Eternii: faceți cunoștință cu Sersi

de Cinemagia în 25 Oct 2021
Eternals/Eternii va rula în avanpremiera din 4 noiembrie, în formatele 3D, IMAX 3D, 4DX și Dolby Atmos

În prima lor apariție cinematografică, Eternii ne vor surprinde prin propunerea inedită a regizoarei Chloé Zhao. Câștigătoarea Oscarului pentru cel mai bun film, cât și pentru cea mai bună regie (Nomadland, 2020), Chloé reușește să construiască atât un spectacol plin de acțiune și de manifestări captivante ale supereroilor Marvel, cât și să surprindă intimitățile și prea-omenescul personajelor lui Jack Kirby. 

Sersi: o supereroină care iese în evidență 

Povestea din Eternii o are ca protagonistă pe Sersi, o supereroină care își are originea în benzile desenate Eternii, unde a apărut pentru prima dată în ediția din 1976. Sersi figurează și în Avengers și în God Squad, însă în filmul Eternii, ea este un personaj central.

Prin puterea ei, Sersi îi eclipsează pe mulți dintre Eterni. Ea poate să manipuleze moleculele unui obiect și să le rearanjeze după bunul plac. În trailerul filmului, o putem vedea transformând un autobuz răsturnat în petale de trandafir.   

Fiind înzestrată cu o asemenea putere, Sersi poate să salveze omenirea, dar dacă își pierde controlul, poate deveni și un adevărat pericol. În Avengers, ea trece printr-o fază de instabilitate, cam ca Jean Grey din X-Men. Însă spre deosebire de benzile desenate, Sersi din film poate doar să manipuleze materie anorganică, o limitare care o îmblânzește, permițându-i totodată să își folosească puterile într-un mod mai inventiv și mai nuanțat.

Gemma Chan: o actriță talentată și cameleonică

Sersi este interpretată de către actrița britanică de origine chineză Gemma Chan, cunoscută din Crazy Rich Asians și din serialul Humans. Gemma a mai apărut și ca Minn-Erva, lunetista Kree din Captain Marvel, ceea ce o plasează printre puținii actori care au interpretat mai multe personaje din universul Marvel.

Gemma afirmă despre rolul ei că „este povestea maturizării lui Sersi. Cu toate că nu și-a negat trecutul ei ca Etern, ea chiar iubește oamenii. Vrea să fie unul dintre ei. Astfel că, într-un fel, a operat sub acoperire. Iar povestea ei din film echivalează cu redescoperirea puterilor ei și cu descoperirea faptului că va trebui să le folosească la un nivel cu mult peste ce ar fi crezut vreodată.” (tr. ns.)

Sersi are un statut mitologic privilegiat, fiind adevăratul Etern coborât printre muritori. Dintre toți Eternii, Sersi s-a integrat cel mai bine printre oameni, mânată de compasiune și de un respect profund față de omenirea pe care o apără. Stabilită în Londra, unde a devenit o curatoare într-un muzeu, Sersi a legat chiar și o relație cu un pământean pe nume Dane Whitman (interpretat de către Kit Harington, actorul din Game of Thrones). Astfel că Sersi intră într-un straniu triunghi amoros, fiindcă de câteva mii de ani, ea și cu Eternul Ikaris sunt într-o relație tumultoasă: ba împreună, ba despărțiți.

Sersi și Ikaris: o iubire… aproape eternă

Așadar, relația celor doi a evoluat odată cu istoria omenirii. Trecerile de la flash-back-urile din trecutul lor la prezent ne invită să reconstituim punctele cheie ale unei relații amoroase cel puțin enigmatice.

Pentru Richard Madden, partenerul de joc al Gemmei Chan, această provocare actoricească a fost și o căutare sentimentală incitantă: „Mi-a plăcut să pot să construiesc relația Ikaris-Sersi de-a lungul mileniilor. Cred că este un studiu amoros fascinant vizavi de ce anume leagă un cuplu timp de mii de ani. Când anume nu se plictisesc unul de celălalt? Despre ce fel de dragoste poate fi vorba încât să poți să ții la cineva timp de mii de ani?” (tr. ns.)

Așadar, povestea Eternilor este strâns legată de eternele lor conflicte interioare, de relațiile lor și de felul în care timpul le-a sculptat sau erodat. Sau, în cuvintele actriței Gemma Chan: „Ce e minunat în aceste filme este că ai parte de un spectacol impunător, dar și de secvențe tăcute, centrate pe personaje, ca atunci când încearcă să comunice unul cu celălalt. Mai sunt și momente amuzante. Mai sunt și momente triste. Asta pune cap la cap totul. Deci nu e vorba numai despre cascadorii sau efecte speciale, care sunt, de altfel, incredibile. Povestea este mai degrabă despre aceste personaje, despre cum se simt unul cu celălalt și despre cum simt ele lumea. Asta duce mai departe povestea.” (tr. ns.)

Exploreaza subiecte similare:

Eternals, Chloé Zhao, Nomadland, Jack Kirby, Crazy Rich Asians, Humans, Captain Marvel, Kit Harington, Gemma Chan, Richard Madden

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells