Jim Carrey - succesul şi lupta cu depresia

de Cristina Grigore în 26 Mar 2017
„Totul se reduce la a avea o atitudine iubitoare sau nu”, arată actorul, conturând „reţeta” ce i-a adus liniştea şi echilibrul

Îl ştim ca pe energicul şi hilarul interpret al filmelor Masca, Tântălăul şi Gogomanul sau Mincinosul Mincinoşilor, iar tocmai amplombul său interpretativ înlătură orice posibilitate de a-l încadra într-o listă a starurilor chinuite de vreo afecţiune psihică. Însă Jim Carrey, acum în vâstă de 55 de ani, a traversat perioade dificile, în care a ţinut piept unei afecţiuni de care suferă peste 121 de milioane de oameni din toată lumea – depresia. Modul în care actorul a depăşit acele momente şi a ajuns la un echilibru emoţional şi afectiv rămâne o sursă de inspiraţie, după cum remarcă şi groundzeroweb.com.

James Eugene Carrey, născut pe 17 inauarie 1962 în Newmarket, Canada, a avut – ca multe alte nume celebre – un lung şi complicat drum spre succes. Cu o mamă casnică, cu o sănătate precară (depresia i-a ţinut şi ei companie multă vreme), şi încă trei fraţi, visele sale de reuşită în industria divertismentului au avut multe oprelişti. A trebuit să renunţe la continuarea studiilor, pentru a-şi întreţine familia. A lucrat  ca om de serviciu la o fabrică. Odată ce familia şi-a recâştigat stabilitatea financiară, a putut să-şi continue visul conturat încă de la 10 ani. Prima sa apariţie într-un club de comedie din Toronto (la numai 15 ani) a fost un fiasco.

A continuat însă să-şi perfecţioneze tehnica şi numerele de comedie şi s-a făcut remarcat. S-a mutat în Las Vegas, spectacolele sale au devenit căutate, iar în 1983 a virat spre Hollywood. După rolul de debut, din 1984 (în Finders Keepers), a dat lovitura cu rolul central din filmul anului 1994, Ace Ventura: detectivu’ lu’ peşte. Seria de comedii celebre i-au crescut onorariul, astfel încât a ajuns la salariul record de 20 milioane de dolari pentru Tipu’ de la Cablu’.

A fost primul actor de la Hollywood remunerat cu această sumă – era de două ori mai mult decât şi-a atribuit, printr-un gest aproape ritualic, pe dealurile din Mulholland Drive, în vreme ce admira luminile oraşului Los Angeles; şi-a scris un cec de 10 milioane de dolari, cu data Zilei Recunoştinţei din 1995, pe care a notat „pentru servicii de actorie”. Filmografia i s-a îmbogăţit mai apoi şi cu roluri dramatice sau de villain (Scrooge, The Riddler, Truman Burbank). Partitura din The Truman Show i-a adus, de altfel, primul Glob de Aur.

Actorul talentat şi eferfescent – care părea că se îndopa cu energizante înainte de fiecare reprezentaţie comică - a traversat însă şi clipe deloc fericite. Două căsnicii eşuate şi o mulţime de relaţii scurte l-au aruncat într-o spirală emoţională iar lupta cu depresia părea că nu mai are sfârşit. A fost dependent de Prozac multă vreme, însă, după cum singur a recunoscut, medicaţia nu l-a ajutat să-şi rezolve problemele, doar să creeze o persoană mai bună, pentru ca ceilalţi să nu fie nevoiţi să îi suporte derapajele.

 „Mă aflam cred, atunci, la cel mai de jos prag al disperării, şi [Prozac-ul] nu era o soluţie. Poate că m-a ajutat să trec mai uşor peste unele lucruri o vreme, însă unii oameni nu mai renunţă niciodată la el. Eu nu l-am mai luat la un moment dat pentru că mi-am dat seama, totuşi, că este totul în regulă”, a explicat el.

Carrey a ales să renunţe la medicamente, droguri sau alcool. A limitat chiar şi cafeaua din rutina zilnică. În locul antidepresivelor şi stimulentelor a implementat spiritualitatea ca tratament, ca mod de a privi viaţa. Actorul nu se declară însă neapărat o persoană religioasă, ci una care a ales să vadă partea frumoasă a lumii.

„Sunt un budist, un crestin, un musulman… Sunt orice vrei tu să fiu. Totul se reduce la a avea o atitudine iubitoare sau nu. Vreau ca atunci când eşti cu mine, să nu poţi fi altfel decât fericit”, şi-a conturat Carrey noua „credinţă”.

Această viziune asupra vieţii pare că l-a ajutat să treacă şi peste moartea iubitei sale, Cathriona White. Aceasta s-a sinucis în octombrie 2015, din cauza recentei despărţiri de star. Carrey a declarat atunci că gestul acesteia a venit pentru el „ca o lovitură de fulger”. Se pare însă că cel numit odată de revista The Atlantic „clovnul existenţial” şi-a găsit echilibrul şi liniştea în pozitivism, amuzament şi spiritualitate. „Îmi concentrez energia spre a uita durerile vieţii. Uită durerea, ia-o în râs, redu-o. Şi amuză-te”, spune actorul. Ar putea fi, de ce nu, reţeta perfectă pentru toate clipele grele ale vieţii. 

Exploreaza subiecte similare:

The Mask, Dumb & Dumber, Liar liar, Jim Carrey, Finders Keepers, The Cable Guy, Ms. Scrooge, The Truman Show

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells