Poziţia copilului ia Ursul de aur!

de Ştefan Dobroiu în 16 Feb 2013
Filmul lui Călin Netzer ia cel mai important trofeu al Berlinalei!

Cea de-a 63-a ediţie a unuia dintre cele mai importante festivaluri ale lumii tocmai şi-a anunţat câştigătorii, iar Poziţia copilului, filmul regizat de Călin Peter Netzer, a câștigat marele premiu, Ursul de Aur! Considerat unul dintre favoriţii acestei ediţii, filmul românesc a fost prezent pe locuri fruntaşe în topurile realizate de jurnaliştii acreditaţi şi iată că i-a impresionat şi pe cei şapte membri ai juriului condus de cineastul chinez Wong Kar Wai. Este o mare bucurie pentru România, care se bucură de succes nu doar la festivalul de la Cannes, ci confirmă din nou la Berlin, după ce Eu când vreau să fluier, fluier al lui Florin Şerban reuşea să câştige două premii din palmaresul anului 2010.

Cu discursul ei de primire, Ada Solomon a stârnit de mai multe ori aplauzele publicului, vorbind despre dificultățile în a face film în România. „Le mulțumesc și celor care nu ne-au sprijinit, pentru că ne-au făcut mai puternici”, a spus Solomon. „Vorbim adesea despre cenzura politică, dar uităm de cenzura comercialului”, a mai spus producătoarea, amintind când de greu este să reziști în cinema când încerci să faci film de artă.

Poţi vedea ceilalţi câştigători din 2013 la finalul acestui material.

Cu o competiţie punctată de premiere internaţionale foarte aşteptate, unele semnate de celebrităţi precum Gus van Sant, Steven Soderbergh, câştigătorul premiului Oscar Boris Tanovic sau mult comentatul regizor iranian Jafar Panahi, iată că Poziţia copilului a reuşit să se impună. Luminiţa Gheorghiu, interpreta rolului principal, a concurat cu Catherine Deneuve, Rooney Mara, Juliette Binoche, Isabelle Huppert şi Nina Hoss, în timp ce Bogdan Dumitrache i-a avut ca adversari pe Matt Damon, Jude Law, Paul Rudd şi Shia LaBeouf. Poziţia copilului a primit primul premiu vineri seara, când s-a anunţat că filmul românesc este preferatul FIPRESCI, asociaţia internaţională a criticilor de film.

Cu premiera internaţională luni dimineaţa, Poziţia copilului s-a menţinut pe primele locuri în topul favoriţilor la Ursul de Aur. Die Welt, The Hollywood Reporter, Variety, Cineuropa.org, Cine-vue.com şi Bloomberg au publicat cronici entuziaste, remarcând, printre altele, performanţa Luminiţei Gheorghiu în rolul mamei posesive care încearcă să recâştige controlul asupra vieţii fiului ei (Bogdan Dumitrache). Celor doi actori principali li se alătură, într-o distribuţie selectă, nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.

Poziţia copilului vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

Este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după Maria, care reuşea să câştige în 2003 premiul de interpretare la Locarno pentru Diana Dumbravă, şi Medalia de onoare (2010), film multi-premiat la importante festivaluri din Europa şi din lume.

Luminiţa Gheorghiu a devenit cunoscută în 1988, când apare ecranizarea după romanul Moromeţii, în regia lui Stere Gulea. După două decenii de roluri lăudate în teatru, revine la cinema cu Moartea domnului Lăzărescu, filmul lui Cristi Puiu considerat port-drapelul noului val din cinema-ul românesc. Anul trecut a terminat filmările la Sunt o babă comunistă, o nouă colaborare cu Stere Gulea inspirată de romanul omonim al lui Dan Lungu.

Bogdan Dumitrache a devenit cunoscut în 2005, când apărea în scurtmetrajul Trafic (regia Cătălin Mitulescu), premiat la festivalul de la Cannes. L-ai văzut în Hârtia va fi albastră, Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, dar şi în serialul În derivă. Rolul principal din al doilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, Din dragoste cu cele mai bune intenţii, i-a adus premiul de intepretare la festivalul de la Locarno. În 2013 pregăteşte debutul în lungmetraj în calitate de regizor.

Palmaresul Berlin 2013

Ursul de Aur pentru Cel mai bun film:
Poziţia copilului, de Călin Peter Netzer (România)

Marele premiu al juriului:
An Episode in the Life of an Iron Picker, de Danis Tanovic (Serbia)

Trofeul Alfred Bauer acordat unui film ce aduce noi perspective în cinema:
Vic+Flo Saw a Bear, de Denis Côté (Canada)

Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor:
David Gordon Green, pentru Prince Avalanche (SUA)

Ursul de Argint pentru Cea mai bună actriţă:
Paulina García, pentru Gloria, de Sebastián Lelio (Chile)

Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor:
Nazif Mujic, pentru An Episode in the Life of an Iron Picker, de Danis Tanovic (Serbia)

Ursul de Argint pentru Contribuţie artistică deosebită:
Uroki garmonii, de Emir Baigazin (Kazahstan)

Cel mai bun debut:
The Rocket, de Kim Mordaunt (Australia)

Ursul de Aur pentru Cel mai bun scurtmetraj:
La Fugue, de Jean-Bernard Marlin (Franța)

Exploreaza subiecte similare:

Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Ada Solomon, Eu când vreau să fluier fluier, Poziţia copilului, Vic et Flo ont vu un ours, Epizoda u zivotu beraca zeljeza, Uroki garmonii

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
sabinalin pe 16 februarie 2013 21:02
Bravo!!! Performanta enorma cinematografia romaneasca, mai avem sa castigam Leul de aur si le-am luat pe toate! La Oscar e ceva mai greu...
cosmin_kedii pe 17 februarie 2013 10:43
nu cred ca o sa lom vreodata un oscar la un film romanesc
iiii pe 18 februarie 2013 14:47
luam nu lom!
JohnnyAddams pe 16 februarie 2013 21:03
Extraordinar ! Bravo Netzer !
marius7x pe 16 februarie 2013 21:18
Nu-mi vine sa cred. Nu am auzit de film, dar e stirea ultimilor ani pentru Romania.
mihaela_11 pe 16 februarie 2013 21:48
Excelent!
Cinematografia romaneasca are un "drum" ascendent ultimii ani!
De abia astept filmul la noi !

xerses pe 16 februarie 2013 21:49
Excelent!Felicitari intregii echipe!
Dacianus pe 16 februarie 2013 22:29
Felicitari! M-am bucurat enorm!
Am savurat astazi si interviul super-inteligent al regizorului chiar inainte de premiera victorioasa.
Actritei Luminita Gheorghiu i-as recomanda insa sa vorbeasca cat mai putin si doar despre meseria ei in interviurile pe care le da. Isi face un deserviciu de cate ori incepe sa aiureze despre lume si viata cu convingerea fixista unei vanzatoare de aprozar.

nelloti pe 16 februarie 2013 22:46
Felicitari. Am asteptat cu sufletul la gura, da a meritat. Bravo!
Sebastian96 pe 16 februarie 2013 23:29
Felicitari regizorului!
legolas05 pe 17 februarie 2013 00:29
Bravo,ma bucur foarte mult
Ellena_Gabriella pe 17 februarie 2013 05:40
Inca un succes remarcabil al cinematografiei romanesti! Felicitari intregii echipe!!
sabinalin pe 17 februarie 2013 07:52
Sper ca filmul sa ajunga in toata tara, inclusiv la Slatina!
radu3455 pe 17 februarie 2013 12:43
Bravo!!
monicarusu25 pe 17 februarie 2013 14:27
ma bucur ca un film romanesc a castigat ursul de aur.
iiii pe 18 februarie 2013 14:48
:)
alex_il_fenomeno pe 17 februarie 2013 15:10
M-am bucurat inca de ieri seara de cand am aflat! Felicitari tututuror celor care si-au adus aportul la aceasta realizare.
africanus pe 17 februarie 2013 17:53
Da, e ceva ce sa mai vorbim, extraordinar, doar asa sa ne facem si noi cunoscuti si sa demonstram ca putem si insemnam ceva in cinematografia Europeana, felicitari intregii echipe.
rizea.alex70 pe 17 februarie 2013 17:55
Bravo!!!La cat mai multe premii pentru filmul Romanesc...sper ca si un glob de aur sau un oscar sa vina curand...
Tyybi1 pe 17 februarie 2013 19:48
HAI ROMANIA !
iiii pe 18 februarie 2013 14:48
asa, ca pe stadion!
AndreBlack pe 17 februarie 2013 21:23
Ma bucur foarte mult . De-abia astept sa-l vad si eu la cinema .
Iulian. pe 17 februarie 2013 21:45
Se poate spune ca cinematografia romaneasca e pe val in ce priveste premiile,un motiv in plus de mandrie pentru putinele lucruri care sunt create si promovate in tara asta.
SANDA45 pe 21 februarie 2013 21:20
felicitari !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells