Alita: Battle Angel: o lume uriașă, personaje care emoționează

de Cinemagia în 11 Dec 2018
Echipa Lightstorm din Los Angeles a lui James Cameron a luat o pauză de la dezvoltarea următoarelor filme Avatar pentru a lucra la Alita, împreună cu echipa de filmare a lui Robert Rodriguez

Miercuri, 12 decembrie, Cinemagia va urmări în avanpremieră 30 de minute din filmul Alita: Battle Angel, ce se va lansa pe marile noastre ecrane anul viitor, pe 15 februarie 2019, și vă va dezvălui cât de promițător sau nu se prefigurează producția supervizată de James Cameron. Până atunci, iată câteva interesante detalii de producție, mai puțin cunoscute.

Când lui James Cameron i s-a prezentat seria manga realizată de Yukito Kishiro „Alita: Îngerul războinic”, Cameron și-a dat seama imediat că acest univers ar fi putut fi dezvoltat pentru a putea crea o nouă experiență cinematografică. Povestea unui cyborg feminin, descoperit și reconstruit de către omul de știință, care va deveni tatăl ei, este plasată într-o lume unică, futuristă. Acest proiect i-a oferit șansa de a explora una dintre temele sale preferate: un personaj feminin complex, alături de care publicul se poate identifica, al cărui nucleu emoțional ne duce într-o călătorie, într-o lume aparent ciudată. Cameron a dezvoltat de-a lungul anilor tehnologia care îi era necesară pentru a putea aduce la viață vizualurile inițiale.

El a aplicat, din nou, tehnici inovatoare și a colaborat cu cei mai buni oameni din domeniu pentru a putea rezolva problemele pe care tehnologia 3D încă le are din punct de vedere al capturii imaginii, aceeași problemă cu care s-a confruntat și la Avatar. În mod ironic, filmul Avatar a fost cel care l-a distanțat de Alita, deoarece și-a dat seama că dezvoltarea unei serii ambițioase, care va prezenta Pandora și poporul acesteia, îi va consuma tot timpul. Astfel, Cameron și partenerul său de producție, Jon Landau, au căutat pe cineva care să poată dezvolta un proiect precum Alita. Acea persoană a fost Robert Rodriguez, un regizor și scenarist care s-a dovedit capabil să dezvolte orice gen de film, utilizând stilul său inconfundabil.

În 1992, Rodriguez a filmat primul său film, El Mariachi, pentru doar 7.000 de dolari, în timp ce încă era student la Universitatea Texas din Austin. A regizat, editat și înregistrat sunetul filmului, reușind astfel să-și lanseze o carieră marcată de propriul său stil îndrăzneț și lucrând adesea cu bugete mai mici, ceea ce l-a împins să fie creativ. El și-a construit propriul studio – Troublemaker Studios – în Austin și a produs filme precum Desperado, A fost o dată în Mexic”, seria Joaca de-a spionii, filmele Machete, Sin City și De la apusul la răsăritul soarelui.

Rodriguez a avut o întâlnire cu Cameron și producătorul Jon Landau și a avut ocazia să vadă ceea ce fusese realizat până la momentul respectiv, prezentându-i astfel posibilitățile pe care le avea povestea. În stilul atipic al lui Cameron, prezentarea nu a presupus doar câteva slide-uri în Power Point, ci o poveste realizată pe deplin, cu vizualuri desenate de către departamentele de design. Constrânși de povestea însăși și de posibilitățile filmului pe care l-ar putea realiza. Rodriguez a întrebat dacă ar putea să preia proiectul, începând prin a reduce dimensiunea inițială a scenariului. „Am vrut să-l scurtez atât cât să aibă durata unui film de lungmetraj și am tăiat și rescris câteva lucruri, dar în stilul lui", afirmă Rodriguez. „Povestea avea niște personaje foarte bune. Jim se pricepe cel mai bine la grandiozitate, la acțiunea la nivel mare, lucruri pe care nu le-ați mai văzut până acum, la clădirea unor lumi uriașe, dar cu personaje și povestiri care te emoționează. Este o poveste de dragoste mare în film, o poveste tată-fiică și eu sunt tată. Am încercat să mă asigur că tot ce era în poveste va fi și în film, dar într-o versiune mai scurtă”.

Lui Cameron i-au plăcut modificările pe care Rodriguez le-a adus asupra scenariului, stabilindu-se astfel o colaborare puternică între doi regizori respectați. De asemenea, echipa Lightstorm din Los Angeles a lui Cameron a luat o pauză de la dezvoltarea următoarelor filme Avatar pentru a lucra la „Alita”, împreună cu echipa de filmare a lui Rodriguez din Texas, unde filmul ar fi urmat să fie filmat. Cameron și Landau, deja ocupați să dezvolte continuările lui „Avatar”, aveau să se implice în film ca producători. „Atât Jim, cât și eu privim rolul unui producător ca un formator al regizorului”, explică Landau. „Dar să nu fim acolo și să le ordonăm. Să fim atât personajul pozitiv, cât și cel negativ, acesta este rolul pe care îl am, împreună cu Jim în filmele pe care le facem și acesta este rolul nostru cu Robert. Suntem acolo în fiecare zi, agitând spiritele, dar Robert este cel care ia decizia finală”.

După o căutare îndelungată, Rodriguez a distribuit-o pe Rosa Salazar în rolul principal, o actriță veterană a unor filme precum seria Maze Runner. Pentru Salazar, șansa de a lucra cu Rodriguez a fost copleșitoare. „Este un film science-fiction de proporții, cu o mulțime de elemente mobile”.Salazar spune că s-a regăsit în personajul pe care l-a interpretat. „Alita este o fată obișnuită, compusă din părți cibernetice și are o poveste nebună, traumatizantă. Alita e la fel ca mine. Are o întreagă paletă de emoții. E nesigură. E curajoasă. E îndrăzneață. E puternică. E curioasă și e sfidătoare. E puternică și e slabă. Ea are un suflet adevărat, pe care cred că-l dezvăluie tot timpul”. Altă parte cheie a poveștii este Hugo, interpretat de Keean Johnson. Hugo este un tânăr cu visuri mari. El fuge, fură și este mereu agitat, încercând să câștige suficient pentru a-și cumpăra trecerea până la Zalem. Dar când o întâlnește și se îndrăgostește de Alita, viața lui se schimbă într-o multitudine de moduri diferite.

Producătorul Jon Landau este încântat că „Alita” este un proiect care a putut fi dezvoltat și care a putut să-l aibă implicat inclusiv pe Cameron. „Este o șansă extraordinară pentru doi dintre cei mai respectați regizori care lucrează astăzi să producă un film de acțiune, care nu uită niciodată emoția care stă la baza acestuia”, a zis el. „Este o introducere minunată pentru Alita, o ocazie de afla cine este cu adevărat, de a-și descoperi puterea, cât și pe ea însăși și de a deveni o persoană modestă, dar care poate, de fapt, să schimbe și să afecteze lumea într-un mod foarte mare”, afirmă Rodriguez.  „Este o poveste minunată. Este plină de emoții și umor, dragoste și relații extraordinare”.

Exploreaza subiecte similare:

Alita: Battle Angel, James Cameron, Robert Rodriguez

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells