Supereroii Marvel împotriva mesajelor islamofobe

de Gloria Sauciuc în 27 Ian 2015
Imagini cu Kamala Khan, primul supererou musulman din universul Marvel, au fost lipite peste o serie de afişe ce comparau islamul cu nazismul

Un artist grafitti a apelat la personajele Marvel pentru a scăpa autobuzele oraşului San Francisco de mesajele islamofobe. Aceste imagini, apărute iniţial pe mijloacele de transport în comun, comparau islamul cu nazismul. Deasupra lor au fost lipite imagini cu supereroina  Kamala Khan, primul supererou musulman din universul Marvel.

Controversatele afişe anti-Islam au fost plătite de către Pamela Geller, blogger şi activist civic, de la American Freedom Initiative, cunoscută pentru luările de poziţie împotriva Islamului. În pofida scandalizării opiniei publice de către radicalismul afişelor iniţiale, autoritatea de transport din San Francisco susţine că este obligată să le afişeze, în virtutea Primului Amendament al Constituţiei SUA, ce stipulează libertatea de expresie.

De fiecare dată când grupul lui Geller achiziţionează aceste mijloace media, agenţia de transport public, Muni, alege să trimită veniturile rezultate Comisiei pentru Drepturile Omului.

Totuşi, un precedent legat de o decizie în instanţă ce a invocat Primul Amendament face ca o bază legală pentru înlăturarea afişelor să lipsească.

În 2012, agenţia a răspuns cu propria campanie, „Peace”, care era afişată concomitent cu mesajele islamofobe...

Afişele iniţiale reprezentau o poză a lui Hitler alături de figura lui Haj Amin al-Husseini, lider musulman şi oponent fervent al israelienilor, alături de cuvintele: „Ura musulmană la adresa evreilor: este în Coran”. Acum, mesajul posterelor a fost acoperit şi sună aşa: „Chemăm la luptă pe toţi adversarii fanatismului”, alături de imaginea unui erou musulman din benzile desenate Marvel. La fel, mesajul „Încetaţi ajutorul către ţările islamice” a fost acoperit, parţial, cu trei inimi roşii. O singură frază a rămas neschimbată „Opriţi ura”.

Imagini cu afişele modificate au apărut pe pagina de Facebook a unui grup de iniţiativă urbană numit „Street Cred - Advertising for the People”, duminică, anunţă publicaţia mashable.com. În acelaşi timp, organizaţia civică a Pamelei Geller a fost etichetată drept „un grup care incită la ură” de către Southern Poverty Law Center.

Nu este prima dată când Geller a finanţat asemenea mesaje de ură postate pe mijloacele de transport în comun. Un pachet similar de postere apărea pe autobuze în august 2012, apoi, iar, în primăvara lui 2013. Grupul mai posta mesaje similar la New York şi la Washington D.C. Anul trecut a obligat, în instanţă, municipalitatea oraşului New York să publice afişele. De fiecare dată când grupul lui Geller achiziţionează aceste mijloace media, agenţia de transport public, Muni, alege să trimită veniturile rezultate Comisiei pentru Drepturile Omului. Totuşi, un precedent legat de o decizie în instanţă legată de Primul Amendament face ca o bază legală pentru înlăturarea afişelor să lipsească. În 2012, agenţia a răspuns cu propria campanie, „Peace”, care era afişată concomitent cu mesajele islamofobe.

„Nici municipalitatea nici firma de transport Muni nu se asociază cauzei acestor afişe”, declară pentru publicaţia SFGate purtătorul de cuvânt al firmei de transport, Paul Rose. „Totuşi, Primul Amendament protejează libertatea discursului, inclusiv a celui care este considerat jignitor”.

Ultima serie de reclame a cuprins un total de 50 de postări care au apărut pe 9 ianuarie. Aleşii locali, printre care primarul Ed Lee, procurorul George Gascon şi mai mulţi membri ai Board of Supervisors au reacţionat prompt, condamnând mesajele ca fiind islamofobe şi rasiste.

Alte știri din cinema

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells