Filmele lunii martie 2013

de Ştefan Dobroiu în 28 Feb 2013
Află ce-i de văzut la cinema în următoarele cinci weekenduri!

Eşti pregătit pentru 22 de premiere într-o singură lună? Chiar dacă nu eşti, iată că acesta este numărul de noi filme programate pentru o lansare în România. Nu există gen care să nu aibă măcar un reprezentant pe marile noastre ecrane, ceea ar trebui să ne bucure. Iată mai jos câteva cuvinte despre cele mai interesante premiere din martie.

Poziţia copilului
Pe 8 martie poţi vedea filmul despre care s-a tot vorbit în ultimele săptămâni, după ce a participat în competiţia festivalului de la Berlin şi a câştigat primul Urs de Aur (pentru lungmetraj) adus vreodată în România de o producţie locală. Sunt prea multe ocazii de ponegrit România în presa internaţională, aşa că trebuie să îndrăgim cu atât mai mult momentele când se vorbeşte de bine despre noi. Pentru cel mai recent trebuie să le mulţumim oamenilor din spatele filmului Poziţia copilului, în frunte cu regizorul şi co-scenaristul Călin Peter Netzer, şi cel mai bun mijloc de mulţumire este unul foarte la îndemână: mersul la cinema pentru a vedea drama cu Bogdan Dumitrache şi Luminiţa Gheorghiu în rolurile principale.

Marele şi puternicul Oz/Oz: The Great and Powerful
Am spus la un moment dat că premiera din 8 martie seamănă mult prea mult cu Alice în ţara Minunilor, filmul lui Tim Burton ce a reuşit să depăşească un miliard de dolari încasări în toată lumea, ca să ni se pare extraordinar de interesant. Ne-am schimbat părerea pe parcursul ultimelor luni, când au apărut noi trailere. Acestea ne-au reamintit că omul din spatele noii producţii este Sam Raimi şi, cum ştim bine că regizorul trilogiei Spider-Man este expert în spectacol pe marele ecran, aşteptăm cu nerăbdare şi premiera IMAX a weekendului următor. James Franco în rolul unui fals magician ajuns din cauza unei tornade în regatul Oz, unde trebuie să convingă locuitorii de şi să salveze cu puterile sale vrăjitoreşti. Michelle Williams, Mila Kunis şi Rachel Weisz interpretează trei vrăjitoare bune sau rele, un motiv în plus să aşteptăm premiera de săptămâna viitoare.

Warm Bodies/Iubitul meu e zombi
Pe 15 martie, poveste de dragoste cu năbădăi. Nu ai parte de o comedie romantică clasică, ci una cu zombie. Filmul a fost surprinzător de bine primit în Statele Unite, mulţi critici lăudând povestea lui R (Nicholas Hoult, de văzut în martie şi în Jack the Giant Slayer) şi prospeţimea cu care îmbină comedia romantică şi filmul cu zombie. Pe scurt, R revine la viaţă după ce se îndrăgosteşte de Julie (Teresa Palmer), iubita uneia dintre victimele sale, un adolescent căruia i-a mâncat creierul, accesându-i astfel amintirile. Bineînţeles, între un zombi şi o fiinţă umană o relaţie nu poate avea decât foarte multe hopuri, mai ales când tatăl Teresei este un general (John Malkovich) hotărât să scape omenirea de plaga zombilor...

Jack the Giant Slayer/Jack şi uriaşii
Ne reîntâlnim cu Hoult pe 22 martie, când se lansează revizitarea poveştii Jack şi vrejul de fasole, acum în regia lui Bryan Singer. Actorul britanic este Jack, care pune mâna pe celebrele boabe de fasole fermecate şi începe să urce pe vrej pentru a o căuta pe prinţesa regatului său, purtată de gigantica leguminoasă în ţara uriaşilor. O poveste despre maturizare, curaj, trădare şi, cel mai important, împlinirea visurilor prin perseverenţă, Jack the Giant Slayer are toate şansele să le scoate adolescenţilor seria Twilight din cap şi să-i ţină nemişcaţi, timp de două ore, pe scaunul de cinema.

The Croods
A avut premiera mondială în cadrul festivalului de la Berlin, iar la noi în ţară vine pe 22 martie. Colorata animaţie DreamWorks îl are în rolul (vocal) central pe Nicolas Cage. Acesta este Crug Crood, un tată de familie preistoric convins că un destin oribil se va pecetlui asupra membrilor familiei sale dacă aceştia părăsesc confortabila peşteră în care îşi duc veacul. Fiica sa nu este deloc de acord, iar o anumită aventură a ei va obliga familia să înceapă o călătorie extraordinară, descoperind fantastica lume din jur. Noi ne aşteptăm la multă aventură de la The Croods, iar trailerele promit întâlniri cu o mulţime de fiinţe fabuloase, într-un melanj vizual cât se poate de energic şi colorat...

Ultimul weekend al lunii vine cu, sperăm, o surpriză plăcută. Faptul că Andrew Niccol regizează, iar Saoirse Ronan joacă rolul principal în The Host, noua ecranizare după Stephenie Meyer (seria de cărţi Twilight), ne face să ne întrebăm dacă noul film nu va spăla cumva păcatele popularei francize (nu, nu ne-a plăcut). Nu am citit cartea The Host, aşa că premiera din 29 martie o să ne ia prin surprindere... Cot la cot cu entitatea extraterestră din The Host vin Dwayne Johnson şi Bruce Willis, care nu se simt bine dacă nu salvează democraţia mondială cel puţin o dată pe an. G.I. Joe: Retaliation promite o mulţime de explozii şi sperăm ca scenariul să fie mai interesant decât cel al primei părţi, atât de insipid, încât ne-am şi mirat că se face un sequel.

Nu ignora faptul că martie este luna filmului românesc. Nu doar că avem parte de premiile Gopo, din păcate văduvite de şansa de a premia După dealuri, retras din competiţie de Cristian Mungiu, dar în următoarele săptămâni se lansează mai multe premiere, astfel încât la sfârşitul lunii vom avea simultan pe ecrane nu mai puţin de şase producţii şi co-producţii locale. Rocker a dat startul săptămâna trecută, urmează Killing Time şi Sette opere di misericordia, apoi Poziţia copilului, Condamnat la viaţă şi Domestic.

Amatorii de horror vor vrea să vadă Mama, de vineri pe ecrane, iar cei de umor britanic ireverenţios cu siguranţă aşteaptă Primul an de căsnicie, debutul în lungmetraj al lui Dan Mazer, scenaristul lui Borat şi Bruno. Jason Statham şi Dwayne Johnson aduc infuzie de acţiune, în Parker şi Snitch, biopicul Hitchock explorează realizarea celebrului Psycho, iar Al Pacino, Christopher Walken şi Alan Arkin fac un trio în Trei tipi duri. Noi suntem curioşi cu privire la Stoker, un thriller cu Nicole Kidman şi Mia Wasikowska.

Care crezi că e cea mai interesantă premieră a lunii?

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
aavramescu23 pe 28 februarie 2013 11:31
Jack the Giant Slayer mi se pare cea mai interesanta premiera. ar mai fi GI Joe 2 care nu e trecut.
Nimicdinceparafi pe 28 februarie 2013 12:32
Ba da ,este mentionat in articol.
aavramescu23 pe 28 februarie 2013 15:01
Da sorry. Nu am vazut.
Bayard pe 28 februarie 2013 12:35
Oz e in capul listei iar Warm Bodies cred ca o sa fie foarte amuzant. Jack the Giant Killer ar fi probabil amuzant de urmarit, dar cred ca o sa fie un film slab.
fantastic4 pe 28 februarie 2013 13:28
Oz,The Host,GI Joe 2,Mama,Jack the Giant Slayer cam astea ar merita vazute
Razvan600 pe 28 februarie 2013 15:11
G.I. Joe: Retalation
MikkaelWolfganger pe 28 februarie 2013 15:18
The Croods pare superawesome...O sa fie primul in lista mea...si poate Oz...
AndreBlack pe 28 februarie 2013 15:27
Vreau sa vad Oz , The Croods , Jack The Giant Slayer , Warm Bodies , Snitch , The Host dar si filmul romanesec Child's Pose . Interesant mi se pare si Killing Time .
KarGo pe 28 februarie 2013 15:44
Vreau Sa Vad The Croods Oz Si G.I. Joe: Retaliation astea ma intereseaza
SANDA45 pe 28 februarie 2013 15:51
pozitia copilului.
Crynick pe 28 februarie 2013 17:38
Pozitia copilului este,de departe,cel mai bun.
legolas05 pe 28 februarie 2013 18:06
Oz: The Great and Powerful
The Host
Jack the Giant Slayer
G.I. Joe: Retaliation
Warm Bodies
Mama

Miiku pe 28 februarie 2013 18:39
M`as duce la premiera doar la cateva.. de unele nhu prea am auzit.
monicarusu25 pe 28 februarie 2013 20:20
mi-ar placea sa vad marele si puternicul Oz.
Iulian. pe 28 februarie 2013 22:03
"Marele si puternicul Oz" si "Pozitia Copilului" mi se par deosebite si deci cu intaietate,apoi de vazut ar fi "Iubitul meu e zombi" cu precadere pentru intalnirea dintre personajul lui Malkovich si tanarul zombi.
xerses pe 28 februarie 2013 22:57
Pozitia copilului.
Nimicdinceparafi pe 1 martie 2013 08:05
Si eu sunt curios cu acest Stoker,pare atat de misterios.
sabinalin pe 1 martie 2013 09:39
De departe cea mai importanta premiera e "Pozitia copilului"!
Fourleaf22 pe 1 martie 2013 19:22
We are a very boring yes?
Theodoric pe 2 martie 2013 18:58
The Crods-sper sa fie bun
alex_il_fenomeno pe 16 martie 2013 17:23
Foarte multe filme bune. Este o luna in care avem ce vedea.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells