Articole Inspector Gadget

(1999)

Inspectorul Gadget

Despre productie

Scopul echipei de realizatori a fost sa formeze un dozaj bine echilibrat intre efectele vizuale, efectele speciale si efectele generate pe computer. Pentru a reusi aducerea la viata a Inspectorului Gadget s-au folosit nenumaratele posibilitati ale studiourilor care genereaza efecte vizuale. Au fost cooptati in echipa Stan Winston, Richard Hoover de la Dream Quest Images, coordonatorul de efecte speciale Peter Chesney si producatorul de efecte vizuale Tom C. Peitzman.

"Dupa ce ai repetat si filmat cu actorii, vine proba grea a incercarilor si erorilor, atunci cind te consulti cu supervizorul efectelor vizuale si decizi daca imaginile pot fi folosite pentru ecran sau daca mai exista posibilitati de a monta ceva in plus peste imaginile filmate", explica regizorul David Kellogg. "Avem la dispozitie o tehnologie cu care putem sa realizam aproape orice, dar conditia de baza este sa o stapinesti cu desavirsire. Sa stii cind poti sa infrumusetezi cu ceva cadrele deja filmate sau cind nu se mai poate face nimic."

Richard Hoover si echipa de la Dream Quest Images a trebuit sa inventeze programe complexe de computer pentru a crea o imagine cit mai reala a filmului. "Richard a venit in echipa noastra pentru a ne ajuta sa faurim o lume unde un om sare cu niste arcuri care-i apar din pantofi, gitul se lungeste la comanda cu trei metri, bratele se pot largi pina la coltul unei camere, toate acestea fiind asortate cu miscari credibile si comice in acelasi timp", spune producatorul Jordan Kerner.

Cu toate acestea, povestirea pe intregul ei, nu se poate baza numai pe efecte vizuale. Peitzman explica: "Am dorit ca efectele vizuale sa fie undeva ascunse in spatele actiunii filmului. Gadget de multe ori se misca fiind acoperit de o gramada de harnasamente (intre 6 si 12 corzi) care il ajutau sa "zboare" in directia dorita. La montaj toate aceste accesorii erau scoase prin efecte digitale, iar Gadget "zbura" cit se poate de natural.

Producatorul Jordan Kerner adauga: "Cind vedeti bratele lui Gadget lungindu-se acolo este de fapt Stan Winston. Cind el se misca prin spatiu, atunci este contributia lui Dream Quest. Stan a creat palaria-helicopter pentru Gadget iar Dream Quest l-a ridicat in aer cu ajutorul unor filmari <>. Levitatia si zborul propriu-zis cu palaria-helicopter a fost facuta de Peter Chesney folosindu-se o gramada de dispozitive cu corzi. Toate aceste trei departamente, alaturi de David Kellogg au reusit sa creeze o viziune unitara a filmului."

Au fost folosite lungi perioade de repetitii pentru materialele de animatie electronica create de Stan Winston. Tot ce realizau trebuia sa fie testat timp ce cel putin doua saptamini pentru a gasi expresiile si culorile potrivite.

"Inainte sa incepem filmarile am stat doua saptamini pentru a se realiza diverse mulaje asupra intregului meu corp", spune Broderick. "Mi-au luat mulajul capului in cel putin zece pozitii diferite, numai pentru obraz am avut cinci masti. Fiecare astfel de sedinta dura aprox. 40 de minute, asa ca am avut ceva de lucru. In acelasi timp am avut filmari de scanare digitala a fetei pentru diferite expresii si mimica. Mi-au scanat vizual corpul, bratele, gitul s.a.m.d. In fiecare dimineata mergeam la o sedinta cu Stan, ma intindeam pe pat si ma acopereau cu ghips."

Dupa ce au fost facute aceste modele, realizatorii au avut de lucru cu diversele parti mecanice care sar, fluiera, zboara din corpul lui Broderick, toate acestea fiind coordonate la timpul potrivit. Abia dupa ce toate aceste probe au fost puse la punct s-a putut trece la filmarea pe platou. Broderick explica: "Coordonarea interpretarii cu implementarea efectelor speciale a fost cel mai dificil proces. Au fost multe scene in care trebuia sa-mi sara ceva din mina si atunci era de fapt necesar sa apara un brat artificial in locul propriului brat. Planificarea acestor scene a durat foarte mult si mina mea a trebuit sa fie mulata in ghips in mai multe pozitii. As putea spune ca am existat in dubla ipostaza: eu insumi si copia mea din cauciuc siliconic."

Pentru supervizorul efectelor vizuale Richard Hoover a fost o adevarata provocare combinatia dintre actorul Broderick si o gramada de elemente mecanice realizate din fier sau alte materiale care trebuiau reunite intr-un singur corp pentru a parea cit mai natural posibile. In plus, combinatia trebuia sa fie si comica. "Acareturile" cu care este utilat Gadget sint folosite de multe ori in mod accidental pentru a arata ca de fapt Gadget este un personaj cam neindeminatic. Multe din aventurile comice ale inspectorului se petrec la marginea realitatii si pentru a realiza aceste miscari au fost folosite macarale, cabluri, cascade impletite cu efecte vizuale digitale pentru a realiza secventele care apar pe ecran. Matthew Broderick a contribuit la interpretarea acestui rol cu multe elemente de comedie de miscare care au fost mentinute chiar si in conditiile celor mai nastrusnice cascade. Rolul sau a fost un rol greu, a lucrat in conditii extreme si cu toate acestea a putut sa dea viata unui personaj viu, pe fundalul unor efecte vizuale. Magia filmului consta in efectele care se intrepatrund continuu si par de-a dreptul reale. "Te uiti la film si nu vei putea spune unde s-a jucat pe viu si unde sint efecte generate pe computer. Cel mai adesea iti vei pune intrebarea: Cum de-au reusit chestia asta?", exclama Stan Winston. "Pina la urma publicul nu va sti cum am realizat toate astea pentru ca acesta va urmari eroii filmului."

Alaturi de efectele animatronice s-au creat si efecte mecanice pure. Este vorba de un "personaj" principal al filmului, si anume Gadgetmobilul, acel vehicul multifunctional cu care se deplaseaza Gadget si prietenii sai. Broderick explica: "Gadgetmobilul este partenerul meu in film. Acesta are personalitate, are voce si chip. Poate zimbi si poate clipi din ochi, mai bine zis - faruri. Acesta imi da sfaturi despre dragoste, imi traseza harti de orientare si imi spune cum pot sa gasesc suspectii pe care-i urmaresc. Este un mare automobil american clasic, un Lincoln Continental.

Pentru a se crea acest automobil au fost folosite parti si piese de la 7-8 vehicule adunate din toate colturile tarii. Fiecare a fost taiat, lipit, revopsit si folosit in final pentru un scop anume. Una dintre masini avea gura si ochi telecomandate prin control radio, alta avea difuzoare de voci, alta a fost folosita in scenele de distrugere, alte doua erau conduse de cascadori si aveau montate piese de Porsche si Audi, alta a fost masina-erou care era vopsita in culori stralucitoare si a fost echipata cu ecrane de computer si automate de Coca-Cola si bomboane Skittles; nu trebuie uitate inca doua masini care au fost folosite ca rezerve la antrenament.

Pentru masina-saritoare am folosit 8 pompe hidraulice", explica Chesney. "Numai bateriile de alimentare cintareau aproape 1500 kg, iar toata masina echipata avea aproximativ 3 tone." Tot Chesney a fost cel care s-a ocupat de producerea "siropului albastru" cu care este stropita Brenda intr-o secventa a filmului. Dupa filmarea acestei scene Joely a primit apelativul de "Snurf", deoarece a fost complet acoperita de "sirop albastru" si nu mai putea fi recunoscuta. Pentru actori, efectele speciale nu au usurat munca acestora. Obligatia lor a fost sa interpreteze cit mai convingator rolurile incredintate. Broderick explica: "Chiar daca filmul are efecte, totusi trebuie sa creezi un personaj."

Joely Fisher adauga: "Am fost hotarita sa interpretez rolul ca intr-un film real, chiar daca in filmele cu multe efecte actorii ajung pe planul secund."

"Nu cred ca efectele au fost superioare interpretarii mele", spune in gluma Rupert Everett. "Pina la urma mi-a placut acest film cu efecte la care am lucrat. A fost o munca deosebita, unde a trebuit sa folosesc din plin imaginatia, ca si cum as fi jucat pe scena."

Sinopsis Despre subiect
jinglebells