War Horse, prea clasic

de Ştefan Dobroiu în 7 Feb 2012
War Horse, prea clasic

După ce şi-a ocupat ultimii ani producând blockbustere precum cele trei Transformers şi seriale precum Terra Nova, Steven Spielberg se întoarce în spatele camerei de luat vederi cu War Horse/Calul de luptă, un film despre prietenia dintre un cal şi un tânăr britanic. Pe unii îi va emoţiona, dar pe noi nu ne-a impresionat decât la capitolele tehnice, căci War Horse îşi merită cu prisosinţă cinci dintre cele şase nominalizări la Oscar.

E uimitoare prezenţa lui War Horse printre cele nouă titluri nominalizate la Cel mai bun film. Dacă credeai că Artistul este singurul film omagiu la adresa unui cinema de mult apus, iată că şi Calul de luptă bifează aceeaşi intenţie. Pe tot parcursul celor 146 de minute ai impresia că vezi o producţie din anii '50 sau '60, de la ritm şi mod de filmare până la muzică, interpretarea uşor teatrală a actorilor şi happy-end-ul învăluit într-un asfinţit de un portocaliu ultra-neverosimil. De fapt, ca structură şi intenţie, Calul de luptă se aseamănă foarte mult cu alte imnuri la adresa prieteniilor dintre oameni şi animale. Nouă ne-a amintit mai degrabă de Lassie şi ne-a făcut să ne întrebăm unde s-a pierdut pe drum acel Steven Spielberg din Lista lui Schindler sau Saving Private Ryan (ca să amintim de cele două titluri care i-au adus regizorului Oscaruri pentru Cel mai bun regizor)...

Cu debutantul Jeremy Irvine în rolul principal, Calul de luptă spune povestea lui Albert, un adolescent britanic care simte că l-a prins pe Dumnezeu de un picior când tatăl său cheltuieşte (din orgoliu) o sumă exorbitantă pentru un cal pur-sânge. Cum familia are nevoie de un cal puternic şi docil pentru munca grea a câmpului, căci ferma lor depinde de asta, frumosul Joey este primit călduros doar de Albert, care-şi dedică timpul dresându-şi noul prieten. Doar că vine războiul (suntem în 1917), iar Joey ajunge pe front, pentru a-şi servi ţara...

De aici filmul arată ca o serie de scurtmetraje, unele mai intense altele mai puţin. Joey va schimba o serie de stăpâni pe parcursul aventurilor sale războinice, iar unele din experienţele sale (vezi galopul prin no man's land-ul plin de sârmă ghimpată) te vor emoţiona cu siguranţă. Cu toate acestea, filmul lui Spielberg eşuează să impresioneze, deşi totul, de la replicile din scenariu şi culorile calde ale cadrelor la muzica lui John Williams, este realizat cu acest scop.

Da, Spielberg apasă multe butoane, doar că nu le apasă până la capăt. War Horse pare un muşchi contractat din inerţie, doar până la jumătate, spectatorul fiind cel care trebuie să ducă mişcarea până la capăt. War nu te impresionează, ci te roagă să te laşi impresionat, ceea ce nouă nu ni s-a părut de ajuns, mai ales de la regizorul ales de revista Empire cel mai mare al tuturor timpurilor.

Dacă te ştii impresionabil şi ai o pasiune pentru istorie şi cai, categoric Calul de luptă este un film de pus în lista de vizionat la cinema. Dar dacă aşa-zisele "siropuri" nu sunt felia ta favorită din opţiunile cinematografice ale perioadei, poate ar fi o idee bună să laşi premiera de vineri pentru o după-masă ploioasă de noiembrie, când nu prea ai nimic de făcut.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 7 februarie 2012 14:39
Uf, aveam asteptari mari de la filmul asta.... se pare ca doar confirma ca Spielberg scoate in ultime vreme o porcarie dupa alta....
Giulestina85 pe 7 februarie 2012 16:35
vorbesti si tu ca sa te afli in treaba !sa inteleg ca esti un critic mai bun decat cei de la Holywood !daca acei critici au zis ca merita sa fie nominalizat pt Oscar inseamna ca merita !si pot sa zic ca alaturi de The help e favoritul meu pt Oscar !
Liviu- pe 8 februarie 2012 06:05
*obtine - scuze, se mai intampla involuntar dupa mai multe ore nedormite :)
monallyssia pe 7 februarie 2012 15:23
"Noua", adica mie si persoanei mele, (suficient per ansamblu pentru trasarea unor coordonate de acest gen), ne-a placut foarte mult acest film, si nu pentru ca suntem persoane impresionabile la origini, ci deoarece iubim animalele si apreciem sentimental, de fapt sufleteste, cand un regizor se apropie cu sensibilitate de trairile, de "ego''-ul unui cal pe care in general omul il exploateaza si il desconsidera.
Realizarea filmului, urmand traseul individualizarii si personalizarii calului, plus latura artistica si tehnica, mi-a placut, am gasit-o la inaltime; m-au impresionat, da, asta e cuvantul, nedreptatea si chinurile la care a fost supus acest animal de catre o mare, prea mare parte a oamenilor. Doar un om s-a apropiat in mod constant si total de acel suflet nevinovat care indurase nedreptati stivuite (negot, departarea de mama, privarea de libertate, folosirea cruda intr-un razboi de fapt al oamenilor) :acel baiat care si-a legat practic destinul de al calului.Scena in care baiatul vrea sa-l deprinda pe cal cu fraul punandu-si-l lui mai intai in jurul gatului, mi se pare deosebita, ca o patrundere din sfera umana in universul ancestral al calului, ca o plecaciune in fata ingenunchierii animalului de catre om.
Mi-a placut iar foarte mult, scena eliberarii calului din sarma ghimpata in care se ranise in drumul lui spre libertate, de catre exponentii taberelor adverse, care isi demonstrau unul altuia, cu ocazia asta, gandul lor de pace si inutilitatea razboiului.
Cred ca filmul este deasupra lui "Lassie" ca dramatism si mesaj (nici nu pot face comparatia); faptul ca Spilberg iese din tiparele science-fiction, paranormal, horror , mi se pare de bun augur, pentru ca am considerat ca este si in acest gen de film un artist care stie sa impresioneze.
"Prea clasic"?...Nicidecum. As spune chiar, ca realizarea clasica a filmului este deplina, atmosfera te face sa uiti de prezent. (Dar nu de subiect, care poate deveni actual oricand).
P.S.Consultandu-ne cu cei din jur, am constatat si alte reactii asmenatoare "noua";filmul a impresionat pana la lacrimi; un coleg s-a uitat seara la film si l-a intrerupt la jumatate, gandindu-se ca daca are un final trist, o sa-i strice noaptea.
Deci..pareri si pareri. Nu poti bate in cuie o impresie pentru a fi recunoscuta de toata lumea.

badilasa pe 7 februarie 2012 20:44
Sunte perfect de acord ! este o capodopera acest film ! deci fara "noua" va rugam ...
viorellll pe 7 februarie 2012 15:33
Domnule "bayard" inseamna k nu ai vazut filmul ...daca tu il etalezi ca si cum ar fi o porcarie ...mie unu mi se pare un film exelent....foarte rar in zilele noastre se mai fac genu asta de filme .....acum e la putere MARVEL.....:(((((
Bayard pe 7 februarie 2012 18:11
dl viorelll, scuza-ma ca nu folosesc torrenti si astept sa vad filmul in cinematograf!! insa.... de exemplu Terra Nova, Falling Skies, ultimele lui seriale sunt foarte slabe si asa ca sa ne amuzam, Spielberg este producatorul executiv al Transformers!!!
johnnyg pe 7 februarie 2012 16:41
@Bayard. Indy 4 nu a fost poate cel mai bun film al lui, dar nu a fost o porcarie. Si cam atat cu filmele slabe din ultima vreme ale lui Spielberg. Sau vrei sa bagam in categoria asta si un "Munich" sau un "Minority Repory"? Iar "Tin Tin" este fara drept de apel cea mai buna animatie a anului 2011. Peste Pixar cu al lor Cars 2, care a dezamagit destul de mult prin poveste. Si asta e un lucru la care nu te astepti de la Pixar, mai ales dupa ce vezi "The Incredibles". "Wall-E", "Up" sau "Toy Story 3". Iar "Rango", care tocmai a inhatat cateva premii Annie, e excelent executat, dar cam atat. Nu iti lasa nici un fel de sentiment dupa ce iesi din sala de cinema.
Cat despre "War Horse", astept sa il vad. Inca nu am avut timp. Dar repet, m-as indoi sa fie nu stiu ce porcarie.
Iar despre acea impresie de care vorbeste Stefan Dobroiu, ca filmul e inconjurat de un aer al anilor '50-'60, asta se explica foarte usor prin faptul ca Spielberg iubeste acea epoca a cinematografie. Chiar a spus de nenumarate ori ca pentru el aceea a fost epoca de aur a filmului.

Liviu- pe 8 februarie 2012 06:22
Ai sarit peste War of the Worlds sau The Terminal. Problema cu Spielberg nu e ca face filme proaste, in cel mai rau caz sunt mediocre. Problema lui e ca filmele pe care le face sunt, in cea mai mare parte, repetitive in ceea ce priveste modul lui de a aborda filmele. Stii ca tehnicul o sa fie intotdeauna de calitate, asta nu-i poate fi imputat, dar el merge intotdeuna dupa o reteta clasica de-a face filme, pe care a exploatat-o la maxim in 40 de ani. In tipul asta de film se pricepe, dar cand faci acelasi tip de filme atat de mult timp, chiar daca difera de la SF la comedii trecand prin drame, risti sa devii obositor si, din pacate, cam irelevant mai departe de doza obisnuita de entertainment pe care o garanteaza cam de fiecare data. Eu astept totusi, cu un oarecare interes, Lincoln, dar sunt sigur ca si asta o sa respecte reteta... marele atu al filmului e faptul ca joaca Daniel Day-Lewis si s-ar putea sa mai dea una din interpretarile sale geniale. In rest sunt reticent fata de abordarea pe care o sa o aiba Spielberg.
Hannibal88 pe 7 februarie 2012 17:54
Eu am vazut acest film pe la inceputul anului.
Indiscutabil, acest film nu iti ramane indiferent, dar sa fiu sincer, si scurt, nu stiu..., dar parca nu are vitalitatea, forta, energia, toate sinonimele, cu care sunt obisnuit sa fiu tratat din partea lui Steven.
Daca a-s fi paparate, a-s zice ca ori Spielberg isi iese din mana, ori incepe sa aibe aere de vedeta, pentru ca la capitolul producator / producator executiv e praf, adica 90% din filmele in calitate de producator / p.e. sunt extrem de pur comerciale [ vezi " Terra Nova" care cred ca moare ca nu se anunta seria a doua, in fine ]
Sau nu am inteles eu filmul si sunt prea imbatat de filme comerciale pline de efecte [ vezi avatar etc. ]
Sau nu mai stim ce e cu adevarat un film artistic [ adica de arta, gen Casablanca, Pe aripile vantului, Scarface, Nasul, Tacerea mieilor etc. ] si acum el incearca sa ne aduca aminte ca filmul este o arta nu un produs comercial [ stiti la ce ma refer ]
PS: vezi " The Artist "

yullyana pe 7 februarie 2012 20:42
Total de acord cu cele spuse!
ghetie pe 7 februarie 2012 20:39
Sunt un fan al filmelor S.F. (daia si Spielberg este regizorul meu preferat), dar War Horse este un film de nota 10(pt mine). Din toate filmele lui Spielberg nu esista unul sa nu-mi fi placut. Din cele 9 filme nominalizate la oscar am vazut 7( nu am vazut Hugo si Extremely Loud ...) si asta m-a impresionat cel mai mult. P.S.: Abia astept Robopocalypse!
yullyana pe 7 februarie 2012 20:46
Mie una mi-a placut foarte mult filmul, m-a emotionat si asta a contat. Sunt de acord si cu faptul ca i-a lipsit acea chintesenta a filmului "perfect" din toate punctele de vedere. In orice caz, cred cu tarie ca nominalizarile primite nu sunt vagi.
alex_il_fenomeno pe 8 februarie 2012 19:06
nu cred ca un film se poate numi "prea clasic" !
k-rissa pe 9 februarie 2012 11:09
mi-a placut f mult acest film...are tot ce ii trebuie: drama, dinamism, sensibilitate, originalitate si profunzime. ii dau nota 10!
Julie112 pe 12 februarie 2012 16:33
E un film EXCEPTIONAL!!!
xerses pe 12 februarie 2012 20:46
Ar fi pacat daca unii s-ar speria de aceasta eticheta:"prea clasic".
doktor pe 15 februarie 2012 21:08
multi se uita putini inteleg, cu ce suma ...l a vandut Iuda pe Mantuitor? parca 30 de arginti ? cu cat il cumpara si apoi se revinde calul ? tot cu 30."Iuda, cel ce L-a vandut, vazand ca a fost osandit, s-a cait si a adus inapoi arhiereilor si batranilor cei treizeci de arginti, zicand: Am gresit vanzand sange nevinovat. punct ochit steven. cine a vazut filmul sa se mai uite inca o data. cine l vede prima oara sa deschida bine ochii. mergand mai departe. Pinderea calului in sarma ghimpata care oare ce trage dupa el ? o cruce. seamana oare cu golgota? ,,I-au pus pe cap o cununa de spini,, apoi cei 2 ,,sutasi,, care l salveaza ce fac ? trag la sorti ....,,Impartit-au hainele Mele intre ei, iar pentru camasa Mea au aruncat sorti." (Matei 27,35) incercati sa nu l mai judecati pe spielberg. urmati l. doar ccei ce l intelegeti.
PopsY pe 15 februarie 2012 21:20
Numai mie mi s`a parut ca seamana foarte mult cu Pianistul ?
claudelina pe 18 februarie 2012 11:39
Exceptional film,mie mi-a placut.Nu stiu ,poate tie nu,dar mie nu mi s-a parut siropos deloc. E poate clasic,dar clasicul pentru mine va merge inttodeauna,decat comercialul in care e doar sex si nimic mai mult.
marazm pe 22 februarie 2012 06:29
Uneori nu e suficient sa te cheme Spielberg ca sa faci si cel mai bun Film. War Horse este cinematic perfect, probabil ca o sa ia unul doua premii tehnice (aproape sigur cred ca ia John Williams pt coloana sonora), dar atat. Povestea este simplista si prea clasica, subscriu

Urmariti comentarii pentru toate filmele de Oscar pe www.marazm.org

Adi_Faun pe 26 februarie 2012 00:53
Filmul este bunicel, ca de duminica seara.
Totusi, aduce pe alocuri cu filme de Bollywood...

gabinick pe 1 martie 2012 09:05
un film superbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb!!!!!!!!!
intr-o lume despuiata de sentimente, acest film este o hrana pentru suflete!!
daca vreti sa uitati de corupti, lichele, mitocani si hoti, adica de omul modern..........neaos, mergeti fratilor si bucurati-va ca existati!!!!

k-rissa pe 2 martie 2012 12:41
mi-a placut foarte mult acest film!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells