Articole Basic Instinct 2

(2006)

Instinct primar 2

Aspect si stil

Atunci cand a fost intrebat ce cuvinte ar folosi pentru a descrie imaginea filmului Basic Instinct 2 alegerea designerului de productie Norman Garwood este destul de simpla: „Cool, stilata, de clasa. Este un film realizat in Londra si am vrut ca orasul sa arate ca cel mai cool oras din lume. Michael ne-a impus ca orasul sa nu arate ca o „ilustrata cu orasul Londra”, ceea ce insemna fara Big Ben, fara Podul de pe Tamisa. Voiam sa aratam noua arhitectura care a aparut in oras in ultimii 10 ani si sa o amestecam cu Londra clasica.”

„Michael este un tip interesant cu care sa lucrezi”, continua Garwood. „Chiar mi-a facut placere aceasta experienta. Ii prezentam o multime de idei pentru a vedea ce ii place si ce nu ii place. Decat sa faca desene, am descoperit ca ii place sa se uite la machete, asa ca am construit machete, astfel incat sa poata vedea orice tridimensional.”

Stilul particular al personajului principal transpare din imaginea, designul si tenta filmului, observa Garwood. „Catherine este o vampa, rece, calculata, tenebroasa si misterioasa. Voiam sa evitam culorile prea multe, iar rosul inchis parea o tema recurenta. Noi ne refeream la aceasta culoare cu expresia „sange uscat”, ceea ce este o formula adecvata, tinand seama de subiectul nostru.”

Apartamentul lui Tramell reflecta aceasta abordare, dupa spusele lui Garwood. „Este aproape ca un barlog, cu tot felul de colturi umbroase si zone intunecate. Era aproape monocromatic – cu suprafete lucioase, straluciri reci si senzatia de primejdie la tot pasul.”

Reluarea rolului care a lansat-o pe calea celebritatii, Stone si-a imprimat cumva personalitatea asupra mediului sau inconjurator. Garwood a avut un model de apartament compus pentru ea, pe care ea l-a indragit foarte mult, iar Stone s-a implicat in selectia obiectelor de arta pentru apartamentul lui Catherine. „Sharon are foarte mult bun gust si era important ca ea sa se simta bine cu ceea ce a ales sa o inconjoare”, explica Garwood. „Asa ca am hotarat sa ne lasam pe mana artistilor ei preferati, Egon Schiele si Fritz Balthaus.”

In contrast cu barlogul lui Catherine, Garwood a conceput mediul in care traieste Michael Glass mult mai aproape de stilul lui de intelectual. „Am stabilit ca faimosul turn Gherkin al lui Sir Norman Foster care troneaza deasupra orasului Londra sa fie locul in care va fi situat biroul lui Michael Glass”, spune Garwood. „Am filmat inauntrul cladirii, la unul din etajele goale, apoi i-am recreeat biroul la Studiourile Pinewood. A fost o provocare sa incercam realizarea unei constructii arhitecturale dintr-un tipar complet diferit, mai ales ca era aproape totul din sticla acolo.”
Unul dintre ingredientele de baza, care castiga audienta, la fel cum a facut Basic Instinct in urma cu 13 ani, este cuvantul sexul... Modul in care Sharon Stone si-a desfacut picioarele in timpul unui interogatoriu a devenit legendar, datorita stilului si erotismului pe care le-a adus Stone in acel moment.

Producatorul Kassar discuta despre reactualizarea stilului in filmul Basic Instinct 2: „Descrierea cea mai adecvata pentru Catherine ar fi dependenta de risc. Adrenalina ei creste pana la cer atunci cand este implicata in ceva primejdios, iar acest lucru se petrece si mai mult in acest film. Este un film sexy datorita caracterului ei si nevoii permanente de a cauta riscul.”

„Desigur, Catherine este mai batrana in acest film, iar situatiile sunt diferite – acum ameninta intreg sistemul psihanalitic”, continua Kassar. „In mod normal, cand te duci la psihiatru, te asezi pe canapea, iar doctorul te asculta ore intregi si incearca sa priceapa ceva din ce ii spui. Atunci cand Catherine il viziteaza pe Dr. Michael Glass, ea il manipuleaza si in loc ca el sa obtina informatii de la ea, ea ii ofera numai ce crede ca ar trebui sa stie. In felul acesta, il atrage in lumea ei. Doctorul se lasa prins, iar erotismul provine din obsesia si riscul pe care el si le asuma atunci cand depaseste granitele profesionale.”

Actorul David Morrissey considera ca filmul original Basic Instinct a depasit granitele datorita naturii sexuale explicite a ceea ce vezi in film. „A fost un thriller grozav si pentru mine, aproape ca un film de Hitchcock, mai ales datorita unghiurilor din care filmau camerele si datorita muzicii”, spune Morrisey. „A fost un film minunat, asa ca am fost cu adevarat exaltat cand mi s-a oferit aceasta ocazie. Dar, a trecut mai bine de un deceniu de la acest film si, asa cum se intampla mai cu toate continuarile bune, noul film trebuie sa existe de sine statator. Asa se si intampla. Este vorba de acelasi personaj central, de acelasi ton si, in plus, este un thriller sexual, dar locatia il face sa fie foarte diferit. De asemenea, personajele secundare sunt foarte diferite.”

„Catherine este mai abila acum decat era in prima parte”, spune producatorul Michaels. „Ea traieste intr-o lume intermediara, ceea ce o face fascinanta, infricosatoare si primejdioasa. Are abilitatea de a se lansa asupra unei persoane cu care stie ca poate desfasura un razboi al vointelor. Ea nu merge niciodata pe drumul cel usor. In primul film, Michael Douglas era un tip cu un caracter puternic, dispus sa-i dea totul. In acest film, este un joc mental, iar ea cauta pe cineva care sa aiba un intelect superior – un psihiatru foarte apreciat.”

In discutiile despre continuare, Michaels a raspuns destul de simplu: „Faci o continuare pornind de la premisa ca primul film a mers si a avut succes. Deci, acum ai o stacheta si trebuie sa o depasesti pentru ca tot timpul vei fi evaluat dupa primul film. Acest scenariu a fost scris ca si cum nu ar fi existat Basic Instinct. Nu functioneaza ca o continuare. Este o poveste puternica si este independenta. Filmul ar fi putut fi facut pe propriile sale merite.
Locatiile Note de productie
jinglebells