Top: cele mai scumpe obiecte din filme

de Ştefan Dobroiu în 3 Sep 2014
Rochia albă din Şapte ani de căsnicie, vândută cu 4,6 milioane de dolari

Hollywood-ul şi starurile sale excercită o extraordinară fascinaţie asupra amatorilor de cinema, iar cel mai onorant omagiu adus idolilor de către cinefili pare a fi achiziţionarea, uneori pe sume exorbitante, a unui obiect de recuzită folosit la realizarea filmului preferat. Cei de la slashfilm au publicat un infografic cu cele mai scumpe obiecte de recuzită văzute vreodată pe marele ecran, folosind emblematica Empire State Building pentru a compara sumele obţinute de aceste preţioase amintiri cinematografice. Iată mai jos câteva dintre obiecte, dar şi infograficul original.

Pe primul loc se află rochia albă purtată de Marilyn Monroe în timpul celebrei scene din comedia romantică The Seven Year Itch/Şapte ani de căsnicie. Imaginea lui Monroe cu rochia ridicată de curentul de aer provocat de venirea metroului este considerată una dintre cele mai cunoscute din ultimul secol de cinema, iar destinul rochiei a provocat întotdeauna curiozitatea cinefililor, mai ales că designerul ei, William Travilla, creatorul costumelor pentru opt dintre filmele lui Monroe, a preferat să facă rochia pierdută în colecţia personală. Colecţia a fost expusă de-abia în 1990, iar la un moment dat celebra rochie a ajuns în colecţia actriţei Debbie Reynolds, alături de pălăria vagabondului lui Chaplin şi chitara la care cântă Julie Andrews în Sunetul muzicii. În 2011, rochia a fost vândută cu 4,6 milioane de dolari, cumpărătorul licitând prin telefon şi preferând să nu-şi dezvăluie identitatea.

Tot o rochie se află pe locul doi şi este vorba de una aproape la fel de celebră: Audrey Hepburn o poartă în mega-hitul My Fair Lady, în scena de la cursele de cai, în care personajul ei Eliza Dolittle atrage privirile tuturor şi-şi impresionează mentorul, pe profesorul Henry Higgins (Rex Harrison), cu manierele şi accentul desăvârşite. Mai mult decât o emblematică creaţie de haute couture, rochia a devenit un simbol al evoluţiei: Eliza se transformă dintr-o florăreasă vulgară într-una din frumuseţile Londrei. Creatorul rochiei este Cecil Beaton, iar aceasta a fost vândută la aceeaşi licitaţie organizată de Debbie Reynolds, cu suma de 4,55 milioane de dolari. Se spune că Reynolds a achiziţionat-o cu doar 100,000 de dolari.

Trecem de la rochii la maşini şi James Bond. Pe locul trei în top se află bolidul Aston Martin DB5, de la folosirea căruia în Goldfinger se împlinesc anul acesta exact 50 de ani. Colaborarea dintre producătorii seriei cu agentul 007 şi Aston Martin a făcut ca maşina folosită în film să fie exact prototipul creat înainte de producţia de serie. În 2010, maşina a fost vândută de proprietarul ei, pe nume Jerry Lee, după ce acesta o avusese în garaj aproape 40 de ani. Suma obţinută a fost 4,4 milioane de dolari.

Costumele folosite de membrii familiei von Trapp din Sunetul muzicii şi alte obiecte de recuzită au fost vândute cu 1,56 de milioane de dolari, clasându-se astfel pe locul patru în top. Urmează maşina-submarin folosită de James Bond în The Spy Who Loved Me, vândută pentru 860.000 de dolari, iar maşina zburătoare din Chitty Chitty Bang Bang a obţinut 805.000 de dolari. Trei costume foarte diferite ocupă ultimele trei locuri din top 10: rochia purtată de Audrey Hepburn în Breakfast at Tiffany's (792.000 de dolari), costumul leului din Vrăjitorul din Oz (700.000) şi pantofii lui Dorothy din acelaşi film (660.000).

Poţi vedea mai jos infograficul cu 33 de obiecte de recuzită.

Există vreun obiect din filme pe care ţi l-ai dori în casă? Cât ai da pe el?

Exploreaza subiecte similare:

marilyn monroe, Audrey Hepburn, Julie Andrews, The Sound of Music, The Seven Year Itch, My Fair Lady, Goldfinger, The Spy Who Loved Me, Breakfast at Tiffany's, The Wizard of Oz

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 3 septembrie 2014 14:07
Na , ce sa zic , ma bucur ca cei mai multi bani au fost cheltuiti pe rochii , ale unor mari actrite , care au jucat in filme.Restul , pe masinile din James Bond , eu , nu as da o para chioara , cu toate ca alaturi de femeile Bond sunt singurele lucruri remarcabile din franciza .
VIBERS pe 3 septembrie 2014 23:16
Ai vrea ma nebunule sa ai si tu un Aston Martin?Vulpea cand nu ajunge la struguri spune ca sunt acri.Bine, nu ca vreodata o sa ajungi sa ai asa ceva.
cosmin742000 pe 4 septembrie 2014 08:22
Taci ca mi-am gasit un Mos Craciun , care mereu stie mai bine decat mine ce imi place si ce nu .Stiti ce se spune despre Mos Craciun .
cosmin742000 pe 4 septembrie 2014 00:44
Judecand , ca eu spre deosebire de ...am cu ce , ce naiba sa fac cu un Aston Martin pe drumurile de la noi , asta presupund ca as avea carnet de conducere , dar nah ce pretentii sa ai de la fitecine .?
cosmin742000 pe 4 septembrie 2014 00:50
As vrea sa imi zica cineva , daca exista vreo posibilitate de a nu mai primi raspunsuri la comentarii , pt ca nu toata lumea are capacitatea de a intelege ce zic (nu ca ar fi ecuatii diferentiale , sau integrale curbilinii ce zic eu ,numai ca exista iq-uri si doar q-uri) Multumesc !
VIBERS pe 4 septembrie 2014 10:23
Da exista o posibilitate si anume sa ai comentarii pertinente.
VIBERS pe 4 septembrie 2014 10:33
Nu toata lumea are capacitatea de a intelege ce zici tu.Doamne, Cosminel da cine esti tu?Ce vrei sa demonstrezi?Ca esti foarte inteligent si ca ai ceva cunostinte generale in anumite domenii.Mai trezeste-te mai omule la viata.Se vede de la o posta ca suferi.Mai du-te si tu pe la femei.Poate poate te mai schimbi.
cosmin742000 pe 4 septembrie 2014 00:56
Daca nu exista aceasta solutie imi voi limita de acum comentariile doar la subiecte la care stiu sigur ca se baga doar persoane posesoare de iq.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells