Pe 11 noiembrie începe Festivalul de Film UrbanEye: despre oraș prin film

de Cinemagia în 10 Nov 2015
Ce-a de-a doua ediție a festivalului de film UrbanEye este dedicată memoriei Cătălinei Ioniță (co-fondatoarea festivalului) şi a lui Mihai Alexandru. Banii strânși din vânzarea biletelor și abonamentelor vor fi donați victimelor incendiului din Colectiv, care sunt acum in spitale

Mâine la ora 19:30, la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, începe cea de-a doua ediţie a festivalului de film Urban Eye. În deschidere, va fi proiectat filmul Barbicania (Franța/Marea Britanie 2014) al regizorilor Ila Bêka și Louise Lemoine. Documentarul prezintă viețile celor care lucrează sau locuiesc într-unul din cele mai mari ansambluri culturale din Europa, alcătuind portretul unei lumi inedite. De la ultimul etaj până în subsol, în sala de concerte, pe holuri, în spălătorie sau în locuințele asociate se desfășoară, într-un mod unic, viața unei utopii brutaliste a anilor ’70.

Proiecția va fi urmată de un vin d'honneur în holul Institutului Francez.

Anul acesta festivalul are cinci secțiuni tematice: Patrimoniu recent, Urbanizare, Micro Spații, Din viața arhitecților și secțiunea Filme din competiție. În cadrul acesteia din urmă vor fi proiectate șapte filme inspirate din realitatea românească, iar cel mai bun film va primi premiul UrbanEye 2015. Juriul este format din Cătălin Mitulescu, regizor și scenarist, Mihai Fulger, critic de film, Noémi Soltész, arhitect, curator al Zilelor Filmului de Arhitectură din Budapesta, Sofia Murato, fondatoarea Festivalului de Film de Arhitectură de la Lisabona și Frederik Bojer Bové, reprezentant al Festivalul de Arhitectură din Copenhaga. Premiul UrbanEye va fi decernat sâmbătă, 14 noiembrie, la ora 17.00.

Joi, 12 noiembrie, de la ora 17:45, va avea loc proiecția Insight. An eye on Bucharest’s art galleries (2015 | Romania | doc | R: Miluță Flueraș) – proiecție specială pentru strângerea de fonduri necesare recuperării fotografului Miluță Flueraș, rănit în incendiul de la Club Colectiv.

Cea de-a doua ediție a festivalului de film UrbanEye este dedicată memoriei Cătălinei Ioniță (co-fondatoarea festivalului) și a lui Mihai Alexandru. Banii strânși din vânzarea biletelor și abonamentelor vor fi donați victimelor incendiului din Colectiv, care sunt acum in spitale.

În cele cinci zile de proiecții, publicul va avea ocazia sa-i cunoască și să le adreseze întrebări în cadrul sesiunilor Q&A pe regizorii: Eric Andrew Bednarski (Neon, 2014), Adam Smith (The Land of Many Palaces, 2015), Francesca Molteni (Where Architects Live, 2014), Joe Gilbert (Streets in the Sky, 2015) și Nathan Eddy (The Absent Column, 2012) și pe arhitecții Miruna Stroe și Republic of Architects.

Un alt eveniment special din cadrul UrbanEye îl constituie prezența la festival a lui Giorgio Scianca, arhitect și promotor cultural de evenimente care au legătură cu arhitectura, care va susține sâmbătă, 14 noiembrie, de la ora 15:30, prezentarea Celluloid architects: fictional architects in movies (în engleză).

Tot în cadrul festivalului, igloo media organizează vineri, 13 noiembrie, la ARCUB – Gabroveni (str. Lipscani 84-90), începând cu ora 16:00, dezbaterea “Arhitectura în film. Filmul în arhitectură”, prin care își propune să observe legăturile profunde între cele două domenii alături de invitații: Mihaela Poenaru, Adrian Cancer și Vlad Vieru; dezbaterea va fi moderată de arh. Françoise Pamfil, redactor- șef igloo media.

UrbanEye este primul festival din România care promovează discuția despre oraș și viața urbană prin intermediul filmului. Inițiat și organizat de Asociaţia ARTA în dialog cu sprijinul Ordinul Arhitecților din România, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Cinema Elvira Popescu, Asociația VIRA, Asociația de-a arhitectura, Domnul de Rouă, The Plot, FabLab. Sponsor: Hansen Office Design.

“UrbanEye – Despre oraş prin film“ este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.”

Programul complet şi toate detaliile despre calendarul proiecțiilor: www.urbaneye.ro
Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate la Cinema Elvira Popescu sau online de pe http://eventbook.ro/elvirepopesco
Bilet redus (studenți, pesionari etc.): 10 ron
Bilet întreg: 15 ron
Carnet 5 proiecții Elvira Popescu: 50 ron
Abonament redus (studenți, pesionari etc.) valabil la toate proiecțiile din festival: 50 ron
Abonament întreg valabil la toate proiecțiile din festival: 75 ron

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells