, “sifonierul, leul si vrajitoarea”. Publicate între 1950 si 1956, considerate unele dintre cele mai rezistente si mai imaginative titluri clasice ale literaturii universale, cartile lui Lewis s-au vandut în peste 100 000 000 de exemplare, traduse în mai bine de 35 de limbi, devenind una dintre cele mai mari serii literare din lume.

Ca director artistic si de creatie al proprietatii Lewis si al Companiei C.S. Lewis, Douglas Gresham (fiul sotiei lui Lewis, Joy Davidman Gresham, cu primul ei sot, romancierul W.L. Gresham) face eforturi de mai bine de 20 de ani pentru a aduce cartile lui Lewis pe marele ecran. Dupa uriasul succes de care s-a bucurat productia “sifonierul, leul si vrajitoarea”, Gresham deschide acum ceea ce el însusi descrie drept “al doilea capitol al unui vis de o viata”. “Am urmarit cum se transforma în realitate acest vis cu “sifonierul, leul si vrajitoarea”, cand filmul a explodat pe marile ecrane din toata lumea, în 2005”, exclama Gresham. “M-am asteptat dintotdeauna ca acest film sa devina o bucurie si o încantare pentru publicul de pretutindeni, dar am fost întrucatva uimit si redus la umilinta de adevaratul sau succes.”

Producatorul Mark Johnson considera ca al doilea film l-a depasit pe primul, în multe privinte. “Acest film este mai mare decat “sifonierul, leu si vrajitoarea”,” spune el. “Este mai mare în ceea ce priveste numarul de oameni din spatele camerei de filmat, numarul de oameni din fata camerei de filmat si, cel mai important, este un film mai mare din punct de vedere dramatic. Temele si relatiile pe care le abordam aici sunt mult mai mari si ceva mai sumbre decat cele din primul film.”

Regizorul Adamson explica: “PRINtUL CASPIAN spune povestea Narniei la 1 300 de ani dupa ce fratii Pevensie au plecat. Telmarnienii stapanesc acum Narnia si au alungat toate fapturile magice în paduri. Printul Caspian, mostenitorul de drept al tronului, a fost alungat de unchiul sau Miraz. Caspian sufla în cornul lui Susan pentru a-i aduce înapoi pe fratii Pevensie, ca sa salveze Narnia din ghearele lui Miraz, regele pe nedrept înscaunat.”

Spre deosebire de primul film, care în mod intentionat a început modest si a evoluat treptat spre scena bataliei de proportii epice, PRINtUL CASPIAN începe în stil mare si continua în stil si mai mare. “Acum am vazut aceasta lume de proportii epice”, remarca Adamson. “Asa ca, la începutul acestui film, trebuia sa începem de la acest nivel epic si apoi sa crestem. Am avut mult mai multe locatii exterioare. Am avut castele si regate create de o noua rasa umana, telmarnienii, deci a trebuit sa concepem o lume cu totul noua. De asemenea, acest film este probabil ceva mai sumbru si mai dur decat primul, în parte fiindca si copiii au mai crescut, deci povestea capata un ton mai matur. “sifonierul, leul si vrajitoarea” este o poveste plina de emotie, despre sacrificiu si iertare”, spune Adamson. “Într-un fel, aceasta este o poveste mai personala: copiii se întorc într-un loc pe care îl iubesc, dar care nu mai exista. Este mai degraba o poveste despre maturizare, despre crestere si aventura.”

“Copil fiind,” spune Adamson, “îmi amintesc ca am citit “sifonierul, leul si vrajitoarea” si, cand am ajuns la sfarsit, m-am gandit: “Stai putin ! Copiii astia erau regi si regine. Au condus Narnia timp de 15 ani. Au luptat, au purtat razboaie împotriva unor uriasi, iar acum trebuie sa se întoarca la scoala ? Trebuie sa vad ce se întampla mai departe !”
“PRINtUL CASPIAN este o poveste complet diferita fata de “sifonierul, leul si vrajitoarea”, explica producatorul Johnson. “Copiii s-au readaptat, mai mult sau mai putin, la statutul de elevi ai unor scoli din Anglia. Apoi, brusc, sunt readusi în Narnia pentru ca înca o data este nevoie de ei pentru a salva acest taram.”

Personajele din "Printul Caspian" Prezentare
jinglebells