Totul despre Saving Mr. Banks

de Ştefan Dobroiu în 16 Iul 2013
Filmul le dă şanse la Oscar lui Tom Hanks şi Emma Thompson

Saving Mr. Banks descrie una dintre cele mai încercate şi în acelaşi timp cele mai de succes ecranizări din istorie: Mary Poppins. 13 nominalizări la Oscar şi încasări de 50 de milioane de dolari în 1964 au fost doar începutul de drum pentru buclucaşa dădacă interpretată de Julie Andrews, ecranizarea devenind de-a lungul ultimei jumătăţi de secol unul dintre cele mai iubite filme pentru întreaga familie.

Dar lunga perioadă a realizării filmului nu a fost deloc la fel de optimistă ca povestea ajunsă pe marele ecran. Saving Mr. Banks este mai degrabă explorarea deceniilor de discuţii în contradictoriu dintre Walt Disney (Tom Hanks) şi autoarea cărţilor cu Mary Poppins, P. L. Travers (Emma Thompson). Prima imagine oficială din film este cât se poate de grăitoare în ceea ce priveşte relaţia tensionată dintre cei doi: lângă un Disney vesel şi exuberant, simbol al unei lumi a copiilor, se află o Travers forţată de situaţia sa financiară să negocieze drepturile de ecranizare ale celei mai iubite opere a ei.

Născută în Australia şi mutată în tinereţe în Marea Britanie, P. L. Travers s-a lăsat curtată timp de un deceniu şi jumătate pentru a vinde drepturile de ecranizare. Autoarea a fost încontinuu nemulţumită de ideile echipei lui Disney cu privire la transpunerea pe ecran a aventurilor lui Mary Poppins. Temperamentul şi orgoliul de autor i-au fost încontinuu deranjate de lejeritatea cu care echipa lui Disney lua decizii de schimbare a personajului ei de suflet pentru ca trecerea pe marele ecran să fie cât mai facilă, iar rezultatul final cât mai pe gustul publicului obişnuit al companiei Disney.

Interpretată de o Julie Andrews recompensată ulterior cu Oscar, Mary Poppins şi-a pierdut severitatea din carte, ştergând cu dansuri, melodii sprinţare şi secvenţe animate importantele lecţii despre responsabilitate din viziunea autoarei. Deznodământul colaborării dintre aceasta şi Disney avea să fie unul nefericit: animozitatea dintre cei doi va creşte până la sfârşitul producţiei, iar Travers nu va fi invitată la premieră, trebuind să-i ceară personal permisiunea lui Disney pentru a participa la prima proiecţie a lui Mary Poppins. Chiar şi după proiecţie a ţinut să facă observaţii despre modificările de adus filmului, dar răspunsul lui Disney a fost categoric: filmul va fi lansat fără modificări.

Travers a plecat cu asemenea gust amar din Statele Unite, încât a refuzat orice altă ecranizare după cărţile ei şi, când a fost abordată pentru versiunea pe Broadway a poveştii, a acceptat numai cu condiţia ca niciun american să nu fie implicat în producţie. Despre personajul ei, Emma Thompson a declarat că este "cel mai dificil" din întreaga ei carieră: recalcitrantă şi severă, lui P. L. Travers nu i se poate reproşa decât imensa dragoste pentru emblematica ei protagonistă, dădaca Marry Poppins. Cu siguranţă actriţa britanică va fi avută în vedere la Oscarul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal, ca şi Tom Hanks pentru Cel mai bun actor (sau, dacă e să credem comentariile celor ce au văzut filmul, Cel mai bun actor în rol secundar). Click AICI pentru un material cu cele mai noi predicţii la Oscar 2014.

Saving Mr. Banks este o incursiune cât se poate de nimerită în istoria relevantă a Hollywood-ului, explorată tot mai des în ultima vreme în filme precum Hitchcock, despre realizarea filmului Psycho, şi My Week of Marilyn, despre filmările la The Prince and the Showgirl, cu Marilyn Monroe şi Laurence Olivier în rolurile principale. Regizat de John Lee Hancock, cunoscut pentru drama de familie The Blind Side, care i-a adus Sandrei Bullock un Oscar pentru Cea mai bună actriţă în rol principal, Saving Mr. Banks este bazat pe un scenariu de Kelly Marcel.

Filmul se lansează în România la începutul lunii ianuarie.

Exploreaza subiecte similare:

Saving Mr. Banks, Mary Poppins, My Week with Marilyn, Hitchcock, Emma Thompson, Tom Hanks, Julie Andrews, The Blind Side, John Lee Hancock

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Sorin87 pe 16 iulie 2013 08:57
vreau sa il vad si eu mai ales daca joaca Tom Hanks
iantoc pe 16 iulie 2013 12:50
orice film cu Tom Hanks e de calitate si daca o mai are partenera pe Emma Thompson, sigur e de Oscar

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells