Articole Sex Drive

(2008)

În SEXcursie

Note de productie

Producatorul Bob Levy nu a trebuit sa caute prea mult pentru a gasi sursa pentru ultimul lui proiect de film. Levy este directorul departamentului de film si televiziune de la Alloy Entertainment, care a publicat All the Way, romanul tanarului romancier Andy Behrens, care a stat la baza filmului in SEXcursie. Alloy, fondata de Leslie Morgenstein, tot producator la in SEXcursie, si-a facut loc in industria de divertisment. Compania a mai produs celebrul serial de televiziune "Gossip Girl" si franciza The Sisterhood of the Traveling Pants ("Patru prietene si o pereche de blugi"), ambele avand la baza carti publicate de Alloy.

Cu romanul in mana, urmatorul pas al producatorilor a fost sa gaseasca scenaristi capabili sa transpuna povestea pe marele ecran. Levy si Morgenstein s-au intalnit cu o serie de scriitori inainte sa selecteze echipa formata din Sean Anders si John Morris pentru a adapta cartea la un scenariu strigator la cer, care e devenit ulterior in SEXcursie.

"Odata ce i-am cunoscut pe Sean si pe John si am ascultat viziunea lor asupra filmului, a inceput sa ne sufle vantul in panze.", spune Levy. "Au venit si ne-au impresionat cu o abordare care era de o mie de ori mai inteligenta, mai amuzanta si mai verosimila decat tot ce mai auzisem. si-au dat seama perfect cum sa transforme cartea in film."

Morris si Anders mai colaborasera la o comedie cu adolescenti, Never Been Thawed, care a fost un succes in campusurile universitare din toata tara. De la bun inceput, erau hotarati sa-si puna amprenta asupra proiectului. "Filmul e destul de diferit de cartea pe care ne-a trimis-o Bob.", spune Anders, care a si regizat filmul. "Dar porneste de la aceeasi premisa: pustiul traverseaza tara pentru a-si pierde virginitatea. Mie si lui John ne-a placut si am inceput sa vorbim imediat despre cum putem sa facem povestea mai amuzanta, mai nebuneasca."

Cei doi s-au inspirat pentru in SEXcursie din filmele lui John Hughes, autorul de aventuri cu adolescenti precum Pretty in Pink si Sixteen Candles. "Ca si Hughes, si noi am inceput cu povestea si cu personajele.", spune Anders. "Cand am simtit ca am acoperit lucrurile astea, ne-am gandit cum sa facem ca totul sa fie mai amuzant. si am incercat sa facem ca totul sa fie mai nostim."

Potrivit lui Levy, asta era de la sine inteles avandu-se in vedere talentul echipei. "Una e sa fii amuzant - sunt o multime de scriitori amuzanti la Hollywood.", scoate el in evidenta. "Tipii astia sunt si destepti. Au creat glume fantastice, originale, dar spun si o poveste magnifica, presarata cu tot felul de caracterizari profunde si bogate. E lucru rar sa gasesti toate astea la pachet."

"Sunt oameni din industrie care se chinuie ani la rand pentru asa ceva.", spune producatorul. "Tipii astia au inceput de curand. Hollywoodul e recompensa suprema, iar ascensiunea lor a fost cu adevarat meteorica. John si Sean sunt cu adevarat fantastici."

Levy descrie subiectul filmului in SEXcursie ca fiind arhetipul povestii omului. "Este vorba despre cautarea dragostei in locurile gresite. E vorba despre faptul ca ai impresia ca vrei sex si iti dai seama ca, de fapt, ai nevoie de dragoste."
Tema dominanta e ceea ce spune Levy ca face ca filmul sa actioneze la mai multe niveluri. "E inteligent. E stupid. E emotionant. E fizic. E rautacios. E sexual. E despre curaj si despre teama. Amestecarea atator lucruri diferite face ca povestea sa fie mai bogata, face ca glumele sa fie mai amuzante si te face sa iubesti personajele si mai mult."

De la prima intalnire, Anders s-a aruncat sa regizeze filmul, precum si sa se ocupe de scenariu. "in ciuda faptului ca mai avea un singur film pe care il regizase, a abordat proiectul cu mana sigura a unui regizor cu experienta.", spune Levy. "A surprins exact tonul pe care ar trebui sa-l aiba filmul - un soi de realitate de un amuzament in crescendo. Pana la un punct, umorul depinde de echilibrul dintre cei trei pusti, care sunt foarte bine inradacinati in realitate, si situatiile si personajele neobisnuite cu care au de-a face pe drum. Dar esenta calatoriei sunt personajele reale si la care te poti raporta."

"Desigur, filmul are si o doza buna de umor.", observa actorul Clark Duke, care il interpreteaza pe adolescentul Lothario, Lance. "N-as compara filmul cu American Pie ("Placinta americana"), ci mai degraba, cu o comedie din anii '80. E la fel de excentric, dar eu, Josh si Amanda ne-am abordat personajele intr-o maniera naturalista. Unele dintre lucrurile care se intampla sunt ridicole, intr-un sens pozitiv, dar cele trei personaje principale le abordeaza dintr-o perspectiva realista."

Seth Green, care e de neuitat intr-un rol secundar, ca mecanic de masini amish, spune ca alchimia comediei e mai mult arta decat stiinta. "Este intotdeauna o aruncare a zarurilor si tine de noroc cand reunesti oamenii potriviti cu un regizor potrivit si cu materialul potrivit. Nu stii niciodata pana nu ajungi acolo. Am fost fericit ca, atunci cand am ajuns aici, am primit exact asta."

"Nu ti-ai fi dat seama ca Seth nu e regizor de foarte mult timp.", spune tanarul actor, ale carui numeroase roluri memorabile s-au intins de la Scott Evil din trilogia Austin Powers la vocea lui Chris Griffin din "Family Guy". "E versat si stie foarte bine ce vrea. Are si un gust desavarsit in materie de comedie si un simt ascutit al felului in care va arata aceasta la final. Dar e deschis si catre spontaneitate, ceea ce e o adevarata calitate, pentru ca am avut multi oameni care puteau improviza nemaipomenit de bine cand aveau ocazia. Sean s-a priceput foarte bine la surprinderea momentelor si la lasarea lor sa vina de la sine."

Producatorul Bob Levy e de aceeasi parere. "A fost o adevarata placere sa ma aflu pe platoul de filmare si sa privesc niste oameni extraordinari cum dau tot ce au mai bun. Sa-l vad pe Sean cum le asigura confortul, siguranta si le permite sa fie ei insisi, sa fie amuzanti si sa fie niste comici a fost o reala inspiratie."

Realizarea castingului pentru Sex Drive

In parte, viziunea realizatorilor pentru in SEXcursie a fost sa reuneasca cei mai nostimi oameni pe care ii puteau gasi si sa-i lase liberi, potrivit lui Bob Levy. "Am distribuit oameni foarte talentati si nostimi si le-am dat scenariul in stadiu de schita. Sean le-a permis sa participe cu propria sensibilitate si cu propria viziune la aceasta calatorie."

Atat Anders cat si Levy spun ca au fost surprinsi si amuzati cand si-au dat seama cat de mult semanau cei trei actori principali cu personajele lor. "Uneori, porneam pur si simplu camera si spuneam: Fii tu insuti!", spune regizorul. "Josh e un tip foarte dragut si e si un pic ciudat. Clark e tipul de fustangiu. Atrage toate femeile. Asa ca am pus camera in fata lor si i-am lasat sa-si faca treaba."

Josh Zuckerman, care a lucrat in mod frecvent in televiziune si in film de la varsta de zece ani, a fost prima alegere a cineastilor pentru rolul lui Ian, datorita vulnerabilitatii lui innascute, precum si talentului sau de comedian. "in primul rand, datoria lui e sa faca publicul sa-l iubeasca.", spune Levy. "Trebuie sa aiba grija daca o sa obtina sau nu fata la finalul filmului. Josh este sensibil si afectuos, inteligent si ager. Toate aceste lucruri ii caracterizeaza si pe actorul Josh Zuckerman si pe personajul Ian Lafferty. Din fericire, acest lucru face ca privitorul sa vrea ca el sa faca alegerea corecta."

"Pentru mine, Josh a fost alegerea perfecta pentru Ian.", spune Anders. "Este un baiat foarte atragator si foarte placut. Ca persoana, e foarte dragut, politicos si decent. Totusi, in acelasi timp, e ca oricine de varsta lui. E nesigur, trece prin acea criza postadolescentina care i se potriveste personajului. Pe masura ce l-am cunoscut mai bine pe Josh dupa ce l-am angajat, ne-am gandit: Dumnezeule, tipul asta chiar e Ian!"

Pentru rolul lui, Zuckerman a descoperit cu bucurie ca aceasta comedie a functionat din perspectiva mai multor aspecte si ca personajele cresc pe parcursul povestii. "Cand am citit prima data scenariul, m-am gandit ca e foarte amuzant.", afirma tanarul actor. "Are niste glume nemaipomenite, dar am raspuns si la nivelul de dezvoltare a personajelor Ian, Felicia si Lance. La suprafata, e vorba numai despre sex, dar devine mult mai mult decat atat. Ajunge sa fie vorba de prietenie, despre schimbarea pe care o sufera cu totii, ajungand la ceva nou la finalul filmului."

Una dintre "glumele nemaipomenite" l-a facut pe partenerul de platou al lui Zuckerman, James Marsden, sa-i spuna acestuia "unul dintre actorii cei mai tupeisti dintre toti cei cu care am lucrat. E nevoie de mult curaj sa te imbraci in gogoasa si sa spui replici cu toata sinceritatea."
Costumul pe care Ian e fortat sa-l poarte pentru slujba de pe timpul verii la Señor Donut, il transforma pe adolescent intr-o gogoasa imensa si-l face tinta glumelor rautacioase in plimbarile lui prin mall, incercand sa faca vanzare. "Ma facea sa rad de fiecare data.", spune actorul Clark Duke. "Sunt un mare fan al costumului de gogoasa. Voiam sa-i iau un semn din acela mare, care exista pe la colturi in L.A., in jurul carora se invart baietii."

Pentru rolul Feliciei, cineastii au tinut o serie de auditii in Los Angeles, planuind sa croiasca rolul pentru actrita aleasa. "Apoi am primit caseta cu Amanda Crew.", spune Anders. "Dintr-odata, nu mai era nicio indoiala cu privire la cine s-o interpreteze pe Felicia. Amanda era Felicia pe care o aveam eu in minte."

"Era draguta, dar si taioasa, ceea ce o facea reala si verosimila.", continua el. "Parea genul de fata care sta in cartierul tau si care e prietena cu toti baietii, dar e si sexy in acelasi timp. E cu picioarele pe pamant si trebuie sa ai grija in preajma ei, pentru ca are limba ascutita."

"Amanda este Felicia in feluri pe care niciunul dintre noi nu le vazuse pana atunci, pana s-o vedem pe platoul de filmare.", e de acord Bob Levy. "Amanda e onesta si neinfricata, si e tipul de persoana care nu se cenzureaza - si exact asa e Felicia."

Faptul ca nu trebuia sa joace rolul tipic de "papusica" intr-un film cu adolescenti este ceea ce a atras-o pe Crew la acest rol. "De obicei, tinerele actrite trebuie sa joace rolul vecinei sexy, pe care o doresc toti baietii.", explica ea. "Felicia e baietoasa, cu un exterior dur, dar, in sinea ei, e ca oricare alta fata, cu un suflet tandru, pe care incearca sa-l protejeze. Cand am citit scenariul, m-am bucurat ca trebuie sa joc acest rol. Mi se parea ca seman foarte mult cu ea."

"Mi-a placut foarte mult sa lucrez la un proiect la care s-a dedicat toata lumea.", continua ea. "inca din prima zi, Sean ne-a aratat cat de dedicat e acestui proiect. Cand sunt realizatorii atat de captivati de proiect, vrei si tu sa dai tot ce ai mai bun. Nu vrei sa-i dezamagesti."

Intrucat cele trei personaje principale isi petrec cea mai mare parte a filmului pe drum, scenaristii au reusit sa creeze o paleta bogata de roluri secundare. "De fiecare data cand se opresc undeva pentru doua minute pe ecran, cunoastem personaje noi.", spune Levy. "Am putut sa avem niste actori minunati care sa apara si sa-si joace rolul."

Seth Green joaca rolul lui Ezekiel, un barbat amish, care s-a indepartat cam mult de ferma lui din copilarie si care a dobandit o serie de aptitudini mai moderne, cum ar fi aceea de mecanic auto. "Ezekiel e doar o functie a imaginatiei lui Sean si a lui Josh.", spune Bob Levy. "Iar personajul contravine oricarei imagini pe care ne-am facut-o cu Seth Green."

Anders spune ca l-au avut in minte pe Green pentru acest rol inca de la inceput. "Am vrut ca acest amish modern sa fie foarte sarcastic. Nimanui nu-i iese sarcasmul mai bine ca lui Seth Green."

"Seth s-a bucurat sa foloseasca garderoba de amish, care e foarte calduroasa si neconfortabila.", adauga producatorul. "Oamenii nostri de la machiaj si coafura au facut cercetari, pentru a recrea ceva autentic. Seth a folosit imaginea lui Ezekiel ca punct de plecare pentru personaj si pentru interpretarea grandioasa pe care a avut-o."

Green vorbeste oarecum ironic despre el insusi, ca fiind un "purtator de cuvant al tanarului amish modern." Actorul spune: "Portretizarea tipica a unui amish e ori incredibil de dramatica, ori extrem de ridicola. N-a existat nicio descriere corecta a adolescentului amish. Ori esti Lukas Haas din Witness, ori esti Randy Quaid din Kingpin. Mi s-a parut o ocazie nemaipomenita, tocmai din acest motiv."

Calatoria pe sosea le-a dat cineastilor ocazia si de a presara filmul cu tot felul de roluri hilare jucate de o serie de chipuri cunoscute. "Dave Koechner, care a aparut in unele dintre filmele bine-cunoscute ale lui Will Ferrell, apare ca autostopist.", spune Levy. "Kyle Gass, care a lucrat cu Jack Black in Tenacious D in The Pick of Destiny, e foarte comic in rolul lui de camionagiu. Brian Posehn din "The Sarah Silverman Program" joaca rolul unui om de carnaval, care se cearta cu Ian si cu Lance".

"Am gasit si o serie de copii noi, care sunt foarte nostimi.", continua el. "Charlie McDermott si Mark Young, ii interpreteaza pe Andy si pe Randy, care sunt un fel de Beavis si Butt-Head, niste artisti stangaci de liceu. Acestia doi au un talent innascut de comici."

Filmarile in Florida le-au permis realizatorilor sa aleaga din multimea de actori care lucreaza in industria de film din Miami. Unul dintre norocosi a fost Caley Hayes, care si-a facut debutul ca actrita in rolul lui Mandy, o majoreta blonda, care promoveaza din intamplare abstinenta.
"Mandy il seduce mai mult sau mai putin pe Ian ca sa vina s-o vada dansand, iar el nu stie ca ea pledeaza pentru abstinenta.", spune Levy. "E atras in cortul de dansatoare sexy care fac un numar de hip-hop."

Hayes a avut o serie de experiente in culise, dar n-a mai aparut niciodata in fata camerei de filmat. "A fost prima mea auditie de cand ma stiu. N-am jucat in spoturi publicitare. N-am jucat niciodata in filme. N-am fost niciodata figuranta."

Ea spune ca nu stia in ce se baga. "in prima zi m-a intrebat toata lumea: Ai emotii? Ai emotii? Cand am ajuns in fata camerei, mi se parea uluitor. Cred ca a fost cea mai frumoasa zi din viata mea."

"Distributia si echipa de productie au fost un sprijin real", spune ea. "Au facut sa fie mult mai usor, pentru ca erau niste actori si actrite minunati. Cred ca posibilitatea de a lucra cu oameni de varsta mea, care stiu de unde vin, m-a ajutat foarte mult."

Si, in sfarsit, actrita distribuita in rolul drei Tasty, iubita de pe internet a lui Ian, trebuia sa fie frumoasa si sexy, dar sa nu intimideze. "Katrina Bowden, care e bine-cunoscuta din "30 Rock", trebuie sa fie atractia suprema, fata careia nimeni nu-i poate rezista, si pentru care calatoresti de la Chicago la Knoxville ca s-o vezi.", spune Anders. "Ce a fost interesant la ea e ca nu e foarte taioasa. A fost amuzant sa vezi o fata foarte draguta, care s-a chinuit mult sa joace rolul tarfei."

Despre distributie Prezentare
jinglebells