Articole The American

(2010)

Americanul

Despre realizatori

ANTON CORBIJN (regizor)

Anton Corbijn s-a nascut in Olanda si a trait in Marea Britanie mai mult de 29 de ani. Este recunoscut mondial ca unul din cei mai influenti artisti fotografi si a lucrat cu pictori, regizori, actori, scriitori si muzicieni de mai bine de 35 de ani. Fotografiile sale sunt realizate mai mult in alb si negru si pot fi vazute pe mai mult de 100 de coperte de discuri, in reviste si carti, dar si in galerii si muzee. Fotografiile sale au fost publicate in mai mult de 12 albume, dintre care amintim FAMOUZ, 33 Still Lives, WERK, si U2&i . A publicat o carte despre realizarea primul sau lung metraj, Control, intitulata « In Control ». Odata cu lansarea filmului Americanul va lansa si cartea despre realizarea lui, Inside The American. Aceatsa va consta in fotografii facute pe platou si in afara platoului in timpul filmarilor si pregatirilor pentru filmari, in 2009.

Corbijn este, de asemenea, grafician, realizand coperte pentru reviste, creand afise, logouri (logoul orasului sau natal, Haga, ii apartine, de exemplu), si coperte de albume pentru Depeche Mode sau compozitorul Herbert Grönemeyer, de exemplu. Lucreaza si ca scenograf de concerte, fiind responsabil de toate turneele Depeche Mode incepand cu 1993. Are, de asemenea, activ peste 75 de videoclipuri pe care le-a regizat. Printre acestea se numara peste 12 videoclipuri pentru Depeche Mode, cum ar fi "Enjoy the Silence" sau "Personal Jesus". Alte nume ale muzicii pentru care a realizat videoclipuri sunt "Heart-Shaped Box", pentru Nirvana, "One", al lui U2, "Dehlia's Gone", al lui Johnny Cash, cu Kate Moss, "Straight to You", al lui Nick Cave, "Hero of the Day", al trupei Metallica, "All These Things That I’ve Done", pentru cei de la The Killers", "Talk" si clipul original pentru "Viva la Vida" ale celor de la Coldplay. Activitatea sa video se poate gasi in colectia The Work of Director Anton Corbijn, DVD lansat de Palm Pictures in 2005.

Primul sau lung metraj, Control, din 2007, a castigat 5 premii British Independent Film, precum si multe alte premii, incluzând premiul Best New British Feature la Festivalul Internațional de Film de la Edinburgh.


ROWAN JOFFE (scenariul)

Rowan Joffe a terminat recent producția primului său film regizat pentru cinema, Brighton Rock, pe care l-a adapta după romanul cu același nume a lui Graham Green. În film joacă Sam Riley, Helen Mirren, John Hurt și Andrea Riseborough.

Joffe a câștigat un premiu BAFTA pentru regia filmului de televiziune The Shooting of Thomas Hurndall, și a fost nominalizat la premiile Emmy Internaționale, câștigând, de asemenea, și premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Televiziune de la Monte Carlo.

Filmografia sa include filme de televiziune precum Secret Life, Turkish Delight, etc. A fost co-scenarist la 28 Weeks Later, regizat de Juan Carlos Fresnadillo. A scris scenariul pentru Last Resort, cu Paddy Considine și Dina Korzun, fiind nominalizat la premiile British Independent Film în 2000. Pentru scenariul filmului de televiziune Gas Attack a primit prima sa nominalizare la premiile BAFTA.

MARTIN BOOTH (autorul romanului)

Martin Booth (1944-2004) a fost romancier, critic, biograf, autor de cărți pentru copii și istoric social.
Booth a terminat jurnalul copilăriei sale în Hong Kong, "Gweilo" (publicat în America cu titlul "Golden Boy") cu puțin timp înainte de moartea sa. Printre romanele sale cele mai cunoscute se numără « Hiroshima Joe », bazată pe povestea adevărată a unui britanic care a supraviețuit bombei de la Nagasaki, "The Industry of Souls", care a ajuns printre favoritele pentru premiul Booker, precum și "The American", care a fost adaptat de Anton Corbijn pentru marele ecran.

ANNE CAREY (producătoare)

Anne Carey, împreună cu Ted Hope, conduce compania de producție This is that, cu sediul în New York, pe care cei doi au creat-o în 2002 cu producătorul Anthony Bregman. This is That s-a specializat în producții cu conținut original și inovator. Filmografia sa include titluri precum 21 Grams, de Alejandro González Iñárritu, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, de Michel , The Door in the Floor, de Tod Williams, Thumbsucker, al lui Mike Mills, A Dirty Shame, de John Waters, The Savages, pentru care Laura Linney și Philip Seymour Hoffman au fost nominalizați la Oscar, respectiv la premiile Independent Spirit.

JILL GREEN (producătoare)

După ce a fost managing director la prestigioasa companie Red Rooster Films and Television, Jill Green și-a creat propria companie de producție în 1998, Greenlit.
Concentrându-se exclusiv pe proiecte de film și televiziune de cea mai înaltă calitate, Greenlit a produs filme cu audiențe impresionante, precum The Man Who Lost His Head și Caught in a Trap, sau miniserii precum Menace și Trust, sau seriale precum Honest and Vexed.
Serialul de cel mai mare succes produs de Greenlit a fost Foyle’s War, care a câștigat premiul BAFTA. Recent a fost difuzat al șaptelea sezon și a fost vândut în 30 de țări.

ANN WINGATE (producătoare)

Cel mai recent film produs de Ann Wingate a fost The Special Relationship, ultimul din seria de trei creată de Peter Morgan, despre fostul prim ministru britanic Tony Blair, cu Michael Sheen în rolul titular și Dennis Quaid în rolul lui Bill Clinton.

Filmografia sa cuprinde titluri precum Into the Storm, film de televizune, care a primit 14 nominalizări la premiile Emmy, My House in Umbria, cu Maggie Smith, nominalizat la 9 premii Emmy și 2 Globuri de Aur.
Pentru cinem a lucrat la titluri deja clasice, precum Howards End, The Portrait of a Lady, nominalizat la 2 Oscaruri și A Midsummer Night’s Dream.

GRANT HESLOV (producător)

În calitate de co-producător și co-scenarist al filmului Good Night, and Good Luck, Grant Heslov a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film și a primit o nominalizare împreună cu George Clooney la Oscar pentru cel mai bun scenariu.
Pentru Smokehouse Pictures, compania pe care o deține împreună cu George Clooney, a produs titluri precum Leatherheads și The Men Who Stare at Goats, acesta din urmă fiind și filmul său de debut regizoral. Heslov și-a început cariera ca actor, având roluri în filme precum True Lies, al lui James Cameron, Sunset, de Blake Edwards, Enemy of the State, de Tony Scott, The Birdcag, de Mike Nichols și Congo de Frank Marshall.
Pentru televiziune, Heslov a fost producător executiv și regizor la serialul foarte apreciat de critici Unscripted, iar cel mai recent la serialul Memphis Beat, care este difuzat și în

MARTIN RUHE (director de imagine)

Martin Ruhe trăiește în Germania și a colaborat cu Anton Corbijn la videoclipurile "Talk", al celor de la Coldplay și « Linear », al celor de la U2, precum și la filmul Control, care i-a adus premiul pentru cea mai buna imagine la Festivalul de Film Auteur, din 2007, precum si o nominalizare la premiul Golden Frog, de la Camerimage si o nominalizare pentru cea mai buna realizare tehnica la British Independent Film Awards.

A mai lucrat la Harry Brown, cu Michael Caine, si la The Countess, regizat, scris si interpretat de Julie Delpy.

Activitatea sa include spoturi publicitare pentru clienti din toata lumea, precum Audi, Ikea sau Comcast. Din 2000, spoturile pentru care a filmat i-au adus 26 de premii ale industriei publicitare, inclusiv un Clio de Bronz, un London International Advertising Award (LIAA) si doua premii Gold Lion la Cannes.

MARK DIGBY (scenograf)

Mark Digby a mai colaborat cu Anton Corbijn la videoclipul Linear al celor de la U2.
Activitatea sa include titluri precum Slumdog Millionaire, care i-a adus premiul Art Directors Guild si o nominalizare la premiile BAFTA, precum si Millions si 28 Days Later, toate trei in regia lui Danny Boyle.
Digby a ajuns tarziu in scenografia de film. Dupa diverse joburi in comert, contabilitate, etc., a inceput sa lucreze cu un teatru de tineri amatori, unde a jucat si a facut scenografia. De aici, a ajuns sa lucreze la o televiziune pentru copii, apoi a continuat in televiziune, trecand la programe pentru marele public. A urmat apoi cariera de scenograf de film. A fost art director la The Mother, cu Anne Reid si Daniel Craig, Beautiful People, de Jasmin Dizdar. A lucrat cu Michael Winterbottom, cu care a strabatut toata lumea pentru Code 46, apoi a urmat The Road to Guantanamo, A Mighty Heart, Genova.
Cel mai recent film pentru care a realizat scenografia este Never Let Me Go, de Mark Romanek, cu Keira Knightley si Carey Mulligan.

HERBERT GRÖNEMEYER (muzica)

Herbert Grönemeyer este cel mai de succes artist pop din Germania. Colaboreaza cu Anton Corbijn de peste 22 ani la fotografii, coperte de albume, videoclipuri si scenografie de concerte. In Control a fost si actor. A colaborat si cu directorul de imagine Martin Ruhe pentru mai multe videoclipuri.

De la finele anilor 70, Grönemeyer și-a început cariera ca actor și ca director muzical. A lucrat împreună cu cei mai importanți regizori germani, precum Peter Zadek și Claus Peymann, în Hamburg, Stuttgart, și Köln. După ce a făcut parte pentur scurt timp din trupa de jazz Ocean, și-a lansat primul album solo, "Grönemeyer," în 1979 și apoi al doilea album, "Zwo" ("Two"), în 1981. În acest timp a jucat în Das Boot, în regia lui Wolfgang Petersen, considerat unul din cele mai autentice filme de război. După aceea s-a concentrat pe cariera muzicală, compunând o serie de albume de mare succes comercial.

In 1998, Grönemeyer s-a mutat de la Berlin la Londra, unde trăiește și în prezent. De atunci a colaborat cu prolificul producător birtanic Alex Silva, compunând în 2002 "Mensch", considerat a fi capodopera sa, și care a stabilit recordul celui mai rapid best seller din istoria industriei muzicale din Germania, ajungând album de platină de 10 ori. Turneul « Mensch » a devenit cel mai bine vândut DVD muzical din Germania. Un alt imens succes al lui Grönemeyer a fost setul de 8 CD-uri intitulat "Pop 2000 - 50 Years of German Pop Music and Youth Culture", pe care l-a îngrijit și l-a produs.
Următorul său album va fi lansat în primăvara lui 2011, și va fi urmat de un turneu. Grönemeyer este membru al organizației "Deine Stimme gegen Armut" ("Your Voice Against Poverty").

SUTTIRAT ANNE LARLARB (designer de costume)

Suttirat Anne Larlarb a fost recompensată cu premiul Costume Designers Guild pentru contribuția sa la oscarizatul Slumdog Millionaire. Va colabora din nou cu Danny Boyle la noul film al acestuia, 127 Hours, cu James Franco. Tot cu Danny Boyle a mai lucrat la filmul Sunshine. Ca art director, activitatea sa cuprinde filme precum The Savages, The Namesake. Ca designer de costume a lucrat la Beastly, The Extra Man, Peacock.

În teatru, a creat costume pentru Tape, The Lively Lad, Orange Lemon Egg Canary, No. 11 (Blue and White), Eyes of the Heart, The Adventures of Amy Bock, Learning Curve, The Last Days of Don Juan, Richard III, Angels in America, Pericles, Stealing Sweets and Punching People.
Creațiile sale au fost incluse în expoziția "Curtain Call: Celebrating A Century of Women Designing for Live Performance", inaugurată în 2009 la New York Public Library of Performing Arts de la Lincoln Center, și care, de atunci a fost itinerantă.

Despre distribuție
jinglebells