Variety scrie elogios despre România, menționând și Industria cinematografică

de Gloria Sauciuc în 29 Apr 2013
Publicaţia Variety pune, totodată, punctul pe "i" - menționând că "cineaştii au reuşit să convingă Guvernul să-l înlocuiască pe şeful Centrului Naţional al Cinematografiei"

Publicaţia Variety a scris săptămâna trecută un articol elogios la adresa României, trecând în revistă, printre altele, reușitele din industria cinematografică. În articolul denumit "România îşi deschide uşile lumii digitale şi showbizului", Leo Barraclough e de părere că țara noastră "este pregătită de întâlnirea cu o nouă identitate strălucitoare, după secole întregi în care a transmis lumii mesaje ambigue".

Cât privește industria cinematografică, Variety enumeră producțiile străine care s-au turnat la noi: "de-a lungul ultimilor zece ani, ţara a evoluat în planul showbiz-ului, fiind gazda unor producţii precum Cold Mountain, Hatfields & McCoys (foto), sau The Zero Theorem, a lui Terry Gilliam. Bucureştiul aspiră să devină următoarea Praga în atragerea producţiilor internaţionale, însă până la ora actuală au lipsit reducerile fiscale. Odată cu creşterea economică a venit şi creşterea la box-office, care s-a mărit cu 28% anul trecut. Mai mult, ţara a beneficiat de o creştere a numărului de regizori talentaţi, care reuşesc să aibă impact în circuitul festivalier".

În continuare, Variety pune punctul pe "i" menționând că "cineaştii au reuşit, de curând, să convingă Guvernul să-l înlocuiască pe şeful Centrului Naţional al Cinematografiei şi să regândească strategia cinematografică, luând în considerare și majorarea bugetului actual de 10 milioane de dolari pe an. Aceasta ar fi o veste bună pentru regizorii români, care deja sunt obişnuiţi ai circuitului festivalier".

La sfârșitul lunii martie a.c., regizorul și producătorul de film Tudor Giurgiu a declarat că, împreună cu regizorii premiați internațional din noul val al cinematografiei românești, i-au scris premierului Victor Ponta, semnalându-i piedicile cu care se confruntă și cerându-i schimbarea conducerii CNC. Tot atunci, la propunerea lor, premierul a numit-o în funcția de consilier onorific pe Anca Puiu, producător Mandragora, „pentru încurajarea tinerilor artişti şi sprijinirea artei cinematografice".

În continuare, prestigioasa publicație Variety a trecut în revistă filmele românești cele mai populare ale anului trecut: comedia Minte-mă frumos şi Despre oameni şi melci, acesta din urmă al lui Tudor Giurgiu. "Giurgiu conduce, de asemenea, unul dintre cele mai plăcute şi mai active evenimente cinematografice locale, Festivalul de Film Transilvania", mai este precizat în articol. "Anul acesta, Călin Peter Netzer a semnat regia pentru Poziţia copilului, premiat la Berlin, având cele mai bune încasări în weekendul premierei pentru filme autohtone din ultimii 20 de ani", continuă publicația americană.

 Cât privește oportunitățile de afaceri, Variety scrie că "studiouri locale precum MediaPro şi Castel Film sunt doritoare să atragă producţii străine. Punctele de interes cheie ar fi peisajele frumoase, echipele de platou profesioniste şi costurile reduse. Ceea ce deranjează este lipsa avantajelor fiscale. Între timp, producătorii locali lucrează în mod regulat la coproducţii româno-franceze sau cu alţi parteneri europeni, având parte de finanţare Eurimages".

 Industria TV e marcată de emisiuni de divertisment - variante ale emisiunilor din alte ţări, printre care "Românii au talent", "Master Chef" şi "The Voice", succesul surpriză al momentului fiind telenovela de epocă "Suleyman Magnificul", producţie turcă, mai este precizat în articol.

Exploreaza subiecte similare:

Cold Mountain, The Zero Theorem, Hatfields & McCoys, Tudor Giurgiu, Anca Puiu, Poziţia copilului, Muhtesem Yüzyil

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Skynet.Zbenga pe 29 aprilie 2013 17:52
Interesant articolul. Mai ales ca e de bine
spartacus pe 29 aprilie 2013 18:36
Degeaba luam premii peste hotare cu filmele gen X si Y. Atata timp ct se v or face astfel de filme "de autor" in detrimentul celor "comerciale", axate pe atragerea publicului si nu pe expunerea a nu stie ce idee despre o anume situatie, cinematografele unde ruleaza filme romanesti vor fi mereu goale. Parerea mea, desigur, sustinuta insa si de cifre...
alex_il_fenomeno pe 5 iunie 2013 17:39
Foarte frumos, ne face sa fim mandri.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells