Războiul francizelor: un nou lider

de Ştefan Dobroiu în 12 Mai 2015
După şapte ani, Iron Man, Hulk şi Thor îl întrec pe Harry Potter

Studiourile Marvel au un nou motiv de petrecere, pentru că cele 11 filme lansate în şapte ani în Universul Cinematografic Marvel tocmai au depăşit 8 miliarde de dolari încasări, devenind oficial franciza cu cele mai mari încasări din istorie. Trebuie precizat că, în funcţie de popularitatea lui Răzbunătorii: Sub semnul lui Ultron, totalul ar putea depăşi 8,5 miliarde de dolari în următoarele săptămâni.

Seria Warner Harry Potter coboară astfel pe locul doi, cu un total de 7,73 de miliarde de dolari. Este de precizat că eficienţa filmelor Harry Potter este mult mai mare decât cea a filmelor Marvel: media de încasări a celor opt filme se ridică la 965 de milioane de dolari, în timp ce Marvel se poate lăuda doar cu o medie de 730 de milioane. Cu mega-blockbustere de genul lui Avengers 2 media Marvel ar putea urca de-a lungul ultimilor ani, dar ea va fi constant redusă de lansarea unor filme de mai mică anvergură, precum Ant-Man, aşteptat pe 17 iulie.

Pe locul trei în top se clasează filmele James Bond, cea mai longevivă franciză din istorie. Reinventat sub aspectul lui Daniel Craig şi cu o gigantică maşinărie de promovare în spate, eficienţa francizei a devenit impresionantă de-a lungul ultimului deceniu: Skyfall încasa 1,1 miliarde de dolari în 2012. Aşteptările privind Spectre, de văzut în luna octombrie, sunt în acest moment gigantice, fanii francizei fiind curioşi să vadă dacă filmul va reuşi să urce pe locul întâi în topul celor mai populare producţii Bond.

În ceea ce priveşte eficienţa nu trebuie să uităm de seria Middle-Earth a lui Peter Jackson: şase filme cu un total al încasărilor de 5,84 miliarde. Media de încasări se ridică la 974 de milioane de dolari.

Este interesant modul cum s-a modificat clasamentul în doar un an. În aprilie 2014 Harry Potter se afla pe locul întâi, urmat de James Bond şi de universul cinematografic Marvel. Următorii ani vor veni şi ei cu surprize pentru că universul Harry Potter va beneficia la anul de ajutorul misteriosului Fantastic Beasts and Where to Find Them, scris de celebra J.K. Rowling. Sunt toate şansele ca debutul noii trilogii să adauge încă un miliard francizei, totalul acesteia ajungând, până în 2020, la peste 11 miliarde de dolari.

Franciza Star Wars va fi relansată în decembrie, mulţi analişti fiind de părere că Star Wars: Episode VII - The Force Awakens are şanse să depăşească un total al încasărilor de 1,5 miliarde de dolari. În acest moment franciza se află pe locul cinci, cu 4,38 miliarde, diferenţa dintre această sumă şi totalul încasat de franciza lui Peter Jackson fiind de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.

Oricât de crâncenă este lupta dintre aceste francize, de-a lungul următorilor trei ani bătălia se va da pentru locurile doi, trei şi patru, pentru că universul cinematografic Marvel s-a poziţionat mult prea bine pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. În 2016 Marvel lansează două filme, în 2017 şi 2018 câte trei, iar în 2019 deja au dată de premieră două filme. Maşinăria este mult prea bine unsă pentru a putea fi oprită.

Cum crezi că va evolua clasamentul de-a lungul următorilor ani?

Exploreaza subiecte similare:

SPECTRE, Ant-Man, The Avengers: Age of Ultron, Daniel Craig, Fantastic Beasts and Where to Find Them, Star Wars: Episode VII - The Force Awakens

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Skynet.Zbenga pe 12 mai 2015 18:42
Foarte bun articolul. Sunt de aceeasi parere cu autorul.
Interesant de observat e ca mai toate francizele au filme de lansat. Putine din top20 sunt incheiate.

cosmin742000 pe 13 mai 2015 11:04
dupa mine, in afara de Die Hard si Star Wars toate celelalte francize sunt foarte slabe.
Liviu2995 pe 14 mai 2015 02:04
Zvonurile spun ca Eddie Redmayne il va juca pe Newt Scamander in Fantastic Beasts and where to find them

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells