„Decăderea” lui Haley Joel Osment

de Ştefan Dobroiu în 10 Apr 2014
De ce a dispărut din atenţie cel mai bun copil actor al mileniului?

La începutul mileniului era imposibil să găseşti un copil actor mai apreciat decât Haley Joel Osment, transformat într-o celebritate mondială de convingătoarea sa apariţie în Al şaselea simţ, pentru care primeşte şi o nominalizare la Oscar. Pe parcursul a câţiva ani, Osment devine starul favorit al Hollywood-ului, cucerind regizori precum Steven Spielberg cu interpretările sale extrem de sincere.

Şi-a început cariera în 1994, când apărea într-un rol scurt în Forrest Gump, mega-succesul de casă şi critică al lui Robert Zemeckis, dar apogeul l-a atins în perioada 1999-2001, când joacă roluri principale în trei filme foarte diferite care îi pun în evidenţă versatilitatea ca actor în ciuda vârstei fragede: horror-ul de atmosferă Al şaselea simţ, unde pronunţă una din frazele celebre ale cinema-ului, "I see dead people", drama Pay it forward şi SF-ul A.I. - Artificial Intelligence/Inteligenţă artificială, blockbusterul lui Steven Spielberg în care micul Osment apare în practic fiecare scenă.

Imediat apoi, Haley Joel Osment iese din atenţie, nereuşind să avanseze în carieră cu proiecte din aceeaşi ligă. În 2003 apare în Secondhand Lions, cu Michael Caine şi Robert Duvall, iar următorii ani îi va folosi doar pentru roluri vocale precum Cartea junglei 2. Sperăm că această alegere vine în urma unui sfat inteligent al managerilor actorului, care şi-au dat seama că era timpul pentru "metoda Leonardo DiCaprio". Să nu uităm că apreciatul DiCaprio a preferat câţiva ani de pauză după rolul din Titanic, neapărând în niciun film între 1998 şi 2000 şi apoi doar în patru filme de anvergură până în 2006.

În 2006 Haley Joel Osment revine în atenţie dar nu într-un mod pozitiv: aflat sub influenţa băuturilor alcoolice se urcă la volan şi este implicat într-un accident care-i aduce o sentinţă de trei ani de zile de închisoare cu suspendare. Brusc, publicaţiile din lumea întreagă îşi aduc aminte de actorul pe care doar cu câţiva ani înainte îl etichetaseră pe bună dreptate un copil-minune al cinema-ului. Comportamentul lui este analizat, iar Osment este trecut instantaneu în grupa actorilor-copii "pierduţi", neînstare să-şi continuie coerent cariera.

Asta nu înseamnă că Haley Joel Osment s-a îndepărtat de actorie. Continuă să apară în seriale, precizând în fiecare interviu că îşi reinventează cariera. Este posibil ca apele să se schimbe pentru actorul de doar 1,68 metri înălţime, pentru că în ultima vreme a semnat câteva contracte în stare să-l readucă în atenţie. Joacă în horror-ul Tusk, noul proiect al lui Kevin Smith, în care interpretează un tânăr pornit în căutarea celui mai bun prieten al său (Justin Long), dispărut în timp ce încerca să intervieveze pentru emisiunea lor online un excentric şi retras marinar.

Osment va avea o apariţie şi în Entourage, filmul pentru marele ecran ce completează aventurile eroilor din apreciatul serial omonim. Premiera este programată pentru 12 iunie 2015.

Exploreaza subiecte similare:

Haley Joel Osment, Steven Spielberg, Forrest Gump, A.I. - Artificial Intelligence, Pay it forward, The Sixth Sense, Entourage, Secondhand Lions, actor

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cristi23 pe 10 aprilie 2014 10:59
sa speram ca se va indrept situatia sa........si poate va face iar roluri bune.....
Dana04 pe 20 aprilie 2014 19:06
L-am vazut in The Sixth Sence a fost bestial.....
alex_il_fenomeno pe 1 octombrie 2014 22:11
Sper sa revina, inca este un actor plin de potential.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells