Articole Layer Cake

(2004)

Prins la înghesuială

Despre producție

Layer Cake (in traducere literala “Tortul”) este o metafora pentru societatea britanica stratificata, fie ca este in lumea infractorilor sau in oricare alta. La finalul filmului exista un scurt discurs in care cineva foloseste notiunea de tort (Layer Cake) metaforic pentru a caracteriza viata , pentru a arata cum poti sa te ridici in viata mai sus si mai sus de la un strat la altul.

Matthew Vaughn l-a intalnit pe J.J.Connolly, autorul romanului, in tren spre Blegia.
“Ma duceam sa vad meciul Angliei cu Germania la Euro 2000”, isi aminteste el. “Sedeam langa un tip pe care l-am intrebat cu ce se ocupa si el mi-a spus ca scrie…”

Imediat ce s-a intors in Anglia, Vaughn si-a procurat cartea lui Connolly. “Am gasit-o extraordinara, nu puteam sa o las din mana”, spune el. “Discutand apoi cu John( Connolly), I-i-am spus : Cartea e prea buna ca sa lasam pe altcineva sa faca un film dupa ea.”

Connolly:” La inceput am scris un scenariu de 400 de pagini, aproape ca am transcris toata cartea, ceea insemna cam 7 ore de film. A fost un proces lung si dur, dar din cele 400 de pagini impreuna cu Matt, producatorii Dave Reid si Adam Bohling am fost capabili sa sculptam scenariul de care aveam nevoie”.

Dave Reid : „ Daca citesti cartea, iti dai seama de saltul facut de la ea la scenariu. Am taiat halci intregi iar altele le-am rasucit pe toate partile pentru ca era important sa ne detasam vizibil de celelalte doua filme anterioare (n.n. Lock, Stock and Two Smoking Barrels si Snatch)”.

Dar, mutarea cea mai tare a fost trecerea lui Matthew Vaughn de la rolul de producator la cel de regizor. N-a avut in vedere aceasta mutare la inceput. Vaughn recunoaste :” Am citit scenariul cu gindul ca Guy Ritchie va fi cel care il va filma. Dar Guy n-a dorit sa faca acest lucru. Deoarece am muncit mult la proiect, nu mai aveam puterea sa mai caut un alt regizor pe care sa trebuiasca sa-l conving sa realizeze filmul, ca mai apoi sa stau si sa ma vaiet de ce il face gresit”.

Matthew Vaughn nu este strain de ceea ce i se cere unui regizor sa stie. „Tehnic stiam ce am de facut, spune el. Nu exista aspecte ale filmului pe care sa nu le fi invatat sau experimentat, am o echipa grozava dar, ciudat, nu am privit niciodata prin aparat desi stiam c-o pot face.
Suna cam prosteste, dar nu mi-a fost teama, n-am avut nici o indoiala ca fac ceea ce trebuie”.

Despre distribuție
jinglebells