Cinci milioane de dolari pentru o replică din Queen's Gambit?

de Ştefan Dobroiu în 17 Sep 2021
Superhitul Netflix a supărat o mare maestră a şahului din Georgia

Gigantul Netflix este dat în judecată de şahista Nona Gaprindashvili, prima femeie din istorie care a primit titlul de mare maestră a şahului. Motivul? O replică din Queen's Gambit/Gambitul damei, unul din superhiturile anului trecut şi producţie cu mari şanse la premiile Emmy care se decernează în noaptea dintre duminică şi luni. Conform acestei replici din ultimul episod al miniseriei Queen's Gambit, Gaprindashvili ar fi ajuns campioană fără să fi înfruntat vreodată un bărbat într-un joc de şah.

"Gaprindashvili este o pionieră a şahului feminin şi o emblemă a ţării sale de origine, Georgia. De-a lungul extraordinarei sale cariere, a câştigat numeroase campionate, a învins câţiva dintre cei mai buni şahişti din lume şi a devenit prima femeie din istorie care a primit titlul de mare maestră a şahului", se precizează în documentaţia depusă de avocaţii lui Gaprindashvili în procesul intentat în statul american California.

"Fără nicio ruşine şi în cunoştinţă de cauză, Netflix a minţit cu privire la reuşitele lui Gaprindashvili cu un scop cinic şi ieftin: să 'intensifice drama' şi să sugereze că eroina sa fictivă a reuşit ceea ce nicio femeie din istorie, inclusiv Gaprindashvili, nu a fost în stare să facă vreodată", detaliază avocaţii poziţia şahistei. "Iată cum, într-o poveste ce ar trebui să inspire femei arătând cum o tânără înfruntă bărbaţi la cel mai înalt nivel din lumea şahului, Netflix o umileşte pe unica femeie care chiar a înfruntat şi învins bărbaţi la acest nivel, în aceeaşi epocă", mai spun avocaţii şahistei.

Dacă vrei să revezi scena, o găseşti în ultimul episod, la minutul 29:50.

Exploreaza subiecte similare:

The Queen's Gambit

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
SynOfficial pe 17 septembrie 2021 15:20
Bă eşti prost? E poveste fictivă...
StefanDo pe 17 septembrie 2021 15:49
dar replica era despre o persoana reala, identificata cu nume si prenume. Tu ce ai face daca intr-un serial Pro TV ti-ar da numele si ar spune ca ai ramas repetent si ai doar patru clase?
ishmael pe 18 septembrie 2021 14:47
a cerut 5mil ca sa aibe de unde sa scada la negociere. data viitoare Netflix sa foloseasca ceva fictiv pe de-a-ntregul
SynOfficial pe 18 septembrie 2021 10:23
Dacă ar fi relevant la poveste, nu m-ar deranja, Ștefan. Aici, era relevant la poveste, cel puțin așa reiese din articol, nu am văzut serialul.
StefanDo pe 18 septembrie 2021 13:15
a spune minciuni despre o persoana reala nu este niciodata relevant pentru o poveste fictiva. puteau folosi o sahista fictiva :) au sarit calul si e foarte posibil sa ii coste mult
SynOfficial pe 18 septembrie 2021 14:26
Ai dreptate, puteau folosi o șahistă fictivă.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells