Articole Basic Instinct 2

(2006)

Instinct primar 2

Actorii despre personaje

Sharon Stone despre Catherine Tramell
„Lucrurile au evoluat, iar Catherine a aparut in Londra pentru a-si scrie noul roman. In acest moment, il intâlneste pe doctorul psihiatru, care este chipes, destept, atragator si pe care il ademeneste in plasa inselaciunilor ei”, spune Stone. „Este o poveste extraordinara si foarte frumos filmata. Este amuzanta totodata.”

Stone spune ca experienta ei cu Michael Caton-Jones a fost interesanta, la fel ca si relatia ei cu Paul Verhoeven care a regizat primul film. „Premisa de la care porneste regia acestui film este ca trebuie sa fii super desteapta, usor dusa si putin perversa.”, spune ea. „Trebuie de asemenea sa adori cinematografia, pentru ca realizarea unui asemenea film este o adevarata cursa. Trebuie sa fii in stare sa creezi a multime de rasturnari de situatie, intorsaturi, momente inspaimântatoare si trebuie sa fii in stare sa-ti indrumi actorii in sensul acesta. Ai nevoie si de un soi de simt al umorului mai ciudat, precum si un mod de abordare a lucrurilor mai amuzant, mai sexy, mai pervers. Cel mai important, trebuie sa fii dornic sa experimentezi. El a incercat toate genurile. A fost foarte incântat de ideea de a lua o masina sport Spyker si sa o arunce in apa, eu fiind in ea. A fost greu, dar a fost o experienta cu adevarat fenomenala. Stiam ca daca nu facem lucruri care sunt la limita, cum altfel am fi putut demola barierele cu acest film?”

In plus, fiind solicitata fizic, lui Stone i-a placut secventa de deschidere pentru ca ea este o impatimita a masinilor. „Eu am un Aston Matin si un Porsche Cayenne si iubesc masinile sport”, spune ea râzând. „Chiar m-a prins.”

Fiind scufundata la circa 6 metri sub apa intr-o masina sport, impreuna cu cineva care are peste 1.80 m si ocupa aproape toata masina, Catherine Tramell probabil ca s-a amuzat, la fel ca si actrita care a interpretat-o. Dar cum apa tâsnea din toate partile in jurul ei si intra in masina prin grilajul masinii, a fost si un moment in care Stone se gândea: „As putea sa mor aici, chiar daca suntem inconjurati de niste scafandrii formidabili din echipa de salvare”, marturiseste ea. „Podeaua masinii era doar un gratar astfel incât sa poata intra apa in masina, iar eu purtam incaltaminte cu tocuri de 10 cm, cu bareta legata in jurul gleznei. Tocul mi s-a prins in gratar exact când eram in mijlocul unei duble. Eu fac exercitii yoga de respiratie, asa incât am putut sa-mi tin respiratia. M-am gândit ca sigur Catherine n-ar fi trebuit sa para ca isi tine respiratia sub apa. Dar când mi s-a prins tocul acolo, m-am gândit la butelia de oxigen de sub scaun, desi eram intepenita si nu puteam sa ajung la ea. M-am uitat pe geam si l-am vazut pe scafandru. Stiam ca are un cutit si m-am gândit ca trebuia doar sa imping trapa masinii ca sa mi-l dea. Dar nu am vrut sa stric dubla, asa ca am continuat, incercând in acest timp sa-mi eliberez tocul, iar pâna la urma a iesit. Când esti atât de implicat intr-o scena, poti sa devii putin diabolic.”

Stone are numai laude la adresa actorului principal din Basic Instinct 2, David Morrissey. „Este uluitor, un super talent. Este extraordinar de destept, amuzant si spiritual. Personajul lui David, Dr. Glass, este un gentleman si un pungas totodata – adversarul perfect pentru Catherine Tramell. Dinamica a fost grozava. Glass si Tramell sunt doua figuri. Dinamica lor este ca o banda de cauciuc strânsa prea tare.”

„O insolenta cultivata” este formula sub care Stone descrie modul de operare al lui Catherine. „Ea este si nebuna intr-un fel, caci patologia ei este plina de observatii si foloseste adevarul intr-o maniera neobisnuita”, continua ea. „Catherine este complet lipsita de compasiune, ceea ce este periculos si, in mod ciudat, ademenitor. Ea este asemeni unei uriase oglinzi – foarte fierbinte si ispititoare pentru ca toti vor sa stie despre ei insisi, mai ales când au acest stil de a atrage oamenii, in genul „Hei, ia vino sa-mi spui despre tine!”, asa incep lucrurile sa se precipite, sa devina nebunesti si periculoase pâna când te intrebi: „Ea e responsabila pentru ce se intâmpla sau ei sunt?” Asta face ca psihologia filmului sa fie atât de interesanta.”

Ca actrita, cea mai mare provocare a lui Stone a fost sa intre in mintea lui Catherine si sa afle ce ii determina comportamentul. „Intr-un fel ea este foarte rapida. Dar totodata are si un stil ca de vampir. Priveste in jur tot timpul si doar asteapta momentul potrivit. Mai mult decât sa le spuna oamenilor ce sa faca, ea asteapta momentul când ei vor face ceea ce doreste ea. A fost foarte interesant de interpretat rolul pentru ca ea le manipuleaza pe celelalte personaje prin ceea ce descopera ei despre ei insisi si prin disponibilitatea lor de a afla propriul adevar. Unde vor ajunge ei oare? Ce directie vor alege? Este interesant pentru ca intr-un fel ei isi spun singuri povestea.”

Un alt aspect care este asa de fascinant pentru Stone, legat de Catherine, este agresivitatea ei. „Femeile au fost invatate ca se presupune ca ele folosesc viclenia, ca au un comportament disimulat atunci când vor sa obtina ceva de la altii. Barbatii au fost intotdeauna mai directi. Catherine este primul personaj feminin care decide sa fie directa, sincera si adevarata. Pentru ea, pentru prima data, este OK sa spuna: „Sunt puternica, sunt interesanta, sunt desteapta. Am sa fac, am sa spun si am sa fiu ce vreau eu. Si am sa ma comport asa in timp ce voi sta in aceeasi camera cu barbatii, in fata lor.”

David Morrissey despre Dr. Michael Glass
„Am citit prima data scenariul pentru Basic Instinct 2 când filmam pentru Stoned, filmul despre Brian Jones si Rolling Stones. M-am gândit ca este un thriller grozav”, isi aminteste Morrissey. „M-am intâlnit cu Michael Caton-Jones in Londra si ne-am inteles foarte bine. Apoi, am zburat pâna la Los Angeles si am avut o intâlnire cu Sharon Stone, timp de doua ore, la Hotelul Four Seasons. Pâna la urma am realizat pe camera vreo trei-patru scene, dar la prima intalnire am vorbit doar despre noi si despre vietile noastre, nu despre meserie. Era si Michael acolo si aproape ca am râs incontinuu in acea ora. Intâlnirea trebuie sa fi decurs bine, pentru ca 24 de ore mai târziu am primit un telefon care ma anunta ca vor lucra cu mine. De atunci a fost un maraton.”

Personajul lui Morrissey este angajat initial de politie pentru a face o evaluare psihologica a lui Catherine Tramell atunci când aceasta este arestata, fiind suspectata de omucidere. Cazul nu ajunge niciodata in justitie. Este clasat in faza premergatoare procesului, asa ca Catherine este libera. Ea il cauta pe Dr. Glass si ii cere sa o ia ca pacienta. In cele din urma, el este de acord. „El este intrigat de Catherine”, spune Morrissey, „si in acelasi timp, el scrie o lucrare care spera ca va zgâltâi lumea pshihanalizei, iar Catherine este o parte din acest studiu. Desigur ca, intrucât este vorba de Catherine Tramell, el nu ii poate rezista si se angajeaza intr-o relatie tumultoasa.”

Oricum, relatia are unele consecinte neprevazute. „Viata lui Michael incepe sa se complice atunci când oameni care ii sunt apropiati incep sa moara”, spune Morrissey. „Nu numai ca el devine suspect de omucidere, dar si confidentialitatea profesionala in ceea ce o priveste, cât si tot ceea ce ea ii spune in timpul sedintelor sunt puse sub un mare semn de intrebare. Refuzul lui de a se abate de la principiul confidentialitatii declanseaza intregul thriller.”

Pregatind acest rol, Morrissey s-a intâlnit cu terapeuti si psihanalisti din Londra, dar si cu alti profesionisti care fac genul acesta de munca pentru politie. „Mi s-a parut fascinant. Exista informatii nesfârsite despre procesul psihanalitic, iar daca incepi sa cauti pe Internet, dai peste maldare de opinii diferite.”

Morrissey era familiarizat cu munca lui Caton-Jones, iar This Boy’s Life este printre filmele lui preferate. La fel a fost impresionat de filmul Scandal. „Atunci când ne-am intâlnit pentru prima data m-a izbit faptul ca Michael este un scotian cu un extraordinar simt al umorului, ceea ce ne-a apropiat pe parcursul filmarilor. Mi-a placut cum lucreaza. Este foarte direct. Noi repetam, apoi filmam, iar el venea cu notele lui si incepea sa se intrebe daca totul pare veridic sau nu. Se bazeaza foarte mult pe instinctul lui, ca regizor, si chiar imi place acest lucru.”

In ceea ce o priveste pe partenera lui, Stone, prima lui impresie s-a format in timpul productiei. „A fost grozav sa lucrez cu Sharon. Ne-am inteles bine, am ris, ceea ce e foarte important atunci când lucrezi la scene foarte tensionate. Era ca si cum lucram intr-o oala sub presiune, asa ca in pauza râsul era o modalitate buna pentru eliberarea tensiunii, ceea ce a fost esential pentru mine. „Una dintre scenele mele preferate a fost cea in care apar alaturi de David Thewlis, Charlotte Rampling si Sharon. Mi-a placut mult interpretarea acelei scene, chiar daca ne-a luat vreo saptamâna si jumatate ca s-o facem. Fiecare personaj avea siretlicurile lui si pentru prima data eram cu adevarat impreuna, asa ca au inceput sa iasa la iveala toate secretele. A fost amuzant.”

Sintetizând personajul Dr. Michael Glass, Morrissey observa ca: „El in esenta se afunda intr-o lume a sexului, pe care este incapabil sa o controleze. In aceasta lume, el incearca sa afle cine este adevaratul ucigas, iar incursiunea lui devine una foarte primejdioasa.”

Atunci cand isi da seama de natura erotica a materialului, el se gândeste ca pentru public va fi mult mai mult. „Stiu ca toata lumea vorbeste despre scena in care Sharon isi desface picioarele in primul film, dar filmul ca intreg i-a captivat pe oameni. La filmul nostru, sunt scene explicite, dar important este filmul in integralitatea sa. Daca ai doar o scena fierbinte, cu sex, dar filmul este altfel un gunoi, atunci scena ca atare nu inseamna nimic.
Scena trebuie sa spuna o poveste. In filmul initial, era vorba despre o femeie care isi exercita puterea sexuala asupra unui grup de barbati si dovedeste ca ei nu fac fata situatiei. Sunt scene echivalente si in filmul nostru, dar cu motivatii diferite.”

David Thewlis despre detectivul Roy Washburn
„Personajul meu este un detectiv care o suspecteaza pe Catherine Tramell, iar eu sunt principalul ofiter de investigatii insarcinat cu acest caz dupa prima crima”, spune actorul David Thewlis. „Eu am putina experienta, asa ca nu sunt sigur ca procedez bine. Am o enigma a mea, asa ca sunteti lasati sa va intrebati cât de inocent sunt eu cu adevarat.”

Chiar pana la finalul filmului, publicul inca incearca sa ghiceasca. Thewlis promite: „Nu esti niciodata sigur daca eu as fi capabil sa ucid sau nu. Este un lucru asupra caruia am decis inca de când m-am gândit cum voi interpreta personajul. Din aceasta perspectiva, filmul seamana mult cu primul. Exista multa ambiguitate, iar in privinta multor lucruri ramâne ca spectatorii sa decida.”

Thewlis are numai laude la adresa partenerilor sai de film si a regizorului. „A fost minunat sa pot lucra cu Sharon. Ea face parte din gasca. Are un simt al umorului extraordinar, este foarte creativa si foarte entuziasta. Mi-a placut intotdeauna si l-am respectat pe David Morrissey ca actor. Nu mai lucrasem cu el inainte. Este din generatia mea si a fost unul dintre motivele pentru care am vrut sa fac filmul. La fel se intâmpla cu Michael Caton-Jones. Vreau de ani de zile sa lucrez cu el. Am fost incântat de aceasta oportunitate. Este o persoana nemaipomenita, este foarte cald si amuzant si, in plus, face din filmari o adevarata placere. Ca regizor, este foarte precis, erudit si stie sa fie placut. Am repetat timp de doua saptamâni inainte de a incepe filmarile, ceea ce se intâmpla rar la filmele din zilele noastre, asa ca am avut ocazia sa discut scenele cu Michael. Este exact genul de persoana care spune ceea ce trebuie atunci când trebuie, iar aceasta este o calitate a celor mai buni regizori.”

Charlotte Rampling despre Milena Gardosh
„Am fost intrigata de faptul ca au vrut ca eu sa interpretez rolul Milena din Basic Instinct 2. Ea este o personalitate intriganta”, spune Charlotte Rampling. „Milena este un mentor pentru Michael Glass, iar el o cauta pentru a discuta cu ea. De asemenea, o foloseste ca paznic pentru a fi sigur ca nu se implica prea mult in relatia cu pacientii lui. Milena incearca sa-l tina pe calea normalitatii atunci când el incepe o relatie cu Catherine, dar lucrurile scapa de sub control atunci când el incepe sa fie obsedat de ea, iar Milena incearca sa intervina si sa-l salveze. „Sunt deja familiarizata cu lumea psihiatriei si psihanalizei. Este un domeniu care ma intereseaza de multa vreme. Din totdeauna am fost interesat de calea catre cunoastere si intelegerea comportamentului uman.”

Rampling socoteste ca scenariul este indraznet in multe privinte, gata sa exploreze multe sfere primejdioase. Ea a fost impresionata de asemenea de partenerii sai de film. „Este grozav sa lucrezi cu actori buni, care au simtul datoriei, dar si simtul umorului, iar Sharon este unul dintre acestia. David Morrissey este un actor englez foarte rafinat si a fost interesant sa urmaresc modul cum s-a stabilit un echilibru intre noi, actorii anglo-saxoni, si Sharon, pentru a vedea cum noi abordam lucrurile in Anglia diferit de cum le abordeaza ei in America.”

La fel, ea a fost incântata de metoda regizorala a lui Caton-Jones. „Am descoperit cât de reconfortant este sa lucrezi cu el”, spune Rampling. „Simti ca are experienta si ca a facut o multime de filme mari. A devenit foarte apropiat de noi si simteam ca se vegheaza asupra noastra, ceea ce ne facea bine ca actori. Atunci când esti urmarit indeaproape, regizorul te poate pune repede pe calea pe care el simte ca ar fi cea mai buna pentru film.”

Hugh Dancy despre Adam Tower
„Adam este un jurnalist monden. Nu in sensul ca scrie despre celebritati, ci ca el insusi este un fel de celebritate”, remarca Hugh Dancy despre rolul sau. „Lui ii place sa fie in vizor la fel de mult cum ii place sa urmareasca o poveste. Procesul lui Catherine Tramell face vâlva in Londra, asa ca el este ocupat sa urmareasca aceasta problema, plus o seama de alte lucruri care privesc trecutul doctorului Michael Glass.”

„Pentru a pregati acest rol, am petrecut ceva timp cu David Morrissey pentru ca personajul lui si al meu au o istorie proprie, iar Adam se intâlneste si cu fosta sotie a lui Michael, Denise. Asa ca a trebuit sa vad in câte feluri puteam sa-l enervez si cât de opus este personajul lui fata de al meu. Relatia lui Adam cu Michael este una de competitie – lui chiar ii place sa-l streseze pe Michael. Acesta se imagineaza ca o mare celebritate in lumea psihiatrica, asa ca lui Adam i se pare usor sa-l intarâte.”

Pâna in ziua de azi Dancy tine minte impactul pe care l-a avut filmul Basic Instinct asupra lui când l-a vazut, in adolescenta. „A fost un film care a facut din Sharon Stone visul fiecarui adolescent. Chiar a fost un thriller deosebit de bun.”
Sinopsis Catherine Tramell
jinglebells