Furios şi iute 8: efecte peste efecte

de Ştefan Dobroiu în 19 Apr 2017
FF8 este categoric unul din cele mai spectaculoase blockbustere ale deceniului

În faţa unui film ca Furios şi Iute 8, cronicarii nu au ce face altceva decât să se încline. Este o asemenea desfăşurare de forţe, iar miza este atât de evidentă, escapismul, încât ţi-e imposibil să mai spui ceva despre replici sau despre jocul actorilor. Furios şi iute 8 există pentru efectele speciale, iar spectatorii intră în sala de cinema nu pentru vreun scenariu revoluţionar, ci pentru a vedea cum li se aruncă în ochi, sub forma unor cadre incredibile, cele 250 de milioane de dolari din bugetul blockbuster-ului.

După schimbarea de direcţie din Fast Five (2011), când în echipa francizei a fost cooptat şi Dwayne Johnson, franciza a reuşit de fiecare dată să pluseze în ceea ce priveşte spectaculosul efectelor. După Furios şi iute 7, văzut de 650.000 de români în 2015, nu puţini au fost cei care s-au întrebat ce ar putea să aducă în plus noul sequel. Crede-ne pe cuvânt, premiera de vineri este şi mai spectaculoasă (şi implicit mai exagerată şi neverosimilă) decât celelalte filme din serie. Merită să vezi filmul în cele mai bune condiţii şi pe un ecran cât mai mare.

Cu siguranţă ai văzut trailerele şi ştii deja premisa sequel-ului: fără niciun avertisment, Dom Toretto (Vin Diesel) se întoarce împotriva "familiei" sale şi fură câteva dintre cele mai periculoase gadget-uri de pe glob. Autorităţile, adică dl. Nimeni (Kurt Russell) şi aghiotantul său (Scott Eastwood, leit tatălui Clint în tinereţe), îi cooptează în misiune pe Luke Hobbs (Johnson), dar şi pe Deckard Shaw (Jason Statham), antagonistul părţii anterioare acum aflat într-o închisoare de maximă siguranţă. Deranjată de intrusul Shaw, echipa trebuie să facă faţă noilor tensiuni, dar şi şocului în faţa trădării lui Dom. Ce s-a întâmplat cu acesta? Răspunsul e simplu: i-a luat Charlize Theron minţile...

Dacă îl dezbraci de scenele de acţiune, Furios şi iute 8 funcţionează exact ca o telenovelă. Cu siguranţă scenaristul Chris Morgan, devenit unul dintre cele mai puternice nume de la Hollywood după Cellular (2004) şi cooptarea sa în franciză cu Tokyo Drift, s-a uitat la niscaiva episoade din Suleiman Magnificul (a se înlocui cu orice telenovelă ţi-a atras vreodată privirea) înainte de a scrie scenariul. Avem antagonist cu puteri nemăsurate, trădări, dragoste neţărmurită, copii de care nu ştia nimeni, execuţii şi şantaje. Mai lipseau un episod amnezic şi o clonă ca meniul telenovelistic să fie complet.

Dar ce strică replicile pompoase repară acţiunea. Furios şi iute 8 face să pălească toate părţile anterioare ale francizei şi nu doar atât: oare există regizor sau specialist în efecte speciale care să nu rămână impresionat de ce au dezlănţuit pe ecran F. Gary Gray şi echipa sa? Cu siguranţă nu. Rareori un buget mare a fost folosit mai eficient pentru a lua ochii spectatorilor. Având în vedere câte distrugeri lasă în urmă războiul dintre antagonişti şi eroi în Furios şi iute 8, partea a noua a seriei, aşteptată în aprilie 2019, ar trebui să distrugă întreaga planetă ca să fie sigură că nu rămâne mai prejos. Şi sigur producătorii francizei James Bond se uită cu invidie la Furios şi iute 8 şi-şi spun "oare noi de ce nu ne-am gândit la asta?".

Putem presupune că orice spectator se putea aştepta la efecte speciale extraordinare de la premiera de vineri, dar acestea nu sunt singurul as din mâneca blockbusterului. Câteva surprize cu totul neaşteptate ţin laolaltă urmăririle şi distrugerile, iar modul cum scenariul foloseşte umorul ar putea să atragă fani noi francizei. Nu ne referim la Tyrese Gibson, calul de bătaie cam obosit al echipei, ci la Jason Statham şi la una dintre secvenţele sale care ne reamintesc că actorul britanic şi-a lansat cariera acum aproape 20 de ani într-o comedie neagră. Pe lângă efectele speciale la care oricum te aşteptai, secvenţele comice fac Furios şi iute 8 poate cel mai bun exemplu de escapism cinematografic pe care îl vei vedea anul acesta la cinema.

Exploreaza subiecte similare:

Charlize Theron, Dwayne Johnson, Fast & Furious 8, Cellular, Fast Five, Vin Diesel, Tyrese Gibson, F. Gary Gray, Kurt Russell, Scott Eastwood, Jason Statham

Alte știri din cinema

Tudor Giurgiu regizează filmul „Apropierea”, o poveste de dragoste româno-spaniolă

Filmul spune povestea lui Adrian (Mihai Smarandache), poet care emigrează ilegal în Spania anului 2002. Viața lui se schimbă când o întâlnește pe Maria (Belén Cuesta)

Margot Robbie, despre filmul cu Joker şi Harley Quinn: „Este o poveste de iubire complicată”

Pelicula va fi scrisă şi regizată de Glenn Ficarra şi John Requa (Robbie a lucrat cu ei la Focus şi Whiskey Tango Foxtrot)

Linda Hamilton va reveni în franciza Terminator, anunță James Cameron

Cineastul pare că s-a folosit de comentariile recente legate de mesajul feminist al Wonder Woman, când a dat-o ca exemplu pe Sarah Connor

Cele mai noi şi frumoase filme de animație pentru copii, în cadrul Anim’est 2017

Filmele din secțiunea Minimest vor fi proiectate în cele două weekenduri ale festivalului, de vineri până duminică, între 29 septembrie – 1 octombrie și 6 – 8 octombrie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Qube86 pe 19 aprilie 2017 14:06
De acord cu aproape intreg articolul...Eu unul am cam fost dezamagit de ultimele parti din serie si am fost oarecum reticent vizavi de aceasta continuare...dar ma bucur sa pot spune ca m-a surprins placut...Merita fiecare banut dat pe biletul de cinema...Oamenii au stiut sa foloseasca cum trebuie bugetul de data asta si...ceea ce au reusit sa aduca pe marele ecran nu este nimic altceva decat entertainment de cea mai buna calitate...Succesul acestei parti la public nu va face nimic altceva decat sa atraga un si mai mare interes pentru viitoarele continuari...Bravo lor !!!
boghiu_andrei pe 19 aprilie 2017 19:26
Film de nota 6
danny987 pe 20 aprilie 2017 11:22
Slab filmul!Tyrese îi mai scoate fața cu replici haioase.
Cretzulynne pe 21 aprilie 2017 21:38
Daca in partea a 9-a trebuie sa distruga toata planeta, lucru pe care nici filmele apocaliptice nu-l fac... atunci trebuie redefinite lucrurile :)))
marius7x pe 22 aprilie 2017 12:12
A fost in sfarsit cu drum cu folos la cinema (dupa dezamagiri ca Kong, Jurassic World). Umor foarte mult (Statham si Tyrese), actiune ca in nici un alt film de pana acum
sebasan pe 22 aprilie 2017 13:31
urmatoarele parti vor fi transformate in desene animate...,din pacate
sebasan pe 22 aprilie 2017 13:32
nota 6 de la mine

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells
Feedback