Legendarul comic Jerry Lewis a murit duminică, la vârsta de 91 de ani

de Gloria Sauciuc în 21 Aug 2017
Jerry Lewis a fost recompensat în 2009 cu un Oscar pentru întreaga carieră. A fost nominalizat la premiul Nobel pentru pace în 1977 şi are două stele pe Walk of Fame, pentru film şi pentru televiziune

În 1946, un tânăr comediant, cu numele de scenă Jerry Lewis, întâlnea un cântăreţ pe atunci la limita subzistenţei, pe nume Dean Martin. Cei doi au hotărât să formeze o echipă, Martin and Lewis, iar restul este, cum se spune, istorie. Tot în istoria filmului va rămâne şi Jerry Lewis, care a murit duminică, în reşedinţa sa, la vârsta de 91 de ani, anunţă presa internaţională, citându-l pe agentul de presă al actorului.

Curând, spectacolul echipei Martin and Lewis a devenit un succes în circuitul barurilor de noapte, mai apoi în televiziune, ulterior stabilindu-şi hegemonia în America în domeniul entertainment-ului iubit de mase, scrie The Guardian.

Nu peste mult timp, cei doi au ajuns la Hollywood, sub coordonarea producătorului de la studiourule Paramount, Hal Wallis. Între 1949 şi 1956, au jucat într-o duzină de filme, cele mai multe remake-uri ale unor comedii anterioare ale studiourilor Paramount, cu Martin pe post de donjuan şi Lewis de nătâng. Duo-ul a devenit un hit de box-office.

De la o vârstă fragedă, Lewis a luat contact cu lumea spectacolului. Părinţii lui, Daniel şi Rae Levitch, au lucrat în industria de divertisment, aşa încât Jerry (născut în Newark, New Jersey) a început să iubească de mic artele spectacolului. La 18 era deja actor de standup comedy – în care, pe lângă repertoriul personal, îi mima pe mai cunoscuţii artişti. Nu după mult timp îl întâlneşte pe Martin.

Parteneriatul lor ia sfârșit însă -în vara lui 1956. Amândoi urmează cariere solo de succes. Următoarea întâlnire a celor doi avea să se producă în 1976 cu ocazia unui teledon pentru întrajutorarea bolnavilor care sufereau de distrofie musculară. Teledonurile organizate de Jerry Lewis în 11 ani au adunat mai mult de 95 de milioane de dolari în conturile Asociației pentru Prevenirea și Combaterea Distrofiei Musculare.

După despărțirea de Dean Martin, cariera lui Jerry Lewis este în ascensiune, acesta devenind în scurt timp un mare star de comedie odată ce filmele în care apare se succed cu repeziciune. Urmează o serie de filme produse de Hal B. Wallis, The delicate delinquent (1957), Rock-a-Bye Baby (1958), The Geisha Boy (1958). În 1960, de Crăciun, era programată marea premieră a filmului Cinderfella, însă Paramount avea nevoie de un film care să dea lovitură pentru vară lui 1960, așa că studioul îi propune lui Lewis să producă un film care avea să fie primul sau mare succes, The Bellboy, ce a fost făcut cu un buget foarte mic și într-o perioadă de filmare foarte scurtă.

Mulțumiți de ceea ce a realizat, Lewis continuă să joace și să regizeze filme scrise de el împreună cu Bill Richmond, culminând cu producția The Nutty Professor (1963), un mare hit la acea vreme, care-l consacra definitiv ca unul din cei mai mari comici ai tuturor timpurilor.

in 1994 isi face debutul pe Broadway in muzicalul Damn Yankees in coregrafia viitorului regizor Rob Marshall. În 1983 joacă în filmul lui Martin Scorsese, The King of Comedy, împreună cu Robert de Niro şi are un mare succes. Rolul fusese iniţial oferit lui Johnny Carson. Urmează apariţii din ce în ce mai rare, în filme precum Arizona Dream (1994) sau Funny Bones (1995). Ajuns la 83 de ani, apare la Festivalul de la Cannes, în 2009, şi îşi anunţă reîntoarcerea pe ecrane în primul sau rol principal dupa filmul lui Scorsese, în producţia Max Rose.

Exploreaza subiecte similare:

Jerry Lewis, Dean Martin, Max Rose, The Nutty Professor, Funny Bones, Cinderfella, The Bellboy, Rock-a-Bye Baby, The Geisha Boy

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells