Xavier Dolan va fi președintele juriului Un Certain Regard la cea de-a 77-a ediție a Festivalului de la Cannes

de Gloria Sauciuc în 5 Mar 2024
Primul său lungmetraj - J’ai tué ma mère - a fost scris, regizat și produs de cineastul canadian la doar 19 ani, și prezentat în premieră la Festivalul de la Cannes

„Haideți să ne păstrăm visele, pentru că împreună putem schimba lumea. Orice este posibil pentru cei care îndrăznesc, muncesc și nu renunță niciodată”. Cu această declarație, cineastul Xavier Dolan a primit Premiul Juriului pentru Mommy la cea de-a 67-a ediție a Festivalului de la Cannes din 2014.

„În fruntea juriului Un Certain Regard, el va celebra setea de descoperire și pasiunea pentru talentul celorlalți”, se vede în comunicatul oficial al Festivalului de Film de la Cannes. „A fost o alegere evidentă: cinematografia lui Xavier Dolan și-a găsit maturitatea în tinerețea și îndrăzneala extremă, de genul celor care deschid o lume a posibilităților, care cred mai mult în vise decât în realitate și care găsesc o cale de a se ridica la înălțimea ambițiilor lor creative”, spun reprezentanții festivalului.

La începutul carierei sale, Xavier Dolan a fost considerat copilul minune al cinema-ului actual. Primul său lungmetraj - J’ai tué ma mère - a fost scris, regizat și produs de autorul canadian la doar 19 ani, și prezentat în premieră la Festivalul de la Cannes (Quinzaine des Realisateurs, 2009). Dolan a realizat ulterior aproape câte un film pe an.

„Primesc cu modestie și încântare calitatea de președinte al juriului Un Certain Regard”, a declarat Xavier Dolan. „Chiar mai mult decât să fac eu însumi filme, descoperirea operei unor cineaști talentați a fost întotdeauna în centrul călătoriei mele personale și profesionale. Văd, în această responsabilitate care mi-a fost încredințată, oportunitatea de a mă concentra, împreună cu membrii juriului Un Certain Regard, asupra unui aspect esențial al artei cinematografice: poveștile spuse cu sinceritate”.

Autodidact, la 19 ani a scris, regizat, produs și jucat în primul său film de lungmetraj, J’ai tué ma mère/I Killed My Mother. Adaptat după o nuvelă pe care o scrisese cu câțiva ani mai devreme, aceasta a fost o lovitură de maestru și a fost ales să reprezinte Canada la Premiile Academiei Americane.

În 2010, își dezvăluie talentul său multilateral, fiind responsabil de scenografia, costumele și montajul celui de-al doilea film al său. Cu Heartbeats, își face prima intrare în Un Certain Regard, la doar 21 de ani. Doi ani mai târziu, Laurence Anyways, care a avut premiera la Un Certain Regard, a câștigat premiul secțiunii pentru cea mai bună actriță (ex-aequo) pentru Suzanne Clément.

Primul său premiu la Cannes a evidențiat simțul delicat al lui Xavier Dolan în a coordona actori și actrițe, cu care a dezvoltat colaborări de durata. Mommy a oferit noi roluri de excepție lui Anne Dorval și Suzanne Clément, după thrillerul psihologic Tom at the Farm, cu care, în 2013, a câștigat premiul criticii FIPRESCI la Festivalul de la Veneția.

Mommy, al cincilea film al lui Dolan -și primul său lungmetraj în Competiția pentru Palme d'Or - descrie dificultățile unei mame singure în creșterea fiului său. Cu emoție, a primit - din mâna regizoarei neozeelandeze Jane Campion - Premiul Juriului la egalitate cu Goodbye to Language al lui Jean-Luc Godard. „Prin această alegere, juriul i-a recompensat atât pe cei mai vârstnici (84 de ani), cât și pe cei mai tineri (25 de ani) cineaști din Competiție, dovedind că originalitatea nu este apanajul tinereții, nici maturitatea cel al experienței”, se mai vede în comunicatul oficial transmis de festival.

În anul următor, Xavier Dolan s-a alăturat juriului prezidat de frații Coen la cea de-a 68-a ediție a Festivalului de la Cannes. Peste încă un an, revenirea sa la regie a sunat ca o nouă declarație de dragoste atât pentru actori, cât și pentru public. Juste la fin du monde/It's Only the End of the World, o adaptare a piesei lui Jean-Luc Lagarce, primea Marele Premiu la cea de-a 69-a ediție a Festivalului de la Cannes.

Fascinația sa pentru actorie se regăsește, de asemenea, în următoarele două filme ale sale. The Death and Life of John F. Donovan este povestea corespondenței unui băiat cu actorul său preferat, iar Matthias & Maxime a fost prezentat în principala secțiune, în Competiția pentru Palme d'Or, în 2019.

A interpretat câteva roluri notabile pentru alți regizori, printre care Lost Illusions, de Xavier Giannoli, care i-a adus o nominalizare la Premiul César pentru cel mai bun actor în rol secundar. În 2022, Xavier Dolan a regizat apoi primul său serial de televiziune, The Night Logan Woke Up.

Greta Gerwig va prezida juriul celei de-a 77-a ediții a Festivalului de la Cannes, care va avea loc de marți, 14 mai, până sâmbătă, 25 mai 2024. Selecția oficială va fi anunțată joi, 11 aprilie 2024.

Exploreaza subiecte similare:

Xavier Dolan, J'ai tué ma mère, Mommy, Laurence Anyways, Anne Dorval, Suzanne Clément, Les amours imaginaires, Juste la fin du monde, Matthias & Maxime, Greta Gerwig

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells