Curiozități despre Războiul stelelor: de unde a venit ideea cavalerilor luminii și altele, cu ocazia difuzării seriei la AXN

21 Sep 2015
Saga Războiul stelelor va fi difuzată pe AXN, din 3 octombrie

De la începutul lui octombrie, AXN va difuza întreaga sagă Războiul stelelor, ca parte a ofertei de toamnă, începând cu episoadele I, II și III, care descriu căderea Republicii și ridicarea Imperiului. Aceste prime episoade se concentrează asupra lui Anakin Skywalker și a transformării sale în Darth Vader. Apoi vor urma episoadele IV, V și VI, care descriu povestea Războiului Civil Galactic, în care tânărul Luke Skywalker se antrenează să devină cavaler Jedi pentru a-l învinge pe Darth Vader. În completarea programului Războiul stelelor, AXN va difuza și seriile animate: Star Wars: Războiul clonelor VI și Star Wars: Rebelii, precum și documentare din culise. Cei mai devotați fani Războiul stelelor vor putea, de asemenea, să ia parte la maratonul de o zi dedicat fenomenului, pe AXN, pe 1 noiembrie sau la cele trei seri tematice Războiul stelelor (28, 29, 30 noiembrie), ce marchează sărbătoarea de 1 decembrie, înaintea premierei Star Wars: Episode VII - The Force Awakens, cu premiera mondială pe 18 decembrie.

Saga lui George Lucas este o valoare atât din punct de vedere cinematografic, cât și literar. Știți de unde a venit ideea cavalerilor luminii? Știți că mare parte din echipamentele folosite în Războiul stelelor au fost inspirate de la naziști? Şi cum rămâne cu droizii? Dacă sunteți curioși să aflați răspunsul la aceste întrebări, aici sunt răspunsurile pe care le cautaţi. Articolul face parte dintr-o serie săptămânală, în șase părţi, oferită de AXN, despre muzele care l-au inspirat pe Lucas să creeze unul dintre cele mai cunoscute universuri ficţionale, despre ce a însemnat opera lui George Lucas pentru actorii implicați sau despre răsunetul pe care îl are saga în lumea zilelor noastre.

Filmele care au inspirat Războiul Stelelor

Înainte să turneze primul film din seria Războiul stelelor, Lucas se străduia să obţină licenţa pentru filmul Flash Gordon şi a continuării acestuia, Flash Gordon Conquers the Universe. Lucas şi-a dorit să creeze o saga SF pornind de la acest univers specific creat in 1936. Filmul Noua speranţă/New Hope este similar din multe unghiuri cu Flash Gordon, începând cu faimoasa serie de titluri. Intriga principală, care vizează infiltrarea în fortăreaţa Împăratului megalomaniacal din spaţiul cosmic a doi eroi deghizaţi în uniformele soldaţilor din armata acestuia, se trage din Flash Gordon Conquers the Universe. Luke Skywalker şi Han Solo îi înlocuiesc pe Flash Gordon şi Prinţul Barin, iar Ming cel Nemilosul este Împăratul. Alte similarităţi: Planeta extrem de ostilă a Împăratului (the Death Star/Mongo), o prinţesă sexy brunetă, câteodată destul de sumar îmbrăcată, protejată de erou (Princess Leia/Princess Aura), un aliat în postura unui fel de animal mare, puternic şi blănos Chewbacca/Prince Thun of the Lion Men), un monstru fioros care se află sub pământ şi/sau împotriva căruia luptă eroul (the Rancor/the Gocko sau Orangopoid), un oraş pe cer, arme cu raze, nave spaţiale cu dulăi care se încaieră. Toate acestea sunt elemente extrase din serialele Flash Gordon.

O altă inspiraţie puternică pentru Războiul stelelor a fost Fortăreața ascunsă/The Hidden Fortress (1958), regizată de Akira Kurosawa. Războiul stelelor: O nouă speranță descrie faptele vitejeşti ale lui C-3PO şi ale lui R2-D2, în timp ce intriga din Fortăreața ascunsă este povestită din perspectiva a două personaje care se contrazic. Filmul începe cu cei doi, Tahei şi Matashichi, care fug dintr-o bătălie, pe când C-3PO şi R2-D2 apar în film prima dată fugind dintr-un atac. În plus, ambele filme înfăţişează un General încercat de conflicte - Rokurota Makabe în Fortăreața ascunsă şi Obi-Wan Kenobi în Războiul stelelor: O nouă speranță - care ajută o răscoală condusă de o prinţesă şi se angrenează într-un duel cu un fost rival împotriva căruia luptaseră cu ani în urmă. Lucas reliefează multe scene prin tranziţia orizontală cinematică a imaginii, o tehnică folosită de Kurasowa în filmele sale. De asemenea, Lucas a fost un mare fan al Mythology şi, în mod specific, al lui Joseph Campbell; citise în facultate The Hero with a Thousand Faces al lui Campbell şi s-a reîntors la el în 1975 în timp ce scria scenariul la Războiul stelelor, tocmai pentru a structura epopeea.

Căutătorii/The Searchers (1956): Gospodăria în deșert care arde; băiatul naiv de la fermă care devine erou, figura tatălui strict care devine răzbunător - Anakin, Darth și Obi- Wan combinat. Aventurile lui Robin Hood (1938): Canalia fermecătoare a lui Errol Flynn poate fi mai apropiată ca personaj de Han Solo decât de Luke Skywalker, dar mânuirea acrobatică a sabiei - mai ales faimoasa luptă cu Basil Rathbone - a devenit o piatră de temelie esențială pentru coregrafia luptelor de sabie. Nu doar atât, dar o regăsim pe Olivia De Havilland ca Maid Marian/Princess Leia.

Lawrence al Arabiei (1962): Nimeni nu s-a apropiat vizual de peisajele lui Lucas mai mult decât David Lean. Personaje mici în imensitatea deșertului: bifat. Există și paralele tematice, în lupta disperată pentru libertate, în timp ce politicieni mișei trag sfori în spatele scenei. Dând pe repede înainte la Atacul clonelor, și Lucas își expune opera: trage o scenă dialog între Padme, Anakin și R2-D2 la Plaza de España, în Sevilla, pe care Lean a utilizat-o pentru scena de început în Lawrence.

Casablanca (1942): Secvența portului spațial Mos Eisley, din Războiul stelelor, de 45 de minute, este pur și simplu marca filmului Casablanca. Cafeneaua lui Rick devine Cantina, ofertele dubioase pe sub-masă sunt la ordinea zilei. Han cere 15000 de credite, atunci când Luke și Obi-Wan ajung la port în condiții de siguranță; pasajul cu barca din Casablanca, destul de ciudat, costă 15000 de franci. Deși Jabba the Hutt a fost eliminat din versiunea originală a acestei scene, personajul este un omagiu adus proprietarului clubului din Sidney, Greenstreet, signor Ferrari - în schițele originale, Jabba chiar poartă un fes.

Metropolis (1927), Planeta interzisă (1956), Odiseea Spaţială 2001 (1968), Singur în spaţiu (1972). Toate aceste opere de artă se regăsesc în Războiul stelelor, într-un fel sau altul. Cea mai veche influență este probabil Metropolis a lui Fritz Lang, nu doar pentru asemănarea între robotul Maria (Brigitte Helm) și C-3PO (Anthony Daniels), dar și pentru alte elemente de design și poveste. De exemplu, mâna prostetică, acoperită de o mănușă neagră a lui Rotwang devine motivul mâinii drepte cibernetice a lui Darth Vader, sugerând un suflet divizat împotriva sa - o moștenire transmisă din tată în fiu.

Vrăjitorul din Oz/The Wizard of Oz (1939). Personajele Jawas sunt personajele Munchkins. C-3PO este Omul de Tinichea. Chewbacca este o variaţiune pe tema Leului cel Laş. Han, cu toată onestitatea, nu e chiar asemănător cu Sperietoarea. Toto, totuşi, nu este ca R2-D2, chiar şi ca nume. Luke este un simplu fermier, care locuieşte cu mătuşa şi unchiul său, care trebuie să îşi părăsească casa (Tattoine = Kansas) după un cataclism. Papucii roşii sunt Forţa (The Force). Sunt abisuri fără sfârşit, adrese holografice şi paznici ai porţii. Figura mamei lui Dorothy este întreită (două vrăjitoare rele şi una bună), la fel cum figura tatălui lui Luke are trei laturi (Ben, Darth şi tatăl său adevărat imaginar). Obi-Wan şi Vrăjitoarea cea Rea din Vest sunt asemănători într-un mod ciudat: în urma lor rămân nişte mantii goale după ce dispar.

The Dam Busters (1955): Fotografiile de război din Wings (1927) i-au sprijinit viziunea lui Lucas - care chiar a introdus secvenţe cu dulăi care se încaieră din acel film ca substituenţi în timp ce asambla forma brută a filmului. Printre alte filme care l-au inspirat pe Lucas se numără Tunurile din Navarone/The Guns of Navarone (1961) pentru atacul climatic de pe Steaua morții, alături de filmul de acţiune cu avionul de bombardament, 633 Squadron (1964). Dar cel mai semnificativ dintre acestea este The Dam Busters, graţie strategiei de bombardament pe care Luke şi camaradul său pilot trebuie să o desfăşoare. Sunt extrase de dialoguri pe care Lucas le foloseşte ca atare - „Pregăteşte-te pentru atac!”, „Ce mare e chestia aia!”.

Triumph of the Will (1935): Luke, Han şi Chewbacca merg printre hoardele Alianţei Rebele precum Hitler, Himmler şi Viktor Lutze care depun o coroana la monumentul comemorativ al Preşedintelul Hindenburg în secvenţa omologă din Triumph of the Will.

Exploreaza subiecte similare:

Star Wars: The Clone Wars, Star Wars Rebels, Star Wars: Episode VII - The Force Awakens, George Lucas, Kakushi-toride no san-akunin, Akira Kurosawa, The Searchers, The Adventures of Robin Hood, Errol Flynn, Basil Rathbone, Olivia De Havilland, Lawrence of Arabia, David Lean, Casablanca, Metropolis, Forbidden Planet, 2001: A Space Odyssey, Silent Running, Fritz Lang, Brigitte Helm, Anthony Daniels, The Wizard of Oz, The Dam Busters, Wings, The Guns of Navarone, 633 Squadron

Alte știri din cinema

Următorul blockbuster cu Brad Pitt în rolul principal va fi...

Pitt, Jerry Bruckheimer şi echipa lui Top Gun 2 fac un film IMAX care ar trebui să spulbere Jurassic World 4

Fenomenul Yellowstone: blestemul pământului

Câteva vorbe despre acest Dallas modern, ajuns la o audienţă globală de 100 de milioane de spectatori

Tracker/Urmăritorul: supradoză de Americana

Câteva explicaţii ale popularităţii globale a serialului cu Justin Hartley

Reacţii la The Acolyte, serialul al cărui rating este dezactivat pe Imdb

Serialul Star Wars este disponibil de azi pe Disney+, şi în România

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells