Trei kilometri până la capătul lumii câştigă trofeul Queer Palm, acordat unui film cu tematică LGBTQ+

de Ştefan Dobroiu în 25 Mai 2024
Premiul Queer Palm oferă filmului lui Emanuel Pârvu notorietate şi şansele la o distribuţie globală

Palmaresul ediţiei din 2024 a festivalului de la Cannes va fi anunţat abia diseară, dar o parte a premiilor secundare deja şi-au găsit câştigătorii. Pe lângă premiile secţiunii Un Certain Regard, iată că unul din aceste premii, Queer Palm, a ajuns la filmul românesc Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu.

Queer Palm este un premiu iniţiat în 2010 şi oferit unui film cu tematică LGBTQ+ sau unui film ce explorează problematici de gen. Festivalul de la Cannes este ultimul festival de categorie A care a adoptat premiul, după ce Berlinala are Teddy Award încă din 1987, iar festivalul de la Veneţia oferă Queer Lion din 2007.

Trei kilometri până la capătul lumii spune povestea unui adolescent dintr-un sat din Delta Dunării despre care se află că este homosexual. Ştirea va dinamita relaţiile din familia băiatului, dar şi relaţiile din sat. Cronica filmului Trei kilometri până la capătul lumii, publicată de Cinemagia imediat după premiera mondială de la Cannes, poate fi citită aici.

23 de lungmetraje au concurat anul acesta pentru Queer Palm, printre acestea aflându-se cele mai noi producţii ale unor nume celebre precum Andrea Arnold (Bird), Jacques Audiard (Emilia Perez), Christophe Honoré (Marcello Mio) şi Marcelo Caetano (Baby). Alte filme avute în vedere de juriul condus de belgianul Lukas Dhont (al cărui cel mai nou film, Close, a provocat scandal în România după ce o clasă de la Şcoala centrală a fost dusă la o proiecţie) au fost şi ele bine primite la Cannes, de exemplu Les Femmes au Balcon al lui Noémie Merlant (mai cunoscută ca actriţă şi văzută recent la noi în comedia Un an dificil) şi Miséricorde al lui Alain Guiraudie.

Premiul Queer Palm este unul important pentru Trei kilometri până la capătul lumii. Nu doar că premiul are propriul juriu, dar câştigarea lui oferă notorietate acestui film românesc şi îl face atractiv pentru o distribuţie în mai multe ţări.

Ţinem pumnii pentru Trei kilometri şi la gala de decernare a premiilor din această seară.

jinglebells