2001: A Space Odyssey

(1968)

Odiseea Spațială 2001

Poster 2001: A Space Odyssey Postere 2001: A Space Odyssey

Sinopsis 2001: A Space Odyssey

2001: A Space Odyssey trl 4

Când un monolit negru este descoperit sub suprafața Lunii, devine evident că a fost îngropat intenționat de către o inteligență extraterestră. Curând oamenii de știință îi identifică punctul de origine, planeta Jupiter, iar o echipă de cercetători este trimisă în expediție pentru a o cerceta. Cercetătotul David Bowman descoperă greșeli în sistemul de comunicații al navei expediției și află mai multe decât și-ar fi dorit să știe.

Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!
NOTA FILM
Nota IMDB: 8.3
3 nominalizări Oscar, 3 premii şi 2 nominalizări BAFTA
Vezi toate premiile
Se difuzează la TV.
Warner TV
Sâmbătă, 27 Apr 13:05
Luni, 29 Apr 23:05
Warner TV HD
Sâmbătă, 27 Apr 13:05
Luni, 29 Apr 23:05
Keir Dullea Keir Dullea dr. David Bowman Gary Lockwood Gary Lockwood dr. Frank Poole William Sylvester William Sylvester dr. Heywood R. Floyd
Leonard Rossiter Leonard Rossiter dr. Andrei Smyslov Margaret Tyzack Margaret Tyzack Elena Bill Weston Bill Weston astronaut
Ed Bishop Ed Bishop căpitanul navei Aries-1B John Ashley John Ashley maimuţă Alan Gifford Alan Gifford tatăl lui Poole
Vezi toata distributia

Caseta tehnică

AKA

  • How the Solar System Was Won

Produs de

Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

Tip Ecran

wide

Distribuitorul international

Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

Distribuit in Romania de

Audio Visual Romania

Site oficial

2001: A Space Odyssey
Film disponibil pe DVD, Blu-ray în România

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
Sergiu.Lobont pe 13 Septembrie 2010 21:11
O contemplare a neantului care se interpune inaintea laturii umane si mai....... hai sa fim seriosi! Daca lasam doar primul rand din comment toata lumea ar fi fost de acord cu toate ca ceea ce am zis nu are nici o legatura cu ce s-a intamplat in film. Cand vreau sa meditez fac yoga, cand vreau sa vad un un film apoi ma uit la film. De-abia astept comentarii la ceea ce am scris dar fara replici de cocalari gen: "nu ai neuroni" "eu sunt cool si tu esti nashpa" "ce sa ceri de la unul ca tine" "mai ai mult pana sa intelegi filmul" "du-te uita-te la Twilight" Nu, replici inteligente. Astept comentarii de la cei dinaintea mea care au meditat asupra filmului si si-au schimbat modul de viata in urma vizionarii filmului. Doar din partea lor, pe cocalari nu-i bag in seama. Puteti sa-mi dati dislike-uri pana faceti osteoporoza.
39 51
mvpsebi pe 13 septembrie 2010 21:50
:)) poate ai mai multi neuroni decat un cocalar..dar dand astfel de comentarii, fara prea multa legatura cu filmul in sine, doar de dragul de a te baga in contre cu cineva nu te face cu nimic mai presus decat un cocalar, etic vorbind..cred ca ar trebui sa te rezumi la doar a spune ce ti-a placut sau nu la un film..si ca zic si ceva relatat la film, eu l-am vazut cand eram mic, dupa ce-l revad, revin cu o parere mai pertinenta :)
Dimz pe 11 august 2014 01:56
cum era de asteptat, v-ati pierdut in detalii simple. este un SF de exceptiei, poate cel mai bun facut vreodata, iar voi il analizati pe toate partile ca niste savanti din cartierul Rahova.
Chelbos pe 23 Iulie 2010 02:27
tocmai ce l-am vazut si inca incerc sa imi dau seama ce s-a intamplat. nici nu stiu a fost bun sau slab filmul. nu stiu nici cum de am rezistat pana la final. dupa un film ca asta iti pui multe intrebari. singura faza inteleasa a fost aia cu maimuta si cu osul :))
34 13
andreyuzzu pe 28 august 2010 02:05
E simplu...Dave il omoara pe HAL , se duce pe Jupiter condus de monolit desigur si acolo ia o alta forma de viata , evolueaza. Povestea nu e una grea dar in ce mod a pus-o Kubrick pe pelicula e ceva unic .
Narcis_1976 pe 15 iunie 2012 00:34
Stai linistit Chelbos, faza cu maimuta a fost totul, restul reclama mascata la minunata muzica a lui Johann Strauss.
IulianManea54 pe 02 Ianuarie 2012 09:50
Un film unic
Un film bizar.
Un film care iti pune rabdarea la incercare, dar in acelasi timp iti testeaza si abilitatile psihice.
Un film care explica toata istoria omenirii in cateva imagini si scene figurative.
Un film despre trecut, prezent si viitor
Un film plin de simboluri si intelesuri ascunse.
Stanley Kubrick a fost unul din cei mai mari regizori, iar lucrul acesta s-a vazut in 2001: A Space Odyssey.
Finalul are un impact cutremurator asupra unui om care incearca sa inteleaga ce se intampla acolo.
Cineva spunea "A-nceput viitor". Lucrul acesta l-a accentuat si Kubrick in cel mai controversat film al vietii sale.

31 45
mihnea_aspru95 pe 6 martie 2017 21:24
Corect! A fost mai greu şi decât Interstellar (d.p.m.d.v.) .
Chiinaski pe 05 Aprilie 2009 19:10
Mai mult decat un film
Filmul meu favorit, o meditatie vizuala unica asupra originei si evolutiei omului si asupra locului sau in univers... O experienta unica, catartica, insa nu pentru oricine.
25 40
White1 pe 19 noiembrie 2010 03:31
Filmul tau preferat si nu esti in stare decat sa scrii 2 randuri despre el?Si ce zici e atat de general ca s-ar potrivi foarte multor filme...si normal ca nu te poti abtine sa te consideri mai inteligent decat cei care nu au avut vreo epifanie dupa ce au vizionat filmul asta(lung,plictisitor,prea criptic si inutil dupa parerea mea).
Erwin-Eduard-Eddie pe 7 februarie 2011 21:42
asa, pune i pe toti la zid :))
cezarika21 pe 18 Iunie 2014 07:29
O explicaţie posibilă a evoluţiei omului
Apariţia filmului "2001: A Space Odyssey" (1968) a impus un nivel înalt al cinematografiei SF, nedepăşit încă până astăzi şi egalat doar de filmele "Solaris" şi "Călăuza" ale lui Andrei Tarkovski. Filmul, inspirat dintr-o nuvelă a lui Arthur C. Clarke şi care a stat la baza scrierii romanului "2001: A Space Odyssey" pe baza proiectelor de scenariu elaborate de Clarke şi Kubrick, este atât de criptic, încât ridică şi astăzi numeroase probleme de interpretare.

Menţinerea unui dialog cât mai redus, combinat cu o muzică sugestivă (printre care poemul muzical "Also sprach Zarathustra" al lui Richard Strauss şi valsul "Dunărea albastră" al lui Johann Strauss), precum şi lipsa unor minime explicaţii, au fost deliberate. Regizorul Stanley Kubrick îşi considera opera "o experienţă vizuală non-verbală", poetică şi filozofică, de natură… citeşte

24 9
Spaghete pe 30 noiembrie 2014 22:37
De departe cel mai bun review, felicitari !
Varyag pe 16 Septembrie 2013 22:11
Interpretarea mea asupra filmului
Dacă mă întrebi pe mine, ăsta e magnum opus-ul lui Kubrick (cu toate că fiecare film al lui e foarte bun).

Am să încerc să scriu și sintetizez o interpretare a filmului, din punctul meu de vedere:

SPOILER

Prima parte a peliculei se numește „The Dawn of Man”, care reprezintă, așa cum îi spune și titlul, zorii umanității, ai inteligenței și ai progresului.
După câteva scene cu maimuțele, vedem cum apare un monolit, care ar putea reprezenta dorința unor ființe superioare ca noi să progresăm. De fapt, tot filmul se bazează pe conceptul ăsta, al unor ființe inteligente, pe care noi le vedem sub forma unor zei. După apariția monolitului (dorința pentru progres), maimuțele descoperă prima armă, osul. Practic, după apariția lui, evoluează, ajung la o nouă treaptă a inteligenței. Cam asta reprezintă… citeşte

14 5
Krakatau pe 07 Mai 2010 20:22
Ii dau 8 pentru geniul lui Kubrick, pentru coloana sonora, pentru ca este un deschizator de drumuri pt genul SF si pentru mesajul transmis. Insa mi s-a parut plictisitor.
Superba secventa cu maimuta X descoperind utilitatea uneltelor. Muzica superba.

14 14
almar pe 01 Februarie 2011 21:13
Imi pare rau ca nu-s atat de batran incat sa-l fi vazut in '68. Mi s-ar fi parut revolutionar, genial, profund s.a.m.d.
11 15
adyman pe 21 Februarie 2012 03:23
Sinopsis un pic gresit..
cel ce a scris sinopsisul a gresit un pic...calatoria spre Jupiter este la 2 ani dupa descoperirea monolitului pe luna, nu cu 2 ani inainte de asta, Floyd in film nu descopera nimic despre Dave, Frank si Hal.
9 9
x10 pe 3 ianuarie 2013 20:28
Corect adyman! Mi-am făcut special cont pe cinemagia pentru a-ți răspunde. Ma mir că nimeni nu a observa greșealat, sau, probabil, nimeni nu a citit sinopsisul. Mă mir din nou că ai primit 4 aprecieri negative... Despre film, pe care l-am văzut în 2013: EXCELENT! - regie, imagine, efecte. După 45 de ani de la prim difuzare încă nu sfidează nicio idee raţională privind științele spaţiale (e puntul de vedere al unui amator în cinematografie, căruia îi plac SF-urile, licențiat în științe exacte). Poate peste 25 de ani va fi la fel de fascinant.
adyman pe 7 octombrie 2013 00:07
in sfarsit s-a modificat sinopsisul :)
andreyuzzu pe 28 Ianuarie 2010 08:58
the best Sf ever
clar de la el a plecat cinemtografia SF si pana in ziua de azi nu s-a facut un sf mai bun. E mai mult decat un film e o opera de arta. In afara de poveste care e geniala scena cu "blue danube" in care sunt prezentate navele in spatiu e cel mai frumos moment din istoria cinematografiei.
9 21
mvpsebi pe 19 ianuarie 2011 16:34
Le Voyage dans la lune (1902)..de aici a plecat cinematografia SF si adevarata cinematografie in general. 2001 doar a ridicat stafeta foarte sus in materie de SF/efecte vizuale la acea vreme. Daca iei in calcul si tenta sa filozofica, 2001 probabil este unul din cele mai valoroase filme facute vreodata..insa strict in materie de SF eu merg pe Alien/s ca fiind cele mai bune.
andreyuzzu pe 15 februarie 2011 15:15
Asa e nu il poti compara cu nici un SF , la fel ca si Stalker , sunt 2 filme unice . Filmele lui Kubrick au multa filozofie si nu prea le poti intelege in intregime , 2001 chiar daca l-am vazut de vreo 5 ori nu pot spune ca l-am inteles in totalitate , depinde de imaginatia fiecaruia. Eu il consider cel mai bun film pe care l-am vazut pt ca mi-a aratat spatiul cum nu l-am mai vazut in alt film . Poate ca e putin plictisitor la scenele cu aterizarea navei dar asta nu e un minus dupa parerea mea pt ca ai ce vedea. Calatoria spre Jupiter o consider cea mai tare scena SF din istorie.
Nae pe 07 Septembrie 2004 12:02
un film cu o putere de expresie incredibila. un film la care adormi ca dupa un somnifer, daca nu ai doza potrivita de rabdare si perseverenta.
dar este un film genial

8 14
Stephen2D pe 14 Ianuarie 2014 17:45
Eu încă mă mai joc cu oasele.
                        
7 3
aayana pe 21 Aprilie 2010 23:07
Încă nu l-am văzut, am cedat după primele 30 de minute dar asta nu înseamnă că am renunţat să-l mai văd. Este genul de film pentru care sigur finalul spune totul şi merită rezervată o bucată de timp special pentru el. Bineînţeles, şi dispoziţia necesară. Cam la fel am văzut şi Pulp Fiction iar în final am spus WOW!
7 17
White1 pe 19 noiembrie 2010 03:23
Nu pot decat sa iti urez succes,eu m-am chinuit un pic sa il vad..si nu pot zice ca a meritat(dar te avertizez de acuma ca finalul nu o sa-ti spuna nimic).
pharmakon pe 17 octombrie 2016 16:37
Sergiu.Lobont, oare buletinul iti poate oferi cu adevarat raspunsul la intrebarea 'Cine sunt?'
klaudya_e pe 01 Aprilie 2010 02:13
f. interesanta ideea..f. criptica..insa stilul lui kubrick e mult prea slow pt. mine;)
6 20
Sonki pe 07 Decembrie 2009 01:11
ce se poate spune?
in primul rand... odiseea este FILMUL, dupa parerea mea. Nu e usor de inteles, nu e prea multa actiune, nu e carne vanturata fara motiv, nu explodeaza chestii, deci nu e genul de film pentru amatorii de forme fara fond (dar cu fund, sa spunem asa). E ciudat sa vad asa de putine comentarii, dar na... In orice caz, Odiseea este una din marile mele obsesii si pot sa spun ca de fiecare data cand l-am vazut am descoperit lucruri noi si niciodata nu m-am plictisit. Ce-i drept e nevoie de perioade de recuperare (si gandire) dupa fiecare vizionare.
5 17

Spune-ţi părerea despre 2001: A Space Odyssey

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Liste cu 2001: A Space Odyssey
Îţi place sau deteşti acest film? Adaugă-l într-o listă!
jinglebells