Premiile GOPO 2011

de Gloria Sauciuc în 28 Mar 2011
Premiile GOPO 2011

Victor Rebengiuc fură seara comandantului vasului "Speranţa", aventurierului din Toate pânzele sus -  Ion Besoiu - ridicând în picioare peste 400 de profesionişti din domeniul cinematografic, personalităţi din media şi peisajul cultural românesc, vedete şi personalităţi mondene, la Gala GOPO 2011, care a avut loc  - timp de trei ore - luni seară. Marele învingător al serii a fost Eu când vreau să fluier, fluier (r. Florin Şerban), care şi-a adjudecat nu mai puţin de şapte trofee GOPO dintre cele 12 categorii la care a fost nominalizat, inclusiv "Cel mai bun film" şi premiul "Tânără speranţă" (George Piştereanu, protagonistul). Pe locul doi în palmares este Caravana cinematografică, cu patru trofee Gopo. La egalitate, cu câte doi omuleţi Gopo, Medalia de onoare, Portretul luptătorului la tinereţe şi Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu. Gala Gopo 2011 a excelat la capitolul organizare, având aceeaşi înălţime ca oricare altă gală - fie ea chiar şi Oscar.

Victor Rebengiuc a primit premiul pentru interpretare - rol principal, datorită jocului din Medalia de onoare, şi a stârnit ovaţiile tuturor, cu un simplu "Mulţumesc!". Acest mesaj scurt poate nu ar fi avut acelaşi impact, dacă Rebengiuc nu ar fi făcut deliciul serii, o dată cu înmânarea trofeului Gopo pentru "Cea mai bună actriţă principală" - Mirelei Oprişor (Marţi, după Crăciun), cu numai zece minute înainte.

Cel mai tare moment al serii:

După ce a promis va traduce discursul franco-român al interlocutorului său, cu care decerna premiul, reprezentant al Aqua Carpatica, şi care a atins în cinci minute teme precum dictatura ceauşistă şi vizionările de film în perioada comunistă (deşi personajul nu părea să fie în România de mai mult de 2 ani), Rebengiuc a mărturisit că trebuie, înainte să înmâneze Gopo pentru rol principal feminin, să citească discursul oferit de către organizatori. Care discurs se sufoca în truisme, banalităţi şi remarci pompoase, după cum urmează (parafrazăm): "actriţele au avut roluri în care au dovedit că trăiesc clipa", "Maria Popistaşu a avut de jucat un rol incomod atât în viaţa reală cât şi în film - cel de amantă", Mirela Oprişor - un "rol tulburător" de femeie părăsită etc.

Surprizele palmaresului:

Morgen, al lui Marian Crişan, deşi nominalizat la 10 categorii, pleacă acasă cu mâna goală, după ce Uniunea Cineaştilor din România îi oferiseră cea mai mare distincţie, Premiul UCIN. Prima surpriză a palmaresului a venit de la categoria "Cel mai bun scenariu", unde Medalia de onoare obţine trofeul Gopo, cu contracandidaţi ca Eu când vreau să fluier, fluier, Morgen, Marţi, după Crăciun şi Felicia, înainte de toate. George Piştereanu obţine doar premiul "Tânără speranţă", deşi era cel mai puternic candidat al secţiunii Rol principal masculin, cu o nominalizare chiar  la Oscarurile europene. Eu când vreau să fluier, fluier, deşi votat majoritar ca Cel mai bun film, a fost primit foarte prost de către critică, pe tot parcursul ceremoniei de oferire a statuetei Gopo producătorului Daniel Mitulescu fluierăturile şi huiduielile unor critici acoperind aplauzele celorlalţi invitaţi.

Dumele serii:

Pe lângă unele remarci răs-fumate de genul "de la spate liceu, din faţă muzeu" sau "afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul", ca "introducere" la premiul pentru Machiaj, montajul video cu fragmente din filmele nominalizate a arătat la secţiunea "Coafură" o secvenţă în care TOATE PERSONAJELE AVEAU PĂLĂRIE! Culmea, secvenţa era chiar din filmul care a obţinut GOPO pentru această categorie, Caravana Cinematografică.

O altă dumă a fost Categoria "Cel mai bun sărut", premiu oferit de MTV. Prezentatoarea, VJ-iţa Oana, a vorbit foarte cursiv, dar a ţinut o întreagă pledoarie despre cum au dovedit românii în filmele româneşti că ştiu să se sărute; au fost "extraordinari", ce mai, french kiss-ul e nimic pe lângă cum s-au sărutat românii. Când colo, cui credeţi că revine premiul? Sărutului dat de englezoaica Amy Beth Hayes lui Vincent Regan în filmul Eva, de Adrian Popovici!

O altă dumă, a nominalizărilor de această dată, este lipsa de la categoria "Cel mai bun film de debut" a producţiei "Portretul luptătorului la tinereţe".

O altă problemă - durata Galei - aproape patru ore care s-au scurs liniar, cu o singură resuscitare a energiei invitaţilor - momentul Victor Rebengiuc. Şi Cristian Tudor Popescu a avut o intervenţie simpatică, spunând că nu i s-a dat voie să parcheze în apropierea clubului unde a avut loc Gala "din cauza aspectului maşinii" lui. CTP a decernat premiul ProCinema seriei Brigada Diverse, cel mai popular film românesc printre spectatorii postului.

Vezi pe pagina următoare palmaresul -->>

Pagina
1 2

Părerea ta

Spune-ţi părerea
sabinalin pe 29 martie 2011 06:57
A cincea editie a premiilor Gopo a fost o reusita cam din toate punctele de vedere: filme multe,majoritatea valoroase, vedete si adevarate dar si confectionate,mai putine greseli de organizare decat in alti ani,ceva mai mult staif. Se vede ca s-a mai invatat din greseli,in definitiv experienta conteaza enorm... Era firesc ca "Fluierul" sa contabilizeze multe si importante premii,nu degeaba a impresionat la Berlin. Era normal ca Victor Rebengiuc sa castige premiul dar imi pare rau pentru Pistereanu care a avut si el un rol fabulos,a castigat logic la categoria "Tanara speranta" si are vreme sa confirme. Foarte logic si premiul Mirelei Oprisor dar parca la Clara Voda s-a fortat un pic nota,cred ca Iulia Luminare si Camelia Zorlescu au avut roluri superioare. Cel mai fortat premiu al serii mi s-a parut cel acordat lui Bogdan Dumitrache pe care nu mi-l amintesc in "Portretul...", in schimb mi-au placut foarte mult Mihai Constantin,Mircea Diaconu si mai ales Vasile Menzel,ultimul mi-a smuls si cateva lacrimi... In concluzie cinematografia noastra incepe sa se respecte,sa ne vedem sanatosi la editia a sasea a premiilor Gopo!
marius_em pe 29 martie 2011 10:19
A fost un spectacol jalnic, cu vorbitori anemici. Cel mai tare m-a amuzat fata de a dat premiul pentru cel mai bun film european. Noroc de Rebengiuc. Pacat. Oamenii de film, asa-zisii actori mai tineri nu stiu sa ofere un spectacol.
cruella pe 29 martie 2011 12:39
de acord cu marius. plus ca sunt multi tineri actori care vor sa fie vazuti, dar in cazul sexului feminin trebuie neaparat sa fie "feminine si contemporane" - banuiesc 90/60/90 , par lung si blond ! rasism. cautati dragi regizori acolo unde se ascund talente. sau e nevoie de "romanii au talent" altfel. sigur ati gasi !
danymury pe 29 martie 2011 13:33
ma asteptam la mai mult...da no...data viitoare sa speram ca o sa face ceva mai fain...premiile astea...
ren22 pe 29 martie 2011 13:42
a fost interesanta gala doar ca eu speram ca si morgen sa ia ceva macar un premiu....mi sa parut dragut filmul...dar dintre actritele nominalizate la rol secundar tineam cu elvira rimbu
snowalker pe 29 martie 2011 14:01
Nu m-am uitat la premiile Gopo,insa din cate observ au fost nominalizate iar filme cu subiecte din era comunista.Fratilor deci ne-ati sufocat cu filmele astea,pot fi ele realizate foarte bine,dar alte subiecte numai gasiti???Pete tot pe unde vezi in filme romanesti se vorbeste sau se aduce aminte de era comunista.Nu imi plac deloc filmele romanesti.In loc sa se faca niste filme de actiune serioase,o comedie pentru romani in general,ne otravesc cu c.... comuniste.Au trecut peste 20 de ani si degeaba.
charon_1000 pe 29 martie 2011 15:46
un prim pas important pentru cinematografia romaneasca
Kable pe 29 martie 2011 16:01
Ma asteptam la Ozana Oancea sa i-a premiul.
rob3rt_89 pe 29 martie 2011 16:11
parca prea ne grabim sa-i copiem pe altii .... destul de slab eu nu am rezistat mai mult de 1 ora
Liviu- pe 29 martie 2011 16:29
@snowalker - Iti baga cineva filmele astea pe gat? Nu te sufoca nimeni, esti liber sa te ignori si sa alegi altceva. Vorbesti de parca ai fi in situatia lui Alex din Portocala Mecanica.
legolas05 pe 29 martie 2011 18:39
a fost foarte frumos
prichindeliza pe 29 martie 2011 21:18
O gala seaca,fara stralucire(asa cum ar fi vrut organizatorii)...dar in fine...FELICITAREI LUI FLORIN SERBAN.....BRAVO DIN PARTE UNEI CONCITADINE...E DOAR RESITEAN DE-AL MEU!!!
Felicitari si maestrului Rebengiuc...un premiu mic pentru un IMENS talent!

George pe 29 martie 2011 21:58
Mi-ar fi placut sa vad in prim plan la cadrele din sala ...actorii. Erau aratati de cele mai multe ori vedetele trustului pro. In plus cred ca era interesant ca in loc de acele mese gigant sa fie mai multa lume in sala si oameni obisnuiti - acei oameni platitori de bilet- care ar fi meritat un loc chiar si prin spatele salii...oameni care ar fi apreciat si ar fi aplaudat mai mult premiantii.
Totul a inceput interesant, primire ca la Oscar. Foarte frumos! Nu am ce comenta. Dar...Dar! Cand a dat romanul navala in sala si s-a vazut cu mancarea si bautura in fata ....a uitat ca era acolo prezent ptr decernarea unor premii. Sa luam sa mancam! Ca doar am asteptat acest lucru toata ziua!. Iartata sa-mi fie ironia dar mi-a displacut sa vad ca anumiti premiati au capatat doar cateva aplauze din sala. Probabil ca mainile celor prezenti erau ocupate cu furculitele si paharele.

Nu am inteles de ce dna Mariana Mihut si dl Rebengiuc aveau niste locuri atat de marginase? Acolo au fost asezati? sau au ales dumnealor locurile? Oricum la cadru erau in mare parte in plan secund si de multe ori imaginea era blocata de cate un aranjament floral sau sticlele prezente pe masa, Nu am inteles huiduielile de la discursul de multumire al ultimului premiat. Mi s-a parut mie sau acel "Multumesc" ironic era adresat Maestrului Rebengiuc? Ar fi o mare lipsa de respect ptr un MARE actor ca dl Rebengiuc. Tot dlui si marelui actor Ion Besoiu sa le multumim pentru interventiile avute ptr ca au trezit la viata o sala apatica. Inca o data au aratat ca se distanteaza net de ceilalti :)

Astept editia urmatoare cu interes!

johnnyg pe 29 martie 2011 22:12
@snowalker. Ia fa tu o numaratoare a filmelor "comuniste" si raporteaza-le la intreg. Pt numele lui Dumnezeu, scoate-ti capul de acolo de unde ti-l tii bine inchis!
Cat despre gala, nu am vazut-o, dar . . . "Eu cand vreau sa fluier, fluier" cel mai bun film si regie? Asta e ceva gluma in avans de 1 aprilie, nu? Ca altfel nu-mi explic.
Si Gloria lasa comentariile de genul "Prima surpriză a palmaresului a venit de la categoria "Cel mai bun scenariu", unde Medalia de onoare obţine trofeul Gopo, cu contracandidaţi ca Eu când vreau să fluier, fluier, Morgen, Marţi, după Crăciun şi Felicia, înainte de toate"! Serios acuma? Ai fost impresionata asa de tare de scenariul lui "Eu cand vreau sa fluier, fluier"? Te provoc sa imi spui o replica memorabila din acel film?
Oricum, cinematografia noastra se misca bine, chiar daca filmele intr-adevar bune si importante sunt omise de la premii, pardon, de la castigarea lor. Se intampla si la case mai mari (vezi Oscaruri sau Cannes-uri).

Pisica pe 30 martie 2011 06:05
Nu stiam de forumul acesta, Gala a fost de toata jalea, am ris cind am vazut pe Esca cu un picior de pui in mina, la cit s-a ingrasat ar trebui sa manince salata verde trei luni.Rebengiuc nu mai e ce a fost, merita Hathazi premiul.Ozana Oancea la fel."Morgen" a fost peste alte filme cu mult, filmul asta cu fluierul nu l-as vedea inca odata sa ma omoare cineva.In alta tara ar fi scris toata presa zile intregi urit de premiile astea, dar jurnalistii de la noi nu au cultura, asa ca se dau premiile pe pile.
Laur pe 30 martie 2011 09:48
nu m-a dat pe spate editia de anul acesta. Cam trista. Nu prea mi-a placut ca in sala se manca si se vorbea in loc sa fie atenti la ce se intampla pe scena. Mi s-a parut "chinuita" editia de anul acesta. Andi Moisescu e un prezentator TV excelent, un tip destept. Dar in direct replicile lui parca sunau ca o poezie spusa cap coada fara intonatie, fara punct si virgula.In fine. Nici nu stiu pe cine mi-as dori sa-l vad prezentand. Poate un tip ca Gyuri Pascu care sa aiba glumele la el si care sa mai anime sala.
Referitor la premii: nu stiu ce sa zic ptr ca nu am apucat sa vad toate filmele... Dar inca mai sper ca filmele despre comunism, filmele in care abunda limbajul din suburbii si filmele "gri" or sa fie din ce in ce mai rare astfel incat sa ajungem sa le apreciem. Dupa revolutia au fost atat de multe incat lumea satula de ce au in viata de zi cu zi a refuzat sa mai vada asa ceva si la cinematograf. Dar sunt convinsa ca sete de film romanesc exista! Eu unul astept cu interes noile productii

luci pe 30 martie 2011 15:00
eu nu inteleg de ce nu se face ca la oscar intr o sala eleganta tip amfiteatru, si se face ca la nunta, cu ospatari obositi, cu locuri cu fata sau cu spatele(iar cei care stau cu spatele stau intorsi toata seara...) seamana a poleiala cu crema caramel.
dp75 pe 30 martie 2011 21:48
voi va uitati la filme romanesti? inseamna ca va plictisiti enorm :)
anca pe 30 martie 2011 22:50
e mai bine decat la acces direct, sau OTV , crede-ma, dar nu suntem ceea ce credem ca suntem, slaba cinematografia, inca...mai asteptam...iar premiile deplorabile...
Radu1711 pe 31 martie 2011 09:09
felicitari tuturor castigatorilor le merita dupa munca si rasplata
Cristhian pe 1 aprilie 2011 13:44
Pentru ce tot ia premii filmul acesta de 2 lei "Eu cand vreau sa fluier"? Ca eu unul, chiar nu inteleg. Cinematografia romaneasca este sub apa, se scufunda.
Sharky pe 25 iunie 2011 22:32
What an awesome way to explain this—now I know eveyrtihng!
pasy pe 2 februarie 2012 11:59
Cel mai bun actor din toate filmele mi s-a părut VASILE MENZEL,tatăl din "Felicia,înainte de toate

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells