Pixadores câştigă Premiul One World Romania 2015

23 Mar 2015
Află unde mai poţi vedea documentare din selecţia celei de-a opta ediţii a festivalului

Duminică seara s-a încheiat cea de-a opta ediţie a festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania. În trei cinematografe din București am urmărit 42 de filme documentare, cele mai multe arătate în premieră în România. Timp de şase zile am redescoperit centrul capitalei din perspectiva demolatorilor de istorie. Am petrecut o săptămână în compania a 28 de invitaţi care și-au prezentat filmele în faţa publicului bucureștean și am discutat minute în șir despre filmele abia văzute în toate sălile de pe „kino-maidan”.

Juriul de liceeni al festivalului One World Romania a acordat pentru al treilea an consecutiv, premiul „Best Karma Award”. Documentarul premiat este Pixadores, în regia lui Amir Escandari. Teodora, Ligia, Daniela, David și Ionuţ au înmânat trofeul producătoarei filmului, Miia Haavisto – anul acesta o machetă a „kino-maidanului”. Trofeul celei de-a opta ediţii a fost realizat de Ilinca Păun Constantinescu împreună cu Atelier 13.

Cei cinci juraţi au motivat duminică seara decizia lor astfel: „Documentarul pe care l-am ales e un film pe care îl poţi urî cu ușurinţă, deoarece pare o alegere previzibilă pentru niște adolescenţi, prin prisma subiectului său. În același timp este și un film pe care e greu să nu-l iubești, pentru că ne reprezintă. Deși subiectul pare foarte specific, în realitate nu este - este un film despre lucrurile în care cred adolescenţii și în care adulţii ar trebui să nu uite să creadă. Ce ne-a învăţat pe noi filmul câștigător este că educaţia nu trebuie să înceapă neapărat din școli sau instituţii private și că ea poate începe și pe maidan.”

Miia Haavisto, după primirea trofeului One World Romania 2015, a declarat: ”Este primul premiu pe care îl primește filmul nostru și e cu atât mai important pentru că vine din partea unui juriu atât de tânăr.”

Începând de luni, 30 martie, ne întâlnim la Centrul Ceh din București, cu reluări ale unor filme prezentate în cea de-a opta ediţie a festivalului. Rămâneţi conectaţi la „kino-maidan” pentru a primi noutăţi despre programul reluărilor One World Romania.

Exploreaza subiecte similare:

Tuulensieppaajat, Amir Escandari

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
XShadowX pe 23 martie 2015 15:25
Felicitari !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells