Milk, interzis minorilor de catre CNC

de Stefan Dobroiu în 22 Ian 2009
Milk, interzis minorilor de catre CNC

Comisia de rating a CNC interzice minorilor sa vada filmul biografic Milk, care tocmai a fost nominalizat la opt dintre categoriile premiilor Oscar. Rating-ul IM, adica "interzis minorilor", se acorda in general filmelor erotice sau celor horror, filmelor care contin scene de sadism sau scene care detaliaza tehnici criminale. Nimic din toate acestea in Milk, biopic-ul regizat de Gus Van Sant despre viata primului politician gay ales intr-o functie publica importanta. Acest film a obtinut in Statele Unite, care promoveaza unul dintre cele mai traditionaliste sisteme de clasificare a filmelor, rating-ul R (Restricted), ceea inseamna ca persoanele sub 17 ani trebuie sa intre in sala de cinema insotite de un adult. Conform site-ului oficial al MPAA, comisia de rating americana, acest rating obtinut de Milk se justifica pentru "limbaj, anumite scene cu continut sexual si scene scurte de violenta".

Aceleasi motive au determinat comisia de rating a CNC sa considere ca Milk nu ar trebui sa fie vizionat de minorii romani, punand astfel pe picior de egalitate filmul regizat de Gus Van Sant cu horror-uri precum Balul absolventilor, Reduceri de personal, Crime online, Carantina, Saw V, Scar sau Metroul groazei. Acestea sunt sase din cele opt premiere care au obtinut anul trecut rating-ul "interzis minorilor", celelalte doua fiind Jocuri stranii/Funny Games, pentru scenele de sadism, si Haotica Ana, regizat de Julio Medem. Contactata de Cinemagia, Cristina Corciovescu, membra in comisia de rating a CNC, a declarat ca "filmul atata merita, asta e". Corciovescu a mai declarat ca, dupa vizionarea si notarea filmului, a verificat pe site-ul imdb.com rating-ul obtinut de Milk in alte teritorii. "Toti au dat la fel", sustine Cristina Corciovescu, dar imdb o contrazice: americanii au voie sa vada filmul insotiti de un adult, in timp ce doar britanicii sub 15, nu sub 18 ani, nu au voie in sala de cinema. Irlanda este chiar mai permisiva: numai copiii sub 15 ani trebuie sa fie insotiti de un adult, cei mai mari neavand nicio restrictie. Finlanda da liber la cinema tuturor celor peste 13 ani, iar Australia limiteaza publicul la cei peste 15 ani. Singura tara care intrece Romania in strictete este Singapore, aici numai persoanele peste 21 de ani au voie sa vada Milk.

Conform regulamentului CNC, rating-ul "interzis minorilor" va fi primit de filmele "de genul horror, erotic, thriller etc., care contin mai multe din urmatoarele elemente:
a. scene de violenta fizica si psihica repetata
b. scene de prezentare a actului sexual, scene de viol
c. limbaj vulgar, gesturi obscene
d. scene care incurajeaza placerile sadice ori consumul de droguri
e. scene cu continut de cruzime sau sadism, nemotivat
f. scene care detaliaza tehnicile criminale
g. scene cu imagini de sinucidere, spanzurare etc."

Dintre cele enumerate mai sus, Milk nu contine decat o scena de sinucidere prin spanzurare si nu "mai multe" din aceste elemente. Mai mult, filmul Changeling, notat de comisie nu mai tarziu de acum doua saptamani cu rating-ul "nerecomandat sub 15 ani", contine si el o scena de spanzurare.

Trebuie precizat ca acele "anumite scene cu continut sexual" din raportul MPAA sunt scene de sex intre doi barbati. Cu toate acestea, scenele respective sunt mult mai putin socante decat cele din succesul de acum trei ani, Brokeback Mountain, film notat de aceeasi comisie CNC cu rating-ul acum iesit din uz "interzis sub 14 ani". Contactata de Cinemagia, Oana Stoenescu, directoarea distribuitorului roman al filmului, RoImage, a declarat ca va contesta rating-ul CNC, in timp ce Johannes Goetz, reprezentantul partenerului german al RoImage, Prorom, considera rating-ul "o gluma".

Milk tocmai a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor (Gus Van Sant), cel mai bun actor in rol principal (Sean Penn) si secundar (Josh Brolin), cel mai bun scenariu original, cel mai bun montaj, cea mai buna coloana sonora, cele mai bune costume.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu1711 pe 18 aprilie 2010 01:40
asta este acuma daca a interzis
bogdan0125 pe 14 iulie 2010 23:42
Oricum minorii il pot vedea daca vor. Il descarca de pe internet. Eu am vazut filmul, dar nu pot spune ca mi-a placut.
alex_il_fenomeno pe 17 februarie 2014 19:36
Dar totusi a putut fi vizionat la TV....

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells