Cele mai bune 5 prequel-uri din toate timpurile

de Gloria Sauciuc în 18 Mai 2016
Filme care au creascut succesul predecesorilor și al mitologiei consacrate

Iată un top 5, via WhatCulture.com, cu prequel-uri care dovedesc că aceast subgen de continuări nu este atât de redundant cum pare să creadă majoritatea cinefililor, că este, de fapt, posibil ca un prequel să crească succesul predecesorul său și al mitologiei consacrate... Unele filme frecvent etichetate ca „prequel” precum „Batman – Începuturi” și „Casino Royale”, nu au fost incluse, deoarece au creat propriul lor univers, extrem de bine delimitat.

5. Prometheus (2012)

Ca un prequel vag bazat pentru „Alien” al lui Ridley Scott, este un film care a reușit să conţină simultan prea multe şi prea puţine fire narative. Dar efectele vizuale, atmosfera și scecnografia... au fost memorabile.

Ca experiență cinematografică, „Prometheus” este o călătorie antrenantă care reușește să fie captivantă de la început până la sfârșit. Proiectat cu mulți ani înainte de evenimentele din „Alien”, filmul exploatează cronicile nefaste ale unui echipaj, condus de Dr. Elizabeth Shaw interpretată de Noomi Rapace, care călătoreşte spre o planetă îndepărtată pentru „a-şi întâlni creatorii.”

4. X-Men: Viitorul este trecut (2014)

Nu are niciun rost să pretindem că acest film nu a fost făcut partial pentru a repara continuitatea firului narativ confuz, care a fost aruncat în haos de „X-Men: Ultima înfruntare” şi filmele dedicate exclusiv lui Wolverine. Face o treabă destul de bună reparând câteva probleme migăloase, cum ar fi moartea personajelor, care nu ar fi trebuit să moară, chiar dacă acesta a creat din nou câteva goluri în firul narativ.

Cu toate acestea, având în vedere cât de spectaculos este acest prequel (al doilea după „X-Men: Cei dintâi), defectele sale narative pot fi iertate: este X-Men Călătorie în timp, în care Wolverine se trezeşte desemnat de Profesorul X și Magneto să călătorească în anii '70 și pentru a preveni un Armaghedon iminent. Aici, el interacționează cu omologii lor mai tineri, și – pe parcurs – satisface o grămadă de fantezii ale fanilor.

3. Star Wars: Episodul III – Răzbunarea Sith (2005)

Răzbunarea lui Sith este – cel puţin – original. Este, de asemenea, extrem de distractiv, cu adevărat emoțional, iar partea făcută pe computer - așa cum nu a fost cazul cu predecesorul său, „Atacul clonelor” - nu arată ca şi cum ar fi importată dintr-un joc video ieftin.

Dintre toate cele trei prequel-uri, „Răzbunarea lui Sith” a avut cea mai mare probabilitate de a reuși după două încercări judecate greşit: a fost filmul însărcinat cu reducerea decalajului dintre vechi și nou. Ewan McGregor îl joacă pe Obi-Wan la perfecție, iar duelul final cu săbiiile de lumină între Anakin și Obi-Wan este unul dintre cele mai bune din întreaga serie Star Wars.

2. Star Trek (2009)

J.J. Abrams a vrut să explice modul în care propria lui serie ar ajuta, de fapt, la crearea unui aşa-zis canon într-o dimensiune alternativă. „Star Trek” începe cu o dimensiune alternativă creată prin călătoria în timp, ceea ce i-a permis lui Abrams să păstreze elementele din povestea francizei în timp ce merge în orice direcție doreşte. Filmul reușește pe deplin în încercările sale de a face seria relevantă pentru o audiență de masă. Chris Pine și Zachary Quinto interpretează eroii dramei Kirk și Spock, ca rivali transformaţi în cei mai buni prieteni, într-un un film emoţionant, plin de acțiune şi aventură, unul dintre cele mai bune din franciză.

1. Cel bun, cel rău, cel urât (1966)

Nu este foarte cunoscut faptul că „Cel bun, cel rău, cel urât”, al treilea și ultimul capitol din trilogia „Uomo senza nome” de Sergio Leone este un prequel. Chiar Leone însuși nu era convins că oricare dintre westernuri sale cu Clint Eastwood aveau vreo legătură – a fost o conexiune făcută și implementată de casa de producţie, în scopul de a aduce mai mult public în cinematografe (un șiretlic care a funcţionat).

Cu toate acestea, 50 de ani mai târziu, aceste filme sunt considerate la scară largă a fi o trilogie despre același pistolar, ceea ce înseamnă că „Cel bun, cel rău, cel urât” – cu acţiunea care se petrece în timpul războiului civil – este considerat prequel la „Pentru un pumn de dolari” şi „Pentru câţiva dolari în plus”. La rândul său, este cu siguranţă cel mai bun prequel făcut vreodată, pentru că „Cel bun, cel rău, cel urât” este o capodoperă consacrată.

Flmat, scris, montat şi ritmat impecabil, Leone îşi concentrează capodopera pe cele trei personaje ale titlului – jucate de Eastwood, Lee Van Cleef şi Eli Wallach - cum vânează ei comori în timpul Războiului Civil american. Este, de asemenea, filmul în care protagonistul lui Eastwood, numit aici „Blondie”, dobândește faimosul său poncho.

Exploreaza subiecte similare:

Prometheus, X-Men: Days of Future Past, Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith, Star Trek, Il Buono il brutto il cattivo

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Theodor2011 pe 18 mai 2016 17:55
Cel bun, cel rău, cel urât, nu este doar cel mai bun prequel ci si cel mai bun western facut VREODATA. Urmat in ierarhia neoficiala a genului western de (parerea mea) Once Upon a Time in The West si Rio Bravo. Nu cred ca se va mai face vreun film western care sa se compare cu cele trei enumerate de mine.
unkn0wn pe 18 mai 2016 21:51
Alea facute de Tarantino nu-ti plac ?? Mie mi se par geniale.
Theodor2011 pe 27 mai 2016 12:27
Da!
carmen_angelus_romila pe 28 octombrie 2018 13:06
Pare destul de personala daca nu foarte subiectiva aceasta pozitionare, nu le contest, dar cred ca, multe alte realizari le-ar putea lua locul..!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells