Top 10. Cele mai uimitoare cascadorii din filme

de Gloria Sauciuc în 29 Iul 2015
Tom Cruise va atârna de un avion în zbor, în filmul Misiune: Imposibilă. Naţiunea secretă

Ca actor în filme de acţiune extrem de dedicat, Tom Cruise îşi execută propriiile cascadorii, ridicând ştacheta foarte sus, la propriu. În urmă cu 4 ani, el escalada cea mai înaltă clădire din lume în Misiune: Imposiblă - Ghost Protocol.

Cum te autodepăşeşti după acestă cascadorie incredibilă în următorul film al francizei? La cei 53 de ani ai săi, Tom Cruise a găsit soluţia: în Misiune: Imposiblă – Naţiunea secretă, care se va lansa vineri, 31 iulie, actorul va atârna de un avion în timp ce acesta zboară... Desigur, este admirabil – și, probabil, puţin înspăimăntător – să vezi un actor consacrat cum îşi riscă propria viaţă ca să distreze spectatorii.

Cruise a depăşit în mod evident cele mai înalte aşteptări ale cinefililor şi a intrat în tradiţia veche de un secol a cascadorilor profesionişti care făceau chestii nebuneşti doar ca să-şi uimească telespectatorii pentru câteva clipe.

În onoarea „Naţiunii secrete”, iată topul celor mai uimitoare cascadorii filmate vreodată, realizat de moviefone.com

10. Police Story (1985)

De la Buster Keaton încoace nu a exista un actor mai dedicat - în egală măsură - comediei și cascadoriilor precum Jackie Chan. Și probabil că nimeni nu a suferit din arta sa mai mult decât a făcut-o Chan, care și-a rupt aproape toate oasele din corp și a fost în mai multe rânduri aproape de a-și pierde viața.

În filmul Police Story (1985), Jackie Chan sare de la etajul unui mall, în gol, agățandu-se în cădere de ghirlande făcute din becuri (minutul 6.40) și se alege cu arsuri la mâini, două coaste rupte, dizlocare de pelvis. Veștile bune sunt că a scăpat de electrocutare, iar scena s-a filmat dintr-un cadru...

 

9. The Great Escape (1963)

E cunoscută pasiunea lui Steve McQueen pentru vehiculele rapide, deși a lăsat cascadoria din producția The Great Escape, plasată în Al Doilea Război Mondial, în seama lui Bud Ekins, cascador profesionist. Acesta a executat o săritură peste un gard din sârmă ghimpată.

Însă McQueen nu s-a mulțumit să stea deoparte... fiind un motociclist foarte bun s-a îmbrăcat cu o uniformă germană și a întrat în echipa cascadorilor care jucau rolul naziștilor ce urmăresc pe chiar personajul lui McQueen... Prin urmare, într-atît de tare a fost actorul Steve McQueen, încât s-a urmărit pe el însuși...

8. The Spy Who Loved Me (1977)

Una dintre cascadoriile emblematice pentru seria James Bond este cea realizată de cascadorul Rick Sylvester, care decolează de pe vârful unei stânci, după care își deschide parașuta, în timp ce coloana sonoră punctează momentul.

7. Ong-bak (2003)


Practic orice face starul Tony Jaa în acest film de acțiune clasic este impresionant și extrem de periculos (de exemplu s-a autoincendiat într-o secvență de luptă), însă ceea ce întrece orice așteptare în materie de cascadorii este trecerea prin sârmă ghimpată, apoi peste vase cu ulei încins, după care un salt peste câteva mașini spre înfruntarea finală...

6. Safety Last (1929)

Comicul filmului mut Harold Lloyd  a fost faimos pentru că își făcea singur cascadoriile, iar titlul acestui film probabil că e o referire la acest aspect. Personajul lui se agață de o clădire foarte înaltă. Iar în faimosul close-up în care personajul stă agățat de limbile ceasornicului, e chiar Harold Lloyd. Exista o saltea la câțiva metri dedesubt, dar niciun fir care să-l susțină pe actor în dificila scenă.


5. Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011)

A devenit deja emblematică secvența în care temerarul actor Tom Cruise escaladează pereţii exteriori ai celei mai înalte clădiri din lume, Burj Khalifa din Dubai, înăuntrul acesteia având loc întâlnirea a doi oameni cu informaţii esenţiale pentru misiunea agentului secret.

4. Bullitt (1968)

Filmul conține una dintre cele mai faimoase scene de urmăriri cu mașini. Steve McQueen și-a făcut singur cascadoria, conducând pe străzile din San Francisco acest Ford Mustang GT din 1968.

3. Ben-Hur (1959)

După o carieră dedicată cascadoriilor, Yakima Canutt a devenit un coordonator de cascadorii respectat, căruia i s-a dat pe mână cursa de care, o scenă antologică în istoria filmului. În cea mai mare parte a scenei, actorii Charlton Heston și Stephen Boyd țin frâiele carelor, însă - într-un moment ce ne taie respirația - fiul lui Canutt, Joe, dublura lui Heston, e aruncat în fața carului, însă - în ultimul moment reușește să se redreseze, urcând înapoi în car.

2. Raiders of the Lost Ark (1981)

Harrison Ford nu e foarte harnic în realizarea cascadoriilor, așa că dificila secvență în care Indiana Jones e tras în urma unui camion a fost făcută de Terry Leonard.


1. Stagecoach (1939)

Fostul profesionist al rodeo-ului Yakima Canutt a realizat una dintre cele mai uimitoare cascadorii din istoria filmului în acest western clasic. În rolul unui războinic apaș, sare de pe calul său pe grupul de șase cai care trage diligența. Regizorul John Ford oferă un scurt cadru cu Yakima întorcându-se teafăr, în caz că spectatorul s-a îngrijorat.

 

Care vi se pare cea mai impresionantă dintre cascadorii?

Exploreaza subiecte similare:

Mission: Impossible - Rogue Nation, Jackie Chan, The Great Escape, The Spy Who Loved Me, Ong-bak, Mission: Impossible - Ghost Protocol, Bullitt, Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark, Stagecoach, Harold Lloyd, Tony Jaa, Buster Keaton, Tom Cruise, Steve McQueen, Bud Ekins, Ben-Hur

Alte știri din cinema

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Părerea ta

Spune-ţi părerea
princeofpersia79 pe 30 iulie 2015 12:32
Bun articolul. Data viitoare un top 10 despre aceei actori care isi executa singuri cascadoriile fara dublura sa vedem in fara de Jackie Chan si alti cativa cine ar mai intra in aces top?
mary21o pe 12 august 2015 00:18
Nimic din Fast and furious? Ciudat...sunt atat de multe scene spectaculoase ca nici nu stiu pe care s-o mentionez...
Theodor2011 pe 13 august 2015 14:14
Gloria, stiu cascadoria din capodopera Stagecoach la care faci tu referire in articolul de fata. Am vazut filmul de doua ori si stiu ce zic. Dar ai gresit poza. Poza de fata este cam la 2 min dupa cascadoria mentionata de tine. Si il infatisaza pe John Wayne in rolul pistolar'ului evadat Ringo Kid sarind pe spatele unui cal din al doilea rand pt. a ajunge sa preia fraiele primului rand de cai. Diligenta era trasa de 6 cai mai exact 3 randuri a cate doi cai. Si intr-adevar este una din cele mai mari cascadori avand in vedere anul in care a fost facut celebrul western clasic Stagecoach (1939)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells