Câini începe filmările în august

de Ştefan Dobroiu în 21 Mar 2015
Thrillerul este scris şi regizat de Bogdan Mirică, co-regizorul serialului Umbre

Bogdan Mirică (foto), regizorul cunoscut pentru scurtmetrajul Bora Bora şi serialul HBO Umbre, va începe în august filmările la debutul său în lungmetraj, Câini. Thriller şi western, filmul va spune povestea lui Roman, un tânăr care va trebui să înfrunte răufăcători de la graniţa României cu Ucraina.

"Roman, un tânăr de la oraş, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea unde are de gând să vândă moşia moştenită de la bunicul său, decedat de curând. În timp ce face demersurile pentru vânzarea pământului, Roman e martorul unor evenimente bizare, totul culminând cu vizita poliţistului local care îi destăinuie că bunicul lui fusese un infractor cunoscut în zonă - proprietatea lui imensă nefiind altceva decât un vad de transport pentru contrabanda din Ucraina", descrie Bogdan Mirică premisele filmului său. Roman va trebui să decidă dacă îi înfruntă pe foştii parteneri ai bunicului său, gata de orice pentru a-l împiedica să vândă pământul.

Proiectul se află acum în perioada de casting. În paralel regizorul caută cele mai bune locaţii pentru filmările care vor începe în august şi vor dura patru sau cinci săptămâni. Cel mai probabil filmările vor avea loc în Dobrogea.

Compania de producţie a proiectului este 42Km Film, cunoscută pentru toate filmele lui Corneliu Porumboiu. Lungmetrajul cu un buget de aproximativ 700.000 de euro este co-produs de compania franceză EZ Films şi bulgarii de la Argo Film. Câini a primit finanţare pentru debut de la Centrul Naţional al Cinematografiei, iar săptămâna trecută s-a aflat pe lista proiectelor europene finanţate de către fondul Eurimages.

Datorită subiectului, Câini se înscrie într-o fericită lărgire a orizontului de subiecte explorate de filmele româneşti. După western-ul de epocă Aferim! şi thrillerul politic De ce eu?, lansate la începutul acestui an, filmul lui Bogdan Mirică explorează noi teme specifice genului thriller. Nu ne e deloc greu să ne imaginăm câmpiile dobrogene uscate de arşiţa soarelui, cu inamicii lui Roman aşteptând căderea nopţii pentru a-l înfrunta pe protagonist.

Bogdan Mirică lucrează de patru ani la scenariu, care a participat la mai multe programe şi workshop-uri de dezvoltare precum CineLink şi TorinoFilm Lab. "E un subiect foarte strâns legat de copilăria mea petrecută la ţară şi de sentimentele pe care le-am cărat cu mine de-a lungul anilor. E vorba despre frică, despre instinctul de dominare al omului asupra altor oameni", spune regizorul despre subiectul violent al filmului. Titlul acestuia vine de la expresia "a fi câine cu cineva". "E despre oameni care au instincte de animale, de bestii", îşi descrie regizorul-scenarist personajele.

"Este un film foarte greu. E un western şi un thrilller. Vom filma foarte mult în câmp, foarte mult cu animale, efecte speciale. Tot filmul va fi o provocare", mai spune Mirică despre lungmetrajul de văzut la anul pe marile ecrane din ţară.

L-am întrebat pe regizor cum l-a ajutat violentul serial Umbre să se pregătească pentru Câini. "Aş zice că Umbre şi Câini nu au nepărat foarte multe în comun. Da, amândouă vorbesc despre violenţă şi despre un anume gen de om care are o structură sufletească trunchiată ce-l predispune la agresivitate - dar cam atât. Umbre a fost o experienţă fantastică pentru mine ca regizor - am filmat 18 zile şi uneori chestii foarte complicate - deci mă simt mai puţin stresat. Plus că voi lucra cu acelaşi director de imagine, Andrei Butică, lucru foarte important pentru mine", spune regizorul.

Exploreaza subiecte similare:

Bogdan Mirică, Umbre, Andrei Butica, Bora Bora, Câini

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
XShadowX pe 22 martie 2015 08:05
Cred ca va fi bun...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells