Legendarul David Bowie a murit duminică noapte în urma unei lupte de 18 luni cu cancerul. Avea 69 de ani

de Gloria Sauciuc în 11 Ian 2016
Pe lângă cariera muzicală impresionantă, a pătruns şi în lumea filmului, având talent pentru roluri excentrice

Cântăreţ, compozitor, actor și producător, David Bowie a excelat în glam rock, art rock, soul, hard rock, dance pop, punk și muzica electronică, de-a lungul unei cariere eclectice de peste 40 de ani. Tocmai lansase cel de-al 25-lea album al său, Blackstar, pe 8 ianuarie, ziua în care a împlinit 69 de ani. „David Bowie a murit astăzi în pace, înconjurat de familia sa, după o luptă curajoasă de 18 luni cu cancerul. În timp ce mulți dintre voi vor împărtăși această pierdere, vă rugăm să respectaţi intimitatea familiei în perioada de doliu”, spune un comunicat postat pe conturile oficiale de social media ale artistului.

Debutul artistic fulminant al lui David Bowie s-a produs în 1972, cu albumul The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars, care a promovat noțiunea de star rock ca extraterestru al spaţiului. Combinând stilul britanic cu stilul japonez kabuki și rockul cu teatrul, Bowie şi-a creat un alter ego androgin, flamboaiant, Ziggy Stardust, scrie presa internațională.

Trei ani mai târziu, Bowie ajungea pe culmile gloriei cu single-ul nr. 1 „Fame” din albumul Young Americans, urmat în 1976 de LP-ul art rock avangardist Station to Station, care a fost nr. 3 in topurile anului şi a fost inclus în top 10 hituri „Golden Years.” Alte cântece memorabile sunt „Let’s Dance” (1983) — singurul său hit nr. 1 în SUA, „Space Oddity,” „Heroes,” „Changes,” „Under Pressure,” „China Girl,” „Modern Love,” „Rebel, Rebel,” „All the Young Dudes”, „Panic in Detroit,” „Fashion,” „Life on Mars,” „Suffragette City” etc.

Pe lângă cariera sa muzicală impresionantă, artistul cu ochi de culori diferite (rezultatul unei încăierări din curtea şcolii) a pătruns şi în lumea filmului, cu un talent înnăscut pentru roluri excentrice. El a jucat un rol de extraterestru ce caută ajutor pentru planeta lui în agonie, în filmul suprarealist al lui Nicolas Roeg, Omul care a căzut pe Pământ (1976). Bowie a mai jucat în ultimul film al lui Marlene Dietrich, Un simplu gigolo (1978), a dat viaţă unui prizonier din Al Doilea Război Mondial în Crăciun fericit, domnule Lawrence (1983) şi l-a interpretat pe Pilat din pont în filmul lui Martin Scorsese, Ultima ispită a lui Iisus (1988).

A mai jucat cu Jennifer Connelly în rolul lui Jareth Regele Goblinilor în filmul cult Labirintul (1986) regizat Jim Henson, dar şi în rolul marelui inventator Nikolai Tesla în Prestigiul (2006) lui Christopher Nolan, alături de Scarlett Johansson, Michael Caine, Hugh Jackman şi Christian Bale.

Și într-o altă mișcare avangardistă, Bowie, care mereu a fost fascinat de tehnologie, a devenit primul star rock transformat într-un furnizor de servicii Internet, lansând BowieNet în septembrie 1998.

A colaborat cu artişti la fel de mari ca şi el, precum Queen, Mick Jagger, Tina Turner şi mulţi alţii şi a produs albume pentru Lou Reed, Iggy Pop and The Stooges şi Mott the Hoople, pentru care a scris cântecul „All the Young Dudes”. A câştigat un premiu Grammy în 2006 pentru întreaga carieră, dar nu s-a mai urcat de atunci pe scenă.

Bowie a avut o perioadă relativ liniștită între anii 2004 și 2012, revenind în 2013 cu albumul The Next Day, întâmpinat cu o furtună în social media, care l-a catapultat pe locul 2 în Billboard 200, albumul său cu cea mai înaltă poziţie atinsă.

În decembrie, Bowie a lansat în New York muzicalul rock Lazarus, în care el revizitează personajul pe care l-a jucat în Omul care a căzut pe Pământ. Proiectul – în regia lui Ivo van Hove și cu Michael C. Hall în rol principal – a fost inițiat de Bowie, care a cultivat mult timp ideea unei reveniri la personajul jucat pe ecran în filmul lui Roeg, bazat pe romanul SF al scriitorului american Walter Tevis, scris în 1963. Un videoclip pentru cântecul „Lazarus” de pe albumul Blackstar a fost lansat pe 7 ianuarie.

În urmă rămân soţia, faimosul model Iman cu care s-a căsătorit în 1992, fiul său, regizorul Duncan Jones şi fiica sa, Alexandria.

Exploreaza subiecte similare:

The Man Who Fell to Earth, David Bowie, Schoner Gigolo armer Gigolo, Merry Christmas Mr. Lawrence, The Last Temptation of Christ, Labyrinth, The Prestige

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
0ctavian pe 11 ianuarie 2016 18:14
un artist deosebit ce a revolutionat muzica pop, rock....

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells