Top filme "leneşe"

de Ştefan Dobroiu în 10 Iul 2012
Top filme "leneşe"

Îţi spuneam zilele trecute că Peter Jackson a terminat foarte recent filmările la cele două producţii The Hobbit. Fericitul eveniment avea loc după nu mai puţin de 266 de zile de la primul "Motor!" auzit pe platourile din Noua Zeelandă, ceea ce înseamnă că ecranizarea în două părţi i-a "mâncat" lui Jackson aproape nouă luni din viaţă. Bineînţeles, este vorba de două titluri, prin urmare am putea spune că regizorul şi echipa sa s-au mişcat chiar repede, dar nu la fel stau lucrurile cu alte producţii din istorie. Află mai multe detalii în materialul de mai jos.

Uneori la baza unei perioade de filmare prea lungi se află problemele de producţie, alteori... perfecţionismul regizorului. În acest moment titlul de "Cea mai lungă filmare continuă", trecut şi în Cartea recordurilor, îi revine lui Cu ochii larg închişi, ultimul titlu din cariera lui Stanley Kubrick. Prezentat la festivalul Transilvania, în 2012, în cadrul secţiunii 100% Stanley Kubrick, filmul din 1999, cu Tom Cruise şi Nicole Kidman în rolul principal, a avut o perioadă de filmare de nu mai puţin 400 de zile, fără pauze.

Celebru pentru perfecţionismul său, Kubrick era atât de meticulos la filmări, încât numărul de duble realizate pentru fiecare secvenţă a devenit legendar. Scene banale, cu Tom Cruise trecând strada sau deschizând şi închizând o uşă necesitau zeci de duble, ceea ce făcea producţia să se mişte cu paşi de melc (ca fapt divers, recordul de duble realizat pentru o singură scenă îi aparţine tot lui Kubrick, 127, dar a fost atins în timpul realizării lui The Shining). Întrebat înainte de filmări cât crede că vor dura acestea, Cruise a răspuns că îşi va dedica o jumătate din an din viaţă lui Cu ochii larg închişi, dar până şi el a fost surprins de meticulozitatea lui Kubrick. Mulţi spun că unul dintre motivele divorţului de Nicole Kidman a fost tocmai stresul filmărilor şi faptul că cei doi actori au fost nevoiţi să petreacă atât de mult timp împreună, într-o atmosferă tensionată.

Dacă e să ne luăm după perioada totală a producţiei, Apocalypse Now, filmul cult al lui Francis Ford Coppola, a durat şi mai mult până la finalizare: 16 luni. Apocalypse Now este celebru pentru producţia extrem de dificilă, oprită ba de taifunul care a distrus un decor important, ce a necesitat o lungă perioadă pentru a fi construit din nou, ba de diverse accidente care incapacitau echipa (Martin Sheen, actorul principal, a suferit un atac de cord în timpul producţiei), ba de starul Marlon Brando, care era încontinuu beat şi refuza să-şi înveţe replicile sau pur şi simplu nu apărea pe platouri, asta după ce primise un onorariu de un milion de dolari înainte ca producţia să înceapă.

Nici James Cameron nu se încadrează foarte bine în programele agreate de producători în ceea ce priveşte filmările. Titanic a durat şase luni în loc de patru, iar prelungirea l-a făcut pe Cameron să ceară încă şi mai mulţi bani, ceea ce a transformat blockbusterul său în cel mai scump film realizat vreodată. Bineînţeles, a şi meritat, căci Titanicul s-a aflat timp de mai bine de un deceniu pe primul loc în topul producţiilor cu cele mai mari încasări din toate timpurile. Se pare că James Cameron are probleme cu apa, căci şi The Abyss, SF-ul său din 1989, şi-a depăşit perioada de filmări stabilită iniţial şi a căpătat renumele uneia dintre cele mai dificile producţii din istorie, din cauza lungilor şi lentelor filmări subacvatice, a bolilor membrilor echipei şi a tensiunilor zilnice. În 1989 a devenit şi unul dintre cele mai scumpe filme, din cauza amânărilor.

Imense probleme a avut şi Werner Herzog acum exact trei decenii, când a început producţia la Fitzcarraldo. Din start ambiţiile lui Herzog erau imense, iar filmările au însemnat şi transportarea unui vas cu aburi de 320 de tone pe deasupra unui deal, fără utilizarea efectelor speciale (ceea ce l-a făcut pe Herzog să se autointituleze "conchistadorul inutilului"). Iniţial, rolul titular trebuia interpretat de Jason Robards, dar acesta a făcut dizenterie, iar medicii i-au interzis să mai continue. În acel moment 40% din scenele filmului erau deja realizate, iar Herzog a trebuit să o ia de la capăt cu Klaus Kinski în rolul principal. Acesta a provocat atâtea probleme, încât la un moment dat un şef de trib local i-ar fi spus lui Herzog că poate aranja ca actorul să fie ucis...

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Barbaru pe 10 iulie 2012 19:24
si filmul,despre teroristi de la revolutie se toarna inca .si are peste 20 ani
mariusdbrsc pe 16 aprilie 2013 13:34
HA HA buna asta!!!!!!
darayawaus pe 11 iulie 2012 00:33
Kubrick era arhicunoscut pentru perfectionismul sau "bolnav". Din cate stiu, el si-a epuizat intotdeauna colaboratorii in scopul de a-si optimiza viziunea cinematografica. Coppola, cu Apocalypse Now, si Herzog, cu Fitzcarraldo, filme exceptionale, de altfel, s-au lovit si de probleme pe care nu le-au creat, legate mai mult de factori externi. Nu-mi dau seama insa ce cauta Cameron aici. In afara de faptul ca nu poate fi, in niciun caz, comparat cu acesti mari regizori, el mai are si pretentia absurda ca ar fi un bun scenarist, lucru infirmat de insasi "realizarile" lui in acest sens. As putea trece cu vederea The Abyss, proiect ambitios, dar onorabil, insa nu-i pot ierta Titanicul, megalomanie siropoasa fara pic de substanta, dar cu efecte speciale bune (asta o spun ca sa nu-mi sara chiar toata lumea-n cap).
mariusdbrsc pe 16 aprilie 2013 13:33
UITE eu nu iti sar in cap ,un comentariu foarte bun si la obiect,un lucru tot mai rar aici BRAVO!!
alex_il_fenomeno pe 29 iulie 2012 10:19
chiar nu stiam ca a durat atat de mult ... felicitari pentru articol .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells