Exclusiv. Stephen King: „prietenia este principala armă împotriva lui Pennywise”

de Cinemagia în 9 Sep 2017
IT rulează in cinematografele noastre în regim de premieră

Odată cu lansarea pe marile noastre ecrane a filmului It, distribuitorul în România oferă cititorilor Cinemagia un interviu în exclusivitate cu scriitorul Stephen King.

Întrebare: Când vezi ecranizarea unui roman semnat de tine, cum e „IT”, te gândeşti la modificările pe care le-au făcut realizatorii sau te bucuri de producţie ca orice alt spectator?

Stephen King: Ambele. Sunt atent la schimbări şi mă interesează să descopăr ce a rămas în film şi ce a fost scos. Dar îmi plac filmele şi am tendinţa să mă relaxez cu o pungă de popcorn în mână şi să mă bucur de spectacol, aşezat în rândul al treilea.

Întrebare: Mai multe generaţii au fost marcate de romanul „IT”. Ce mesaje îţi transmit de obicei fanii desprepoveste sau personaje?

Stephen King: De regulă îmi spun că au fost captivaţi şi impresionaţi în acelaşi timp. Am primit de curând o scrisoare de la un tânăr scriitor, Gabriel Tallent, care e la prima lui lansare de carte. Îmi povestea că a fost impresionat de expansivitatea poveştii. Mulţi cititori se pot regăsi în ea şi pentru că le trezeşte amintiri din copilărie. Sunt tineri din generaţii diferite care au trecut prin experienţele descries în roman.

Partea genială a noii ecranizări „IT”- şi chiar e un film genial – este aceea că povestea a fost actualizată, întâmplările copiilor se petrec prin anii 1980 şi dacă va veni şi o continuare, aventura lor ca adulţi se va petrece în zilele noastre. Cartea abordează teme universal valabile ca: şicanele, prima iubire, cât de frumos e să-ţi petreci timpul cu prietenii în afara şcolii şi departe de părinţi.

Întrebare: Cum ţi s-a părut ideea de a face un film bazat doar pe prima jumătate a cărţii, adică pe povestea copiilor?

Stephen King: Mi s-a părut perfect. Doar aşa poţi face lucrurile să funcţioneze. Cartea este ca o piatră care se împarte în două părţi  egale.

Întrebare: Interesul faţă de recenta ecranizare „IT” estei ncredibil de mare. Primul trailer a avut număr record de vizualizări. Ce părere ai despre asta?

Stephen King: Încă de la început am crezut în potenţialul filmului. Popularitatea cărţii are puţin de-a face cu succesul filmului. Ca să fiu foarte generous aş spune că mi-au citit cartea peste şapte milioane de oameni. Cu toate acestea tot am fost uimit de numărul mare de oameni care mi-au spus că această carte a fost singurul lucru care le-a provocat coşmaruri în copilărie. Există acest aspect şi încă ceva ce nu putea fi preconizat. Cazuri de coulrofobie (teamă de clovni) au apărut peste tot în lume cu ceva timp înainte de lansarea primului trailer. Clovni înfricoşători au fost văzuţi pe mai multe drumuri din Kansas, Anglia şi alte ţări. Aşa a fost să fie.

Întrebare: Multe din lucrările tale se leagă de credinţă. Ce rol joacă ea în acest film?

Stephen King: Am scris câteva cărţi care tratează credinţa în Dumnezeu care învinge forţele răului. În „IT” este vorba despre credinţa pe care o avem în prieteni. Puterea prieteniei sub presiune.

Întrebare: Deci prietenia este principala armă împotriva lui Pennywise.

Stepphen King: Aşa este. La un moment dat, în film, unul dintre copii spune: „Ne atacă unul câte unul. E mai puternic decât noi. Dar când suntem împreună, avem o legătură mai puternică decât el”. Această replică face extrem de efficient cadrul final din film.

Exploreaza subiecte similare:

It, stephen king

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells