Ne-au făcut să ne îngheţe sângele în vine. Canibali pe micul şi marele ecran

de Gloria Sauciuc în 17 Iul 2014
Filmul Canibal, cu românca Olimpia Melinte în dublu rol, rulează pe marile ecrane cu un titlu deloc metaforic

Canibalismul, într-o lungă şi colorată tradiţie de lucruri tabu ajunse pe marele ecran, este şi unul dintre cele mai scandaloase deraieri ale psihicului uman. Dar este şi fundalul ideal pentru nişte filme neobişnuite, interesante şi ieşite din comun, care pot speria sau amuza, uneori chiar şi speria plus amuza, la pachet. Filmul Canibal, cu românca Olimpia Melinte în dublu rol, rulează pe marile ecrane cu un titlu deloc metaforic. Erotismul protagonismului (Antonio de la Torre) se exprima prin tranşarea şi consumarea corpului feminin.

Carlos nu este, asemenea lui Hannibl din serialul AXN cu Mads Mikkelsen în rol titular, un „gurmet”. Nu e un rafinat al mâncării, de altfel îl vedem o singură dată gătind carnea de femeie. Explicaţia este întărită de tagline-ul filmului - „iubirea este nesăţioasă”. Prin urmare, Carlos nu ucide pentru gustul cărnii, ci pentru că manifestarea iubirii la el înseamnă asimilarea celuilalt, la modul ad literam, îngerarea, consumarea lui... Să vedem ce alţi canibali ne-au făcut să ne îngheţe sângele în vine pe micul şi marele ecran.

Cannibal Holocaust (1980) a fost un deschiză tor de drumuri atât în ceea ce priveşte genul „found footage”, cât şi pentru exhibarea unei violenţe ieşite din comun pe marele ecran. Filmul fost într-atât de şocant încât regizorul Ruggero Deodato a fost arestat în Italia şi acuzat că ar fi regizat un film snuff - în care ar fi omorât actori în realitate, în faţa camerei. Filmul a fost interzis. Povestea are loc în jungla din America de Sud, unde ajunge un echipaj al unui film, pentru a realiza un documentar despre triburile de canibali din inima padurilor tropicale. Modul în care sfârşeşte acest echipaj îl putem intui fără a vedea filmul. Cert este că una dintre scenele surprinse de echipa este cea a unui „ritual sexual obscur”, în timpul căreia o tânără din tribul Yanomamo este violată în grup şi apoi trasă în ţeapă.

În 1989 se lansa filmul Parents. Michael este un puşti obişnuit din suburbia anilor '50, însă are o suspiciune cum că proprii săi părinţi (Randy Quaid şi Mary Beth Hurt) sunt canibali şi asasini. Cel mai tare se teme de faptul că la el ajung „resturile”.  Peter Greenaway aprofundează în 1989 tema canibalismului cu filmul Bucătarul, hoţul, soţia hoţului şi amantul ei. Filmul este o alegorie în care totul, de la culoare şi până la felurile de mâncare servite în restaurantul groazei - ţinut de Georgina (Helen Mirren) şi soţul ei, un gangster abuziv (Michael Gambon) - oferă un indiciu important în înţelegerea plotului. 

Canibalii nu au fost în filme numai de gen masculin.

 Core (Béatrice Dalle) în Trouble Every Day (2001) îşi seducea victimele masculine, după care le consuma (foto)

Marc Caro şi Jean-Pierre Jeunet au devenit regizori odată cu Delicatessen (1991), un film de debut sinistru, care funcţionează şi ca o comedie neagră. Într-un Paris post-apocaliptic, într-o clădire de locuit unul dintre locatari - un măcelar - oferă nişte delicatese ieşite din comun. Într-o manieră parodică similară este şi Sweeney Todd: the Demon Barber of Fleet Street.

În 1993 are premiera filmul Cannibal: The Musical! Înainte de South Park, Trey Parker şi Matt Stone şi-au făcut o reputaţie cu acest musical ieşit din comun, unul care constă într-o repovestire a legendei canibalului Alfred Packer, un bărbat care a fost acuzat de canibalism în America secolului XIX (circumstanţele au rămas neclare, chiar după cercetări recente). Cei doi descriu în amănunt felul în care Packer se crede că şi-ar fi ucis victimele...

Şase ani mai târziu, se lansează Ravenous. Westernul ieşit din comun al Antoniei Bird face legătura dintre soarta tragică a expediţiei Donner şi îndrăzneală în general. Guy Pearce joacă rolul unui soldat laş care supravieţuieşte unei bătălii mari, ajungând să exploreze singur ţinuturi pustii. Însă lui i se alătură misteriosul Carlyle, un posibil canibal şi supravieţuitor al expediţiei Donner. Se pare că acest Carlyle a reuşit - prin consumarea cărnii de om să reînvie spiritul unui străvechi monstru portretizat în legendele indiene.

Canibalii nu au fost în filme numai de gen masculin. Core (Béatrice Dalle) în Trouble Every Day (2001) suferă de o poftă nestăvilită de sânge şi carne umane, drept pentru care este ţinută izolată de către soţul ei, medic. Femeia îşi seducea victimele masculine, după care le consuma. Filmul a fost asociat cu „Noua extremă franceză”. We Are What We Are (2013), un remake american al unui horror mexian, vorbeşte despre o familie „conservatoare” de canibali, în care tradiţiile trebuie păstrate, ritualurile trebuie făcute...

Cel mai celebru canibal, traumatizat în copilărie de trupele naziste

Dar cel mai celebru canibal al tuturor timpurilor este, cu siguranţă, Hannibal Lecter - un personaj de ficţiune din seria de romane horror a lui Thomas Harris. Prezentat pentru prima oară în romanul thriller Red Dragon din 1981, Lecter este un psihiatru strălucit şi, în acelaşi timp, canibal şi ucigaş în serie. Romanul şi continuarea acestuia, Tăcerea mieilor, îl au pe Lecter drept erou negativ secundar, după principalii antagonişti care sunt la rândul lor asasini în serie. În cel de-al treilea roman, Hannibal devine eroul negativ, iar în cel de-al patrulea, Hannibal Rising, este explorat trecutul personajului, copilăria şi modul în care acesta a devenit un asasin în serie.

Trecutul patologic al lui Lecter este explicat în detaliu în romanele „Hannibal” şi  „Hannibal Rising”: Lecter a fost traumatizat în copilărie, în Lituania natală, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, atunci când a asistat la uciderea şi canibalizarea propriei surori mai mici, Mischa, de către trupele naziste lituaniene. Unul dintre membrii acestora a pretins că Lecter, pe atunci copil, a participat la rândul său (deşi fără să-şi dea seama) la actul canibal.

În „Tăcerea mieilor”, Lecter este descris prin ochii lui Clarice Starling drept „mic de statură, suplu, cu mâini şi cu braţe subţiri dar puternice, ca şi acelea ale ei înseşi”. În roman mai apare un detaliu, anume că Lecter avea polidactilie la mâna stângă, având încă un deget mijlociu. Eroul negativ are parte de mai multe operaţii de chirurgie plastică, acestea modificându-i înfăţişarea şi reparându-i polidactilia. Ochii lui Lecter sunt într-o nuanţă de căprui, reflectând lumina cu "pete luminoase roşii". De asemenea, are dinţii mici şi albi, iar părul îi este negru, pieptănat pe spate.

Hannibal Lecter a căpătat o înfăţişare şi a devenit o imagine iconică odată cu Anthony Hopkins

Un psihiatru de succes şi în acelaşi timp un criminal în serie sociopat aflat la apogeul carierei sale, Dr. Lecter din serialul AXN Hannibal, difuzat pe post din 8 aprilie 2013, este angajat ca psihiatrul lui Will Graham, ajutându-l pe acesta să înainteze în cercetările cazurilor sale tulburatoare şi bucurându-se în acelaşi timp de accesul personal la datele FBI.

Primul film realizat după cărţile lui Harris a fost Manhunter (adaptare după Red Dragon). Datorită problemelor legate de copyright, realizatorii au schimbat numele lui Lecter în "Lecktor", rolul său fiind jucat de către actorul Brian Cox. În 1991, Anthony Hopkins a luat Oscarul pentru acelaşi rol, de data asta în Tăcerea mieilor, şi astfel - prin celebritatea creată - Hannibal Lecter a căpătat o înfăţişare şi a devenit o imagine iconică în cultura cinematografică. În 2001, Hannibal a fost adaptat din nou pentru film, iar Hopkins îl joacă din nou pe Hannibal. De data aceasta, agenta Starling încearcă din nou să-l aresteze pe Lecter, care scapă abia după ce îşi taie o mână pentru a se elibera din cătuşe. În 2002, Red Dragon este ecranizat, de data asta sub titlul original, cu Anthony Hopkins protagonist, şi cu Edward Norton în rolul lui Will Graham.

În 2003, personajul lui Hannibal Lecter (în interpretarea lui Hopkins) este ales de către American Film Institute drept eroul negativ nr.1, în timp ce revista Empire îl pune pe Lecter drept numărul 5 între Cele mai importante personaje de film ale tuturor timpurilor.

În 2006, romanul Hannibal Rising este la rândul lui ecranizat; subiectul acestuia este copilăria şi tinereţea lui Lecter, explicând cum acesta a devenit un ucigaş în serie. Filmările s-au încheiat în 2007, cu Aaron Thomas în rolul lui Hannibal la opt ani, respectiv Gaspard Ulliel în rolul protagonistului ca adult tânăr.

În februarie 2012, NBC comandă o ecranizare pentru televiziune a seriei de romane, cu scenariul şi producţia semnate de Bryan Fuller. Actorul danez Mads Mikkelsen ia rolul lui Lecter, alături de Hugh Dancy în rolul lui Will Graham. Primele două sezoane s-au difuzat şi în România de către postul tv AXN.

 

Exploreaza subiecte similare:

canibal, Olimpia Melinte, Antonio de la Torre, Mads Mikkelsen, Cannibal Holocaust, Ruggero Deodato, Parents, Randy Quaid, Mary Beth Hurt, Béatrice Dalle, Trouble Every Day, Marc Caro, Jean-Pierre Jeunet, Delicatessen, Sweeney Todd: the Demon Barber of Fleet Street, Ravenous, Guy Pearce, Thomas Harris, Red Dragon, The Silence of the Lambs, Anthony Hopkins, Hannibal, Bryan Fuller

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Darksnakeheart pe 18 iulie 2014 00:12
Ar mai fi și Soylent Green,film celebru în epocă......și lăsînd de-o parte filmele italiene care au exploatat subiectul după impactul Cannibal Holocaust,de remarcat în anii '80 ar fi From Beyond.....

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells