Covorul roşu veneţian

de Ştefan Dobroiu in 13 Sep 2009
Covorul roşu veneţian

Ediţia a 66-a a festivalului de film de la Veneţia s-a încheiat ieri cu un palmares corect, punând punct unei ediţii mult mai bune decât cea precedentă, câştigată de The Wrestler al lui Darren Aronofsky. Dacă aseară anunţam câştigătorii (mai multe informaţii aici), acum a venit vremea să trecem în revistă cele mai strălucitoare apariţii pe covorul roşu. O mulţime de staruri de la Hollywood şi-au făcut drum în lagună anul acesta şi, dacă actriţele au cam lipsit, actorii de categorie A nu s-au zgârcit la capitolul autografe, fotografii făcute alături de fani, strângeri de mâini şi aşa mai departe. Vezi mai jos cele mai interesante fotografii şi spune-ne într-un comentariu care ţi s-a părut cel mai sexy star de pe covorul roşu. Dacă Matt Damon a fost cel mai amabil, fotografiindu-se încontinuu cu fanii, cel mai aşteptat a fost fără îndoială George Clooney, a cărui relaţie cu prezentatoarea TV din Italia Elisabetta Canalis a ocupat spaţii imense în presa din peninsulă, o isterie mediatică ce a culminat cu o mulţime de întrebări jenante privind sexualitatea actorului la conferinţa de presă a filmului The Men Who Stare at Goats.

Cea mai plăcută surpriză a ediţiei este fără îndoială debutul în film al designerului de modă Tom FordA Single Man. Ford n-a venit deloc singur la Veneţia pentru a reprezenta filmul, ci însoţit de Colin Firth, interpretul protagonistului, George, un profesor universitar homosexual care vrea să-şi pună capăt zilelor după ce iubitul său homosexual moare într-un accident. În rolul celei mai bune prietene a lui George, Charley, impresionează Julianne Moore. Mai jos: Tom Ford, Julianne Moore şi Colin Firth, ultimul fericitul câştigător al trofeului Coppa Volpi pentru cel mai bun actor.

Mult mai puţin reţinuţi decât regizorul Fatih Akin, actorii Adam Bousdoukos (stânga) şi Moritz Bleibtreu (dreapta) au făcut furori pe covorul roşu cu energia lor foarte europeană. Filmul Soul Kitchen, despre Zinos, un neamţ de origine greacă ameninţat cu o mulţime de probleme, a primit premiul special al juriului după ce a stârnit râsetele, aplauzele şi laudele tuturor jurnaliştilor acreditaţi. Soul Kitchen se lansează în România în aprilie viitor.

Tot foarte comic a fost şi Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans, cu Nicolas Cage şi Eva Mendes. Acest film regizat de Werner Herzog a fost primit cu păreri împărţite la Veneţia şi, ca să fie clar în noiembrie, când BLPoCN se lansează în România, vă spunem noi: priviţi-l ca pe o parodie la genul poliţist (rău), o să vă placă.

Sărmanul George Clooney... Întrebat de nenumărate ori dacă e gay, prezent în fiecare ziar italian din cauza recentei relaţii cu Elisabetta Canalis (un ziar a realizat un articol pe o pagină întreagă având ca subiect mâncarea comandată de cei doi la vila actorului de lângă lacul Como), Clooney nu şi-a pierdut nici măcar o clipă simţul umorului, deşi glumele lui au căpătat la un moment dat un accent amar. Mai jos şi-a recăpătat buna dispoziţie, probabil datorită entuziasmului fanilor sinceri, cărora nu le pasă cu cine se culcă...

Şi că tot vorbirăm despre Canalis, aceasta e din Sardinia, a împlinit ieri 31 de ani, şi este una dintre cele mai populare prezentatoare tv din Italia. A pornit de la poziţia de "velină" (echivalentul italian al "bebeluşei") şi în prezent este gazda emisiunii MTV Total Request Live.

George Clooney şi Elisabetta Canalis au fost clar cele mai fotografiate şi râvnite personalităţi de anul acesta, fanii strângându-se în faţa covorului roşu, cu umbreluţe, scăriţe şi pixuri pregătite, încă de dimineaţă. Pentru unii dintre ei, cele opt ore petrecute în soarele ucigător al Veneţiei a meritat: şi-au căpătat autograful sau i-au strâns mâna (pe cea sănătoasă, adică) idolului lor.

Una dintre cele mai notabile prezenţe feminine de anul acesta, nemţoaica Diane Kruger a jucat în Mr. Nobody, filmul belgianului Jaco Van Dormael, câştigător al unui binemeritat premiu de design de producţie. Pe Kruger o poţi vedea acum pe ecranele din România în Inglourious Basterds al lui Tarantino, iar în mai 2010 în Mr. Nobody.

Mult mai timid decât partenerul său de ecran, George Clooney, Ewan McGregor părea că aproape îşi dorea să fugă de pe covorul roşu. Un DVD cu Moulin Rouge! pe care un fan îi cerea un autograf l-a făcut probabil să se simtă mai bine pe actorul de văzut anul acesta în comedia absurdă The Men Who Stare at Goats.

Dl. Nimeni! Poate că n-a auzit de România, dar Jared Leto este cu siguranţă unul dintre cei mai arătoşi actori veniţi pe covorul roşu, cel puţin dacă te iei după ţipetele extaziate ale fanelor. Totodată, Leto este şi unul dintre puţinele staruri care s-a aventurat pe insula Lido fără a fi însoţit de alaiul de ataşaţi de presă de nelipsit de obicei în astfel de situaţii. Deşi la interviul acordat Cinemagia în dimineaţa premierei Leto a spus că nu a văzut Mr. Nobody, în timpul proiecţiei de gală a filmului actorul se plimba pe cheiul din spatele Palazzo del Cinema, la câteva minute după ce a pozat pentru fotografia de mai jos.

După ce-l vezi supraponderal şi chel în The Informant!, apariţia lui Matt Damon pe covorul roşu a fost aproape impresionantă. Aici se uită direct la cameră între două autografe.

Categoric unul dintre cei mai amabili actori, Damon aproape că a întârziat la proiecţia de gală a filmului lui Steven Soderbergh tot dând autografe şi fotografiindu-se cu fanii.

Cea mai reţinută prezenţă de pe covorul roşu a fost George Lucas. Invitat pentru a acorda un premiu de excelenţă lui John Lasseter şi echipei lui de animatori oscarizaţi de la Pixar, Lucas nu s-a lăsat deloc impresionat de entuziasmul fanilor. Se gândea probabil la Indiana Jones 5. Sau 6!

Să sperăm că Michael Moore nu a fost supărat de faptul că juriul condus de Ang Lee i-a făcut uitat documentarul Capitalismul: o poveste de dragoste de pe lista câştigătorilor acestei ediţii. În fotografia de mai jos Moore dovedeşte că se simte mult mai bine în faţa (şi în spatele, desigur) camerei de luat vederi decât în faţa aparatului foto.

Foto: LaBiennale

Părerea ta

Spune-ţi părerea
swarti pe 13 septembrie 2009 16:18
foarte tare frate
LunchBox pe 13 septembrie 2009 19:47
Nu stiam ca Matt Damon e atat de generos. Poate fac si eu o poza cu el. :))
Wertigo pe 14 septembrie 2009 00:25
Parca in sfarsit au inceput si vedetele si regizorii americani sa recunoasca locul binemeritat detinut de cinefilii europeni in ierarhia mondiala (trebuie sa recunoastem totusi ca 'grosul' tot de la nord-americani vine(si cand spun grosul...DA...ma refer la bani)).Ma bucura faptul acesta si tot ce mai pot sa spun e "La mai multi si la mai mare!"
P.S. - Felicitari pt articol Stefane ;)

margott pe 1 noiembrie 2011 20:18
Cat de frumoasa e Diane Kruger in poza aia.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells