Denzel Washington, un anti-erou în The Equalizer

23 Sep 2014
„Acest film seamănă cu westernurile făcute de Sergio Leone”, spune regizorul Antoine Fuqua (Training Day, 2001)

Dacă cineva are o problemă, o soartă potrivnică, sau dacă nu are la cine apela, în scenă intră... McCall. El este „The Equalizer”. Din 26 septembrie la cinema, în toată ţara. Înarmat cu calităţi paranormale, care-i permit să-i pedepsească pe cei care-i brutalizează pe neajutoraţi, Robert McCall (Denzel Washington) va face dreptate.

Denzel Washington consideră că forţa care-l mână pe Robert McCall – personajul pe care-l interpretează în action-thriller-ul Equalizer – nu este nimic altceva decât un simţ înnăscut al dreptăţii. „Robert McCall a făcut multe lucruri rele în trecut, de care nu este de loc mândru, dar acum încearcă să se îndrepte”, explică Washington. După ce a lăsat trecutul în urmă, încercând să ducă o viaţă paşnică, el simte că îi revine spiritul de justiţiar când o tânără – ignorată de restul lumii – are nevoie de ajutorul său. „El nu-şi pierduse îndemânarea sau puterea, dar luase hotărârea de a lăsa totul în urma sa. Atunci când întâlneşte o tânără care e batjocorită de mafioţi, el se hotărăşte însă să reacţioneze...”

Pentru regizorul Antoine Fuqua – care lucrează din nou cu Washington, după ce acesta din urmă a obţinut Oscar-ul pentru interpretarea sa din Training Day – McCall are nişte trăsături de erou. „Acest film seamănă cu westernurile făcute de Sergio Leone”, explică el. „Avem de a face cu un anti-erou, care se luptă cu sine însuşi pentru că e reticent să pună mâna pe armă, dar care o face până la urmă, dacă alţi oameni au nevoie de ajutorul lui. El îşi foloseşte puterile numai pentru astfel de cazuri”.

Titlul filmului este preluat dintr-un serial de televiziune din anii 1980 în care eroul principal este tot un bărbat înzestrat cu puteri paranormale, care poate contrabalansa răul, putând ajuta persoanele fără apărare. Deşi realizatorii au preluat titlul şi ideea serialului original, Blumenthal susţine că ideea principală este cea mai relevantă. „Cuvântul ‘equalizer’ este un cuvânt puternic ca semnificaţie”. observă el. „Mulţi oameni consideră că lumea e plină de inegalităţi şi nedreptăţi, aşa încât ideea de a crea un echilibru, de a face lumea mai echitabilă – este extrem de semnificativă. Oricum, eu cred că titlul este mai semnificativ acum, în 2014, decât era în anii 1980. Oamenii se pot alia şi urmează exemplul unui astfel de erou: un om care face fapte eroice pentru oamenii care au cea mai mare nevoie de ele...”

Ţinând cont de toate acestea, proiectul a fost croit special pentru Washington, de către scenaristul Richard Wenk, care a primit această însărcinare din partea producătorilor, după ce şi-au dat seama că el înţelege cel mai bine spiritul justiţiar al eroului. „Urma să scriu o poveste nouă, care nu exista în show-ul de televiziune”, spune Wenk. „Aveam voie să menţin misterul asupra lui McCall şi, în plus, mi s-a oferit libertatea de a remodela personajul”.

„Scenariul lui Richard e ca un fel de baton de dinamită”, recunoaşte Fuqua. „Întotdeauna e bine să-ţi ţii ochii asupra fitilului. Scoate scântei şi e interesant cum propagă fllacăra, dar ştii că, mai devreme sau mai târziu, va exploda...”

Pentru Chloë Grace Moretz, care s-a alăturat distribuţiei în rolul lui Teri – tânăra pe care o ajută McCall – este clar că rolul e perfect pentru Washington. „El seamnă foarte mult cu Denzel în rezolvarea misiunii sale”, spune ea, „McCall poate fi cel mai dulce, cel mai cuceritor, cu un zâmbet uriaş pe faţă – iar în momentul următor el se poate preschimba într-un asasin, iar asta se întâmplă foarte brusc!’”

Exploreaza subiecte similare:

Denzel Washington, The Equalizer

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells