Schimbări în industrie. China ar putea detrona Hollywood-ul la producția de SF

de Gloria Sauciuc în 3 Feb 2019
The Wandering Earth nu este singurul SF local programat pentru premiera pe marele ecran în 2019. Crazy Alien și Shanghai Fortress vor avea de asemenea premiera anul acesta

Primul blockbuster produs în China dă speranțe pentru o nouă eră a SF-urilor, scrie http://chinaplus.cri.cn. The Wandering Earth, primul blockbuster SF din China, va avea premiera în țara asiatică în timpul următorului Festival al Primăverii. Pentru mulți spectatori, filmul, o adaptare a unei nuvele de Liu Cixin, câștigător de premiu Hugo în 2015, cu Wu Jing din seria Wolf Warrior, poate deschide calea unei noi ere de filme SF autohtone, cu bugete mari, cu subiecte science fiction de tip hard-core.

The Wandering Earth/Pământul călător spune povestea unui proiect epopeic de a reloca întregul Pământ și pe cei 3,5 miliarde de locuitori către un alt sistem solar, cândva în viitorul apropiat, tocmai pentru că Soarele moare și urmează să înghită Pământul. Proiectul implică realizarea a 10.000 de propulsoare gigantice, care ar urma să deplaseze Pământul de pe orbită. Între timp, populația este mutată sub Pământ, pentru că suprafața terestră a devenit prea rece pentru viața umană.

În afara unor efecte vizuale spectaculoase, filmul mai ilustrează unele aspecte chineze tipice, precum sărbătorirea Festivalului Primăverii într-un oraș subteran și scene tipice chineze ale vieții de familie. Toate decorurile și scenele din film sunt realizate și construite, integral, de către membrii chinezi ai echipelor de filmare, după cum și 75% dintre efectele speciale sunt produse de către companii chinezești.

După Guo Fan, regizorul filmului, emoția din centrul filmului este ceea ce îi dă o notă chinezească autentică. „Dacă Hollywood-ul ar fi produs un asemenea film, acțiunea ar fi implicat transportul oamenilor pe altă planetă cu nave spațiale. Însă pentru poporul chinez, atașat de țara sa, singura salvare este ca întreaga planetă să fie dusă în altă parte”, declara Guo. „Așa arată un SF chinez...”

Conform unei știri publicate de Southern University of Science and Technology, industria cinematografică SF are o creștere cu o valoare de piață de peste 10 miliarde de yuani (aproape 1,5 miliarde de dolari americani) în 2017, cu 13,8% în creștere față de anul precedent. În prima jumătate din 2018, totalul la box-office pentru filmele SF a fost de 9,5 miliarde yuani, dintre care SF-urile autohtone au contribuit cu sub 10%.

Piața pentru SF a Chinei s-a format și începe să capete un profil, însă producătorii chinezi de film nu au fost luați deocamdată în serios în cadrul genului: majoritatea filmelor sunt importuri de la Hollywood. The Wandering Earth nu este singurul SF local programat pentru premiera pe marele ecran în 2019. Crazy Alien și Shanghai Fortress vor avea de asemenea premiera anul acesta.

Han Song, un faimos scriitor de SF din China, a întrevăzut un amplu potențial în producția de SF, cu un boom în domeniul transferului de drepturi de autor a acestui gen în China. Premiera - ulterioară - a acestor filme SF „probabil va da naștere unui lanț de dezvoltări în întreaga industrie de SF din China”, a declarat acesta.

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
blackmore pe 4 februarie 2019 00:47
Oricine poate detrona Hollywoodul in productiile SF .Toate sunt niste mizerii

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells