Vizionare specială pentru fani: Snowden, filmul care a cutremurat America

de Gloria Sauciuc în 15 Nov 2016
50 de invitații duble sunt puse în joc

Independența Film, Cinemagia și Hollywood Multiplex vă invită joi, 17 noiembrie, ora 18:45 la avanpremiera specială pentru fani a filmului Snowden, în regia lui Oliver Stone. Evenimentul va avea loc la Hollywood Multiplex București.

50 de invitații duble sunt puse în joc la avanpremiera Snowden, unul dintre cele mai așteptate și controversate filme de anul acesta. Primii 50 de cinemagiști care răspund corect la întrebarea din concurs (vezi mai jos) primesc câte o invitație dublă.
http://www.cinemagia.ro/concursuri/snowden.html

Filmul spune povestea lui Edward Snowden, fostul contractor NSA (National Security Agency), care a dezvăluit informații cu privire la operațiunile de supraveghere a organizației și a fost urmărit de atunci de guvernul american. Scris și regizat de Oliver Stone, care are două Oscaruri pentru regie și un al treilea pentru scenariu. Rolul lui Edward Snowden este interpretat de Joseph Gordon-Levitt (Inception, The Dark Knight Rises, Looper, 500 Days of Summer).

Filmul e copleșitor sub aspectul detaliilor ce țin de munca lui Snowden, dar Oliver Stone echilibrează povestea cu lovestory-ul dintre protagonist și personajul jucat admirabil de Shailene Woodley (actrița a scăpat de mina apatică și plictisită din seria Divergent).  Povestea începe cu momentul în care Snowden dezvăluie într-o cameră din Hong Kong o mare parte din documentele referitoare la programele de supraveghere și spionare derulate de serviciile americane, programe despre care nici măcar Congresul nu avea cunoștință (sau nu oficial) unor jurnaliști, jucați de Melissa Leo, Zachary Quinto, Joely Richardson și Tom Wilkinson. (În urma acestor întâlniri, în 2014 apare Citizenfour - Oscar pentru cel mai bun film documentar).

Filmul continuă cu flashbackuri care compun trecutul lui Snowden și face spectatorul să înțeleagă evoluția spre acest punct ce a produs cutremur în rândul serviciilor secrete americane. Aflăm apoi că în 2013, Edward Snowden - agent secret al CIA și ulterior al NSA - își părăsește definitiv postul împreună cu un mare volum de documente. Zboară la Hong Kong, unde predă presei materialele apoi cere azil politic la Moscova, unde se află și în ziua de azi. În flashbackuri vedem și primele zile ale lui Snowden înrolat în trupele CIA, antrenamentele cărora abia le face față și accidentul care îl scoate practic din linia celor cu misiuni pe teren. Ulterior se dovedește strălucit în Divizia de inteligență a NSA iar filmul urmărește cum programele inventate de Snowden sunt folosite inițial fără știința acestuia pentru a supraveghea în masă activitatea populației.

Oliver Stone nu pune etichete, nu manipulează spectatorul, ci prezintă obiectiv datele. Cu toate acestea și poate datorită acestora, filmul face portretul unui erou, nu unul de carton, ci unul care a luptat pentru libertatea individuală în fața unui regim politic și în fața propriului angajator. E admirabil curajul de care a dat dovadă acest Snowden. Joseph Gordon-Levitt face echilibrat portretul acestui tânăr apărător al libertății.

Filmul e atractiv și pentru restul distribuției, ce-i include pe Nicolas Cage, Melissa Leo, Shailene Woodley şi Tom Wilkinson.

Alte știri din cinema

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Părerea ta

Spune-ţi părerea
bogyvaly pe 23 noiembrie 2016 15:13
Orice ar fi acest film dar in mod sigur nu a fost filmul care sa "cutremure America"! Americanii abia de l-au bagat in seama la incasarile infime pe care le-a a avut! Sper sa nu va transformati in stiripesurse.ro privind alegerea titlurilor! ;)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells