Predators - Ce rămâne după recviem?

de Mihnea Columbeanu în 7 Iul 2010
Predators - Ce rămâne după recviem?

Problema cu francizele SF e că-i greu să găseşti încontinuu idei inedite dar şi solide, care să le "ţină". Cel mai simptomatic a fost radiografiată involuţia asta la "Planet of the Apes", serial marcat de jaloanele: 1) capodoperă a genului, 2) film mediocru, 3) film slab, dar privibil, 4) catastrofă; 5) sub nivelul de catastrofă. Însă chiar şi unele seriale care au rezistat mai onorabil au manifestat aeeaşi boală: seminalul "Alien" s-a susţinut nu la nivel de serial SF, ci de acţiune - preluat excelent de Cameron, ce-i drept, şi bine de Fincher, până la rateul lui Jeunet care, culmea, vroia să inventeze iar nişte idei SF, şi dădea cu stângu-n dreptu' ceva de nu se poate!

Un caz aparte a fost "Terminator", unde continuarea a întrecut originalul, dintr-un motiv cât se poate de simplu: inversarea echilibrului! Dacă primul fusese în primul rând un film de acţiune cu motivaţie SF, în al doilea dezvoltarea ideilor SF a trecut în prim plan (ce-i drept, nici serialul ăsta n-a scăpat de probleme, cu al treilea şi al patrulea film). Şi am putea s-o ţinem aşa pân-la loc comanda. Rareori se întâmplă miracole ca-n "Dune" (opera scrisă, nu filmele, că-n alea nu s-au văzut nici un fel de miracole), unde universul SF creat de autor să fie atât de bogat, complex şi viu, încât să poată zămisli la nesfârşit idei valide.

Serialul "Predator" e la rândul lui un exemplu semnificativ în acest sens. Primul film (1987, John McTiernan) era un mariaj perfect echilibrat între SF şi acţiune. Deşi cea din urmă fusese motivaţia principală, iar premisa SF (Jim şi John Thomas) servea doar la susţinerea ei, şi aceasta la rândul ei era ingenioasă şi substanţială. Predator 2 (1990), mai slab dar totuşi acceptabil ca film de acţiune (Stephen Hopkins fiind un bun narator), nu mai aducea nimic nou în plan SF, cu excepţia câtorva dezvoltări minore la nivel de detaliu (cum, de fapt, se întâmplă de cele mai multe ori în asemenea cazuri). În mod surprinzător, nimeni nu s-a repezit să terfelească franciza prin noi sechele, până în 2004 când, stimulat de popularitatea benzilor desenate, a jocurilor video şi a action-toys-urilor (mai am şi-acum prin debara doi predatori şi doi alieni) care măritaseră cele două subiecte, Paul W.S. Anderson a scos "AVP: Alien Versus Predator", un hibrid comme-ci comme-ça, şi mai apăsat pe partea acţiunii, şi mai subţiratic pe cea SF - unde marele trouvaille (sau "găselniţă", cum zic românaşii noştri care nu ştiu că asta-nseamnă "omidă") era, ce să vezi, pelteaua paleoastronautică a identificării predatorilor cu zeităţile civilizaţiilor arhaice din America Centrală şi de Sud (noroc că Anderson ştia să povestească). Iar componenta SF a fost asasinată complet (pe lângă cea de action movie măcar cinstit, care agoniza alături), în dezastrul "AVPR (nu "Asociaţia Vitelor Politice din România, ci): Alien Versus Predator - Requiem" (2007), scris de Shane Salerno şi motorizat de Colin şi Greg Strause.

Sub toate aceste auspicii, era clar că noul "Predators" nu mirosea deloc a bine, oricât se anunţa el a fi făcut de Nimród Antal, un californian care din 1991 s-a întors în Ungaria strămoşească, iar lumea-l vorbeşte de bine în general. Necazul, însă, pleacă nu de la Antal, ci de la Alex Litvak şi Michael Finch, doi băieţi isteţi care s-au gândit să pună şi ei mâna pe lopeţi şi să scrie primul scenăriuţ din viaţa lor. Scenăriuţ mai prostuţ rar am mai văzuţ - văzut, pardon.

E şchiop din prima: dacă un număr de "predatori" de pe Pământ (luptători de elită, mercenari, etc.) sunt răpiţi şi lepădaţi pe altă planetă, ca să se joace nişte predatori (pe bune) cu ei de-a vânătoarea? Dar dacă... ho, care "dar dacă", de unde "dar dacă"? Nici un "dar dacă". Al doilea pol dramaturgic, cel ce creează premisa conflictuală, lipseşte cu desăvârşire - toată acţiunea nu face decât să decurgă din primul "dacă", povestea devenind astfel şocant de liniară şi trenantă (în ciuda agresiunilor, a capcanelor, încăierărilor şi violenţelor care se succed la tot pasul - fiindcă juxtapunerea lor e rudimentară, complet nestructurată, iar surprizele survin la modul primitiv, exterior, fără a avea virtuţile unor autentice "twist"-uri). În plus, tot contextul SF nu e decât o făcătură. Exact acelaşi setup l-am întâlnit acum vreo treizeci şi ceva de ani în romanul "Hunters of the Red Moon", de Marion Zimmer Bradley, unde era făcut chiar bine, plin de idei creative şi se întorsături abil aduse din condei (chiar începusem să-mi imaginz cum aş face un film după el!) Aici, dincolo de lipsa completă a originalităţii, mai plouă şi cu clişee gratuite - ca de pildă, de ce li s-o fi rupt filmul răpiţilor, între kidnnaping şi paraşutarea pe planeta de vânătoare? Doar ca să se bage în prima treime o undă de "mister" scremut (că-n rest, amnezia aia nu duce nicăieri, nici în interesul predatorilor, nici într-al spectatorilor), şi multe altele asemenea. La fel de învechit şi nemotivat e şi episodul central, cu "veteranul" ascuns în epava navei nu-ştiu-cui, unde supravieţuieşte de vreo "şapte sezoane" (cât or mai fi şi alea) ras, tuns şi frezat, cu unicul rost de a le explica verbal alor noştri câte ceva despre rahatul în care-au intrat şi cum ar putea ieşi de-acolo. Iar ultimul act, ce să vă mai zic, e un ghiveci colosal, la nivel atât scenaristic, cât şi al logicii elementare - pur şi simplu îţi vine să fugi din sală şi mai multe nu, taman când ar fi trebuit să stai cu inima-n dinţi, să vezi cum se termină.

Ca să nu mai spun şi că, tot pe partea cu SF-ul, amicii îi duc pe-ăia pe altă planetă şi-i lasă acolo de izbelişte - în sensul că respectiva e aproape identică, similară şi la fel cu Pământul; nu tu o plantă mai acătării, nu tu o lighioană mai sexy, doar un ciorchine de planetoaie pe cer (la propriu), ca să le cadă lor ceru-n cap (la figurat), prinzându-se ei aşadar abia acum unde-au ajuns (după care nu mai apar nici alea; ce-i drept, cadrul respectiv era bine filmat, ca decor, şi muzica făcea şi ea destul de frumos).

Pagina
1 2

Imagini

Părerea ta

Spune-ţi părerea
sbst. pe 7 iulie 2010 18:10
Pai,nu-i lasa,ca le umple lor buzunarele de lovele si noua capu'cu clisee.De aia...L-am vazut si eu aseara,si am ramas imobilizat in scaun pana la sfarsit,desigur cauza fiindu-mi pozitionarea(undeva pe la mijloc),nicidecum curiozitatea de a urmarii ceva ce poti povesti/scrie si fara sa vezi.Punem pariu ca Brody va capata o mare zmeura anu'asta? - vezi Giallo,daca ai rabdare.Aia Da "interpretare"! Binevoiesc si eu,aici,de a contribui cu un sfat :Vedeti trailerul Predatorului si atat;economisiti,astfel,timp ce ar trebui alocat variantei lui McTiernan.Acolo macar,aia nu se intreaba retoric ce mama dracului se intampla cu ei si mai are si o actiune de plan doi,semnificativa si "deranjanta" dpdv militaro-politic.
Makedonu' pe 7 iulie 2010 18:24
sa mor eu daca am mai vazut un critic ca mihnea asta ,omu' ii face pe stallone si arnold ca nus cine stie ce actori ca predators nu a fost bun ,asta macar stie despre ce vorbeste fratilor astai clar GAYLORD
reivan pe 28 ianuarie 2013 16:14
esti mai prost decat pari.
Blondie pe 7 iulie 2010 20:37
Makedonu' - tiind sa cred ca ai dreptate sau cel putin la tipu (sau tipa?) asta nu ii plac filmele de actiune si cu violenta, probabil daca Alice Braga s-ar fi indragostit de un predator si invers, atunci i-ar fi placut filmu.
office20ro pe 7 iulie 2010 20:56
" Iar Robert Rodriguez (chiar daca este doar producator) are stilul de regie de geniu al lui Q. Tarantino, ceea ce spune multe." ?!
ofelik_cat pe 7 iulie 2010 21:12
cred ca va fi un sf bun...din imagini reiese ca personajele au niste costume bine realizate si un decor aparte.....
Eustake pe 8 iulie 2010 00:11
Eu ma astept sa fie un film mult mai bun decat lasa MC sa se inteleaga
AlexOneX pe 8 iulie 2010 01:56
Alooo domnule critic. Era cat pe ce sa te cred pana la faza cu "tantalaul Dario Argento". Daca ai avea cat de cat o urma de inteligenta probabil ai avea habar cine e ala si de ce NU e tantalau. Daca ti-ai stegre mucii de la nas si nu ai mai sta cu mana pe fata tot timpul poate ai observa ceva cat de cat. Alien 3 e un film bun cu o idee originala dupa tine - probabil esti singura persoana care spune asta. Critici de carton sunt peste tot si se pare ca tu nu faci exceptie. Lasa-te ca ne-ai convins si pe viitor e probabil sa te alegi cu scuipati si injuraturi nicidecum cu un dram de recunostinta macar.

@ofelik_cat : commenturile tale sunt prilej de ras , ma jur. Debordezi o inteligenta similara cu a Fernando de la Caransebes dupa ce a luat la bord vreo patru sticle de vodca. Filmul e bun ca au aia costume bine realizate ? Nu pot spune decat : hahahahahahaha !

marius93 pe 8 iulie 2010 07:28
Hmmm...Vreau sa-l vad
Andu pe 8 iulie 2010 09:32
Nu m-ai suport sunt fan Predator da la 8-9 de cand l-am vazut pe primul, abia astept s-al vad, mie mi-au placut si AVP-urile au fost foarte interesante.
alex_il_fenomeno pe 8 iulie 2010 09:33
eu cred ca deja exagereaza....fac atatea continuare , remake-uri , incat o sa fie sute de filme cu actiune identica! sa incerce si ei alte idei originale!
Sebastian pe 8 iulie 2010 10:26
Catre AlexOneX....Mihnea Columbeanu,autorul cronicii de mai sus,a fost indulgent(ceea ce nu-i prea sta in fire)cand l-a numit pe Argento "tantalau".E mai rau:un regizor netalentat.Autor al unor filme horror,obscure,de nisa (nu ca ar fi ceva in neregula cu asta;la urma urmei si Romero e la fel si uita-te la horror-ul realizat de el),Argento a mai excaladat si alte genuri cinematografice inainte de a se "consacra"in filmul de groaza.Singura lui realizare notabila este scenariul capodoperei lui Sergio Leone,C'era una volta in West (A fost odata in West).In rest,s-a zbatut ca un peste pe uscat,timp de vreo 40 de ani,incercand,fara succes,sa iasa din umbra mentorului sau,S.Leone - pe care l-a omagiat neincetat,cu muschii sai anemici;exista si in Giallo o mica reverenta de-a lui(un poster lipit pe un perete,cu Bunul,Raul si Uratul,apare la un moment dat in cadru).Mai rau insa stau lucrurile cu Mario Bava,ale caror realizari nici nu mai merita mentionate.Amandoi duc mai departe cu stangacie subgenul cinematografic italian Giallo,initiat prin anii '60 de Sergio Martino,Lucio Fulci,si pe alocuri,de insusi marele Leone,avand ca model un curent literar de prin anii '30,despre care nu voi mai vorbi aici.De fapt,amandoi,cand nu se fac de ras preluand ceva ce altii le-au lasat "mostenire" sint doar regurgitari ale lui Romero,un pionier desavarsit al utilizarii esteticii horror-ului in demascarea unei societati defectuoase.Si crede-ma pe cuvant,M.Columbeanu a auzit de Argento.Asa ca pastreaza-ti injuraturile si scuipatii pt.cand vei fi prins,pe undeva,prin trafic.;-)
bogdan118 pe 8 iulie 2010 10:46
sunt convins ca este o porcarie nu am nici cea mai mica indoiala dar poate de plictiseala merge
karellen pe 8 iulie 2010 11:47
ca popcorn movie, de văzut și de simțit bine, pare ok și perfect adecvat scopului
Sebastian pe 8 iulie 2010 13:59
Bai,Marine...si tu AlexOneXilofon,daca omul v-a impartasit parerea lui despre film,argumentandu-si detaliat (ca de obicei,pozitia) voi nu veti ramane decat niste tipi furiosi cu o parere,nesemnificativi si...perisabili - orice veti intelege prin asta e corect.Si daca el are decenta de a ramane pasiv la comentarile aduse,eu n-am (apropo,Blondie,sunt tip si nu tipa;si sunt coleg de breasla).Asa ca atata timp cat nu va argumentati pozitia ,pro sau contra,parerea voastra nu conteaza,mes amis!!!Repet:multi critici au decenta de a nu se lua in gura cu marlanii;eu n-am!Asa ca...Voi dezvolta curand un forum pe un site nenumit,aici,in care sint bineveniti doar aceea ce stiu scrie corect romaneste si stiu ce vorbesc;de ceilalti,urmand sa ma descotorosesc pe parcurs,prin metode mult mai agresive decat a facut cineva vreodata.Asa ca...pe "cine tine...e binevenit"!!!
johnnyg pe 8 iulie 2010 16:22
Sebi, parerea oricarui om nu e nesemnificativa si cu atat mai mult nimeni nu e perisabil! Ar trebui sa stii lucrul asta. Nu exista filme proaste ci filme care plac si nu plac din varii motive. Iar a critica filme "profesionist" e doar un job. Pana la urma nimanui nu ii va pasa ce a zis cutare despre filmul cutare daca tie ti-a placut. Oscar (cu Sly) mi se pare una din cele mai bune comedii vazute vreodata, dar la data lansarii, si si acuma de fapt, e considerat un rateu cinematografic. Si daca pe mine m-a impresionat, ce inseamna asta? E ceva rau? Asta nu inseamna ca nu stiu sa apreciez si filme precum The Fountain, Vertigo sau Metropolis (1927). Sa fim seriosi . . . Numai bine.
Sebastian pe 8 iulie 2010 16:48
Adevarat,pe alocuri,dar cand jignesti pe cineva fara sa spui si de ce,fara sa contrezi cele mai sus spuse,indiferent daca pt el e doar un job sau o pasiune nestavilita de a scrie despre filme,cum te numesti,sau ce insemni...chiar si in fata celor ce vor ajunge sa comenteze articolul sub tine?Eu nu pun pumnul in gura celor ce au ceva de spus,ba dimpotriva,dar hai sa pastram o minima decenta fata de cineva caruia i-a luat cateva ceasuri bune sa impartaseasca,scriind,ceea ce a vazut,iar daca nu merita aprecieri,jigniri nicidecum.Iar The Fountain,Vertigo si Metropolis imi plac si mie,desi le-as fi enumerat invers - nu ma refer doar cronologic vorbind.
johnnyg pe 8 iulie 2010 17:27
De acord ca multi din cei care posteaza comentarii nu si le argumenteaza, dar in cazul lor e vorba de incompatibilitatea intre parerile celui care face sinopsisul filmului si, sa zicem, privitorul de rand, iar singurul raspuns care il pot da e sub forma unei rabufneli de genu "idiot", "gaylord", etc. Pur si simplu vad rosu in fata ochilor si nu mai gandesc la capacitate maxima. Dar tot sa le spui "nesemnificativi" sau "perisabili" mi se pare un pic exagerat, chiar mai rau decat niste invective. Nu le iau apararea, nu ma intelege gresit, si mie mi-ar placea sa am dialoguri frumoase cu argumente si contraargumente, dar uneori le inteleg rabufnirea.
Cat despre cele 3 filme, nu le-am pus intr-o anumita ordine, pentru ca daca am chef de un thriller bun ma uit la Vertigo si nici titlul de unul din cele mai bune filme all-time nu ma va convinge sa ma uit la Metropolis cand eu vreau altceva. E vorba de ce vrei in acel moment, nu?

AlexOneX pe 9 iulie 2010 03:13
@Sebastian : nu am jignit pe nimeni dar nu am putut sa nu observ aberatiile spuse in cronica. Chiar ma intreb dc e o cronica si chiar a vazut filmul. Dar cand ajungi sa spui ca anumite porcarii sunt bune iar alte filme cat de cat ok catastrofe e ceva dubios. De aceea dupa mine si pentru mine aceasta cronica este egala cu zero.
Sebastian pe 9 iulie 2010 14:48
Catre Alex..."Aberatiile"sunt strict o parere,indiferent daca ea e o analiza profesionala sau amatoriceasca,ceea ce nu e cazul in persoana autorului de mai sus .Iar o "Cronica"...este...:"Orice argumentare detaliata,ce va favoriza sau nu, un eveniment cultural / social ce insumeaza mai mult de 150 de cuvinte" - asta am zamislit-o eu acum :-).Si ,da,a vazut filmul,era doua randuri in sala de cinema in fata scaunului ocupat de mine;si eu l-am vazut,crede-ma.Si nu uita,dragul meu,criticul,este si el la randul lui o parere,si nu-i nimic dubios in asta.Cat despre D.Argento al tau,am incercat mai sus,sa lamuresc ce si cum sta treaba cu el,ceea ce nu pot spune despre tine,ca tot te-ai apucat sa-l sustii fara temei,de altfel...No ofense! Si catre johnny...Uita-te repetitiv la Metropolis.Lasa starile de moment si alte dorinte :-))
Pitbull pe 9 iulie 2010 15:57
Cine esti tu, Sebastiane? :)
Si de ce nu-ti faci cont, sä intri pe forum?
You'll be very welcome!

Sabstian pe 9 iulie 2010 16:05
Ala dupa CineFan,si asta incercam acum sa fac,adica sa-mi creez cont,si nu reusesc nicicum.Sorry...:-(
Sebastian pe 9 iulie 2010 17:49
Da' maine sunt "pe felie",Mihnea...promit! Poate reusim sa scoatem lumea din facil,fara a recurge la "invective",asa cum mi s-a reprosat ,mai sus,de cineva.:-)) Sincer,discutiile de pe forumul tau nu mai sint ce-au fost,indiferent daca vbm aici despre dactilografierea corecta a limbii romane - asta chiar ca-i subiect de caterinca -,sau de consistenta lucrurilor / observatiilor semnalate.
alexcretu75 pe 9 iulie 2010 19:38
hmmmmmmmmmmmmmm
cristi pe 9 iulie 2010 20:39
da "frate" Mihnea ... fa si tu diferenta dintre un FILM si un MOVIE. dintre o mancare la restaurant pretentios si o shaorma, dintre prajitura facuta acasa de bunica si un croisant cumparat de la supermarket. am momente cand inclind spre a 2-a categorie asa ca lasa-ne cu comentariile tale de critic inecat in frustrari. o sa ma duc la filmul asta si daca ma simt bine la el... esti compromis, ruinat in ochii mei pentru totdeauna.. Mihnea Columbeanu ! mwahaha
grig pe 9 iulie 2010 21:50
DEX-ul zice ca gaselnita are doua sensuri. O fi si omida, dar este si "trouvaille" (pe care nu il gasim chiar in DEX, ci intr-un vecin al lui, de pe acelasi etaj al bibliotecii- Dictionarul Francez-Roman).

O avea omul asta cultura cinematografica, dar scrie execrabil.

Nu mai baga cheia in broasca, pentru ca este un zgomotos batracian, ci bag-o in "door lock". Cam acelasi lucru, nu ?

johnnyg pe 9 iulie 2010 22:57
Sebi, Sebi, daca citesti cu atentite comentariul meu vei observa ca nu te-am acuzat ca folosesti "invective". :-P
Si vrei sa ma pui sa ma uit repetitiv la un film si sa las deoparte trairile de moment? E ca si cum m-ai pune sa fac sex si eu m-as gandi la detaliile actului in sine, cum sunt stimulati receptorii din anumite zone sensibile si ar trimite respectivele impulsuri prin nervi si maduva spinarii la nivelul creieului si acolo niste neuroni un pic mai destepti i-ar transforma in acele emotii pe care tu le simti si . . . . . as uita de PLACERE! :-)))))))))))
Momentul conteaza frate, momentul!

AlexOneX pe 10 iulie 2010 03:05
@Sebastian : amice tu probabil esti fan al horrorurilor cu iz de telenovela din anii 80. Eu le prefer pe cele mai europene , cu actori slabi dar care sunt realizate mai bine decat porcariile cu adolescenti pe care le scoteau americanii pe banda rulanta. Filmele lor bune le numeri pe degetele de la o mana. Tu probabil ai ramas cu mentalitatea comunista a filmelor "culturale" si a pupincurismului gratuit. Asadar iti recoman sa te duci sa revezi " Flori de gheata" si alte filme geniale din acea perioada, pline de metafore de motive filozofice ca sa ai ce discuta cu idolul tau Mihnea care detaliaza foarte clar motivele pt care asta e un film slab. Probabil voi v-ati fi descurcat infinit mai bine si din cauza asta cinematografia romaneasca e undeva sus. Poate va apucati de scris si scenarii sa scapam si noi de " somniferele" ce tot apar de ani buni si care iau tot felul de premii pe la tot felul de festivaluri obscure pline de critici ca voi.
ionut77 pe 10 iulie 2010 10:06
bun film ............................................
pilif pe 10 iulie 2010 10:08
numai eu am impresia ca sebastian si mihnea columbeanu sunt una si aceeasi persoana???
Arthas pe 10 iulie 2010 12:57
Amice, cel de ai scros aceasta cronica "faina", vezi dai pe langa..

am fost la Cinema la el, si e misto filmul. E undeva intre Predator 1 si 2 la valoare. Eu inteleg ca voua cronicarilor va plac doar filme de alea ce doar voi le intelegeti, dar pana una alta Predators merita vazut la cinema, mai ales de fanii genului. SAL

9/10 dupa mine

SMC pe 10 iulie 2010 13:39
Am intrat pe Forum: sunt "SMC".
pedross pe 10 iulie 2010 14:10
eu unu cred ca ai criticat cam prost....si nu,nu te jignesc.Zic doar ca nu prea esti bun la asta.M-am uitat pe IMDB la parerile altora si toti ziceau ca e chiar bun dupa cum se vede si nota de 7.9 deocamdata!nu stiu ce sa zic...sa-l vad apoi zic mai multe!;)
SMC pe 10 iulie 2010 15:17
Catre Alex...whatever!
Ce e "un horror cu iz de telenovela din anii ' 80"?????? Exista? :-)) Si ce dracu'inseamna "filme mai europene"? Esti hilar,mon pot! Si nici "o mentalitate comunista",n-am,ca eram pre mic la acea data sa fiu crescut in spiritu'asta.Si,iarasi,ce e un film "cultural"??? Cat despre "Flori de Gheata"al tau...Hmmm!!!Iar despre M.C.,afla de la mine ca a scris scenarii,care au fost si ecranizate - intr-o perioada cand ar fi trebuit sa fii atent ce "scrii" - you digg??? Iar premiile pe care le iau cineastii nostri in fstv.nu sint OBSCURE;scoate-ti capu'din fund si vei vedea. Si catre johnny: Chestia cu Metropolis a fost un motiv "de rigole",da' gluma,adica...Normal ca nu te poti uita la nesfarsit la un film,eu am vrut doar sa evidentiez valoarea lui.Nu-i cazu'sa-mi creezi fel si fel de imagini.:-)))))) Glumesc aici,iarasi,repet....OK...I'M DONE HIER!!!

peterpanrmx pe 10 iulie 2010 15:55
"mihnea"....acuma s o dam pe bune:"predator" e predator,n ai cum sa l vb de "rau"(nu vb de AVP),este una din "emblemele",stilului de "pradator" ;),multa lume "a crescut" cu "el"(adica "predator" ul),1 si 2,unul mai bun ca celalalt!(parerea mea),n ai cum sa "zici"....2 mai slabut ca 1,:)....1 se "petrece" in jungla(asemanator cu 3)...2...deja e "altceva":oras,politie...droguri(Danny Glover joaca bine)....din trailer la 3,am dedus ca...."piedicile.capcanele" puse "echipajului" de mercenari,de catre "pradatori"....le au invatat de la Arnold din primul:))....aaaa,am uitat!:)...te ai luat de "Adi"( Adrien Brody)-unul din "preferatii" mei,mi a placut cum i ai "catalogat" pe "ceilalti"(pentru "prestatia" lor actoriceasca)...dar ce ai cu Adi?lasa l in pace:)))))(4 filme a "scos" in ultimul an-aproape)!...intrebare:ce treaba are "recviemul" alieni lor si al predatori lor? ...cu "Predators"?:);)
peterpanrmx pe 10 iulie 2010 16:43
"Pitbull"-le......iti place "panarama",no???:));):)>-
Wolverine pe 11 iulie 2010 01:28
Nu am vazut filmul ,pare promitator! ,parerea mea e ca cele mai bune filme din seria Alien si seria Predator au fost cele legendare din anii '70/"80 ,si anume Alien(1979),ALIENS aka.Alien2(1986)=preferatul meu si Predator (1987),restul mi s-au parut niste continuari sau remake-uri mai putin reusite,dar care nu trebuie excluse din start si criticate la singe,oricum fiecare fiim este original in felul sau ,are un scenariu diferit in functie si de dorintele producatorului si regizorului filmlui respectiv,oamenii trebuie sa inteleaga ca nimic nu se compara cu originalul ,si aici ma refer la primele serii ale acestor filme pentru ca este greu a produce continuari sau sequel-uri la astfel de filme ,aceste continuari par mai mult a fi niste tributuri sau reclame ale vechilor serii intodeauna vor exista comentarii pro si contra oameii trebuie sa inteleaga acest lucru,indiferent daca Predators al lui Rodriguez nu va fi pe masura asteptarilor ma voi uita la acest film ,pentru ca imi aduce aminte de vechile serii Predator cu care am copilarit mai ales prima in care a jucat Arnold,a fost primul meu film vazut la cinematograf,ce sa mai vorbim de ALIEN al lui Ridley Sckott sau mai bine zis ALIENS din (1986 )al lui James Cameron care e o capodopera ca si Avatar ,ramine de vazut daca unul dintre acesti regizorii va produce in 2011 Alien Prequel!,pana atunci faceti rost de un pop corn pentru a le viziona!
Satana_cu_Cioc pe 11 iulie 2010 09:40
true true... ca oricum nu l-am citit pe tot... raman la parerea mea... UN FILM FAIN; care chiar e continuare la filmul lui ARNOLD
peterpanrmx pe 11 iulie 2010 18:02
"Pitbull"-le....nu "toti", facem "parte" din "atelierul de scenaristica":)))):)>-;)
serjcoi pe 12 iulie 2010 00:55
Acest "critic de film" este fan Titanic :)) cu siguranta nu ii plac filmele Action/SF
In rest pace si intelegere !

ofelik_cat pe 13 iulie 2010 00:11
alexonex....un fraier frustrat!!!!!!! da-ti tu cu parerea mai bine despre acest film,"desteptule" ....fernando de la cransebes s-ar simti jignit daca te-as compara cu el.....esti un looser in rolul principal !!!!!!!!
AlexOneX pe 13 iulie 2010 00:12
@SMC : esti incapabil sa pricepi anumite lucruri simple mestere. Probabil asta e problema ta. Filmele horror de care spuneam sunt cele din mult prea plictisitoarele serii cu 60 de parti gen : Friday 13 , Halloween etc care practic aveau acelasi scenariu si numai locatii diferite. Cand spun " filme mai europene" ma refer la filme gen " The Beyond" , " House By The Cemetery" etc. Legat de filmele romanesti incearca tu sa te uiti la "Adjectiv politist" sau 3 Luni 4 sapt si 2zile. Somniferele perfecte si niste subiecte aberante. Tipic romnesc acest lucru. Apropos , festivalurile ale aun au luat premii scot in fata filme mari. Din cauza asta sunt pline cinematografele de ele si au incasari. De bune ce sunt. La asa filme aveam critici pe masura. Toti un zero barat !
AlexOneX pe 13 iulie 2010 00:18
@ofelik_cat : tanti vezi ca semnetele tale de punctuatie sunt pe masura inteligentei tale : amtetite si fara noima. Apopos , limba engleza te-a facut si ea KO. Punctul vad ca e reprezentat numai in grupuri de 3 , cate unul probabil pt fiecare neuron pe care il ai. Mai bine te-ai rezuma la a cauta filme pe net si a-ti tine parerile pentru tine. Nu de alta dar prostia de multe ori nici amuzanta nu mai pare.
ofelik_cat pe 13 iulie 2010 00:38
tanti e mata ! mucos oparit ce esti ! vad ca-i jignesti pe toti .aici e site de filme si fiecare isi da cu parerea asa cum stie...fie ca-ti place sau nu... cu neuronii stau foarte bine..."domnule george pruteanu".....daca esti asa de "aprins" mai da-ti cu niste apa pe fata poate -ti revii,monument de inteligenta nedescoperit ,ce esti ! YOU ARE THE BIG SUCKER !
ofelik_cat pe 13 iulie 2010 00:45
APROPOS STIU CUM SE SCRIE CORECT LOSER......CE ZICI ACUM E BUNA ENGLEZA MEA ? LOOOOOOOOOOOOOOSER !E MAI BINE ACUM? VEZI CUM DORMI SA NU TE DOARA INIMA DE NERVI :):)
AlexOneX pe 13 iulie 2010 02:47
Ma mir cum te mai trezesti. Supa engleza , limba romana aproape ti-a dat lovitura de gratie. Hai mai baga juma de porc si revino-ti. Haladita nebunatica ce esti tu.
AlexOneX pe 13 iulie 2010 02:48
dupa*
ofelik_cat pe 13 iulie 2010 09:12
inteligentule care stai cu dictionarul in fata ! Intri pe site doar ca sa-i corectezi pe altii pt ca tu nu esti in stare sa trimiti un review la vreun film. Dar nu mai vreau sa mai intru in polemica cu tine pt ca nu are rost. Asa nu ajungem la nimic daca stam sa ne insultam pe un site de filme. SUCCES IN CONTINUARE !
Kalrak pe 13 iulie 2010 15:53
AlexOneX, am vazut multi ca tine, comentati comentariile alotra, numai stirea nu, chiar nu gasesc rostu, ori iti dai cu parerea despre film, ori pa si pusi, nu gasesc placere in ai intra, si a spune ca ala nu puse punct ala nu puse virgula. Trebuie sa ai mult timp la dispozitie.
gelu pe 14 iulie 2010 08:49
nu se apropie nici pe departe de valoarea lui predator 1987,risipa de timp si de bani,niste actori care nu isi gasesc locul.
bogdan0125 pe 14 iulie 2010 23:55
Destul de slab filmul. Si plin de clisee.
Wolverine pe 15 iulie 2010 02:09
Chiar si seriile Alien Versus Predator sunt mai bine regizate ,Robert Rodrigues a facut o mare greseala cu acest film care nu are nimic original si nimic in comun cu vechile serii Predator,nu a avut inspiratia necesara pentru a crea un astfel film ,finalul filmului e chiar penibil nu ma asteptam sa se termine asa,probabil vor vrea sa faca o continuare la acest "rateu de zile mari" ,sper ca nu se va intimpla acelasi lucru si cu Alien Prequel!
AlexOneX pe 15 iulie 2010 05:18
@Wolverine: hai sa nu l comparam pe asta cu Ridley Scott. E diferenta ca de la cer la pamant.
Wolverine pe 15 iulie 2010 10:08
Da!,Ridley Scott e un mare regizor sper ca va salva franciza Alien ,ramane de vazut,se stie oricum ca scenariul filmlui e gata si ca filmul "Alien Prequel "va avea doua parti ,proiectul pare ca se va lansa fie in 2011,fie in 2012!,seria Alien a fost si este indiscutabil o serie sf originala !
Snuk pe 15 iulie 2010 13:58
sunt singuru caruia i se pare ciudat ca vorbeste de Filme artistice si le numeste seriale? :D cat despre critica filmului ... puteai fi si mai rau ca nu se supara nimeni ...
mjBIANCA pe 15 iulie 2010 20:07
am citit si eu despre film si pare chiar ff buna povestea acum astept si eu pareri de la cnv kre l-a vazut k sa stiu dak merita:d
Wolverine pe 15 iulie 2010 23:25
E un film decent pana la urma,chiar daca nu se ridica la nivelul legendarelor serii mai vechi Predator,adevarul e ca Rodriguez s-a grabit cand a facut acest film care s-a dovedit a fi creat mai mult in scop comercial,cea mai mare greseala a fost modul de selectare al actorilor,cand faci un film de "talia" lui PREDATOR,actorii neaparat trebuie sa aiba o personalitate unica si puternica,ceea ce lipseste cu desavarsire in film ,pana la urma e vorba de un film sf horror ,nu un spot publicitar,ca actori doar doi mi s-au parut un pic rasariti,Lawrence Fishborne si Alice Braga dar si ei cu putine replici decente,Adrien Brody nu trebuia sa fie selectat in acest film pur si simplu nu se potriveste pentru acest rol ,finalul filmului este cum am spus in celalalt comentariu,unul dezamagitor care pur si simplu rupe firul actiunii fara un final concret ,daca vor sa faca o continuare la acest fiasco n-as vrea sa fiu in pielea lor ,dar oricum o vor face pentru bani si populartate!,sincer m-am uitat la acest film deoarece m-a fascinat designul unic al predatorilor ,evident design creat de specialistul in efecte speciale Stan Winston care a creat designul reginei Alien in ALIENS (1986),designul scheletului de metal al robotului din Terminatorul din(1984),dar a fost si producatorul videoclipului horror Ghosts al lui Michael Jackson (1997),din pacate Stan Winston a murit suferind de o forma de cancer netratabil !,oricum un talent celebru al efectelor speciale...
gigi kent pe 17 iulie 2010 00:11
vam zis ca e slab
(de la trailer)
nu m-ati crezut
acum ati supt-o
si via plecut

eu pe 17 iulie 2010 17:18
citind comentariile "ilustrilor" predecesori observ ca si site-ul Cinemagia a ajuns un loc de balacareala, de comentarii care nu au in comun nici 1% cu filmul comentat, un fel de forum pentru injuraturi si nu numai.

Revenind la film cu indulgenta i-as putea da nota 5. Pntru serile ploioase cand nu ai chef de un film romantic cu prietena e bun si acesta. In rest total pe dinafara.
R.Rodriguez a preluat toate ideile proaste din AVP. Ideea aducerii oamenilor pentru a fi vanati, caini extraterestrii, si multe altele nu au legatura cu predecesoarele.
In primul rand Predator-ul vana singur. Nu in grup. Vana pe Pamant, nu pe cine stie ce planeta extraterestra ?! (nu prea aducea a planeta extraterestra deloc). Nu existau mai multe clase de razboinici care sa se lupte intre ei. Si exemplele pot continua...
Actorii, cu mici exceptii, sunt total pe dinafara. Sorry pentru admiratorii lui A.Brody dar baiatul nu are nici o sansa in filme de actiune de acest gen. Singurul care l-as fi vazut in acest rol ar fi fost Ron Perlman (HellBoy).
O. Tacktarov (rolul cecenului) arata cat de cat ca merita sa joace. Fishburne merita un rol mai consistent nu cel de supravietuitor cu probleme la capusor....
Actiunea filmului nu iti trezeste nici un fel de reactie. Am stat in fotoliul de la cinema si la fel de bine puteam sa trag un pui de somn ca nimic nu ma putea trezi din "emotia" vizionarii. Nici o reactie transmisa celor din sala. Dovada ca peste tot in jurul meu oamenii faceau comparatii cu primele 2 filme din serie....
A fost o insiruire "placuta" de impuscaturi, cateva efecte speciale utilizate cu cap si in rest nimic.
In timpul desfasurarii filmului cred ca am observat si o mica paralela cu Hannibal. Doctorasul "nevinovat", care pe parcursul filmului nu iese cu nimic in evidenta, dar la final se dovedeste a fi un criminal cu sange rece, genul psihopat.
Si ca totul sa fie "exceptional", finalul a fost cireasa de pe tort. Doar ca nu au scris in genericul filmului de sfarsit ca va urma o continuare, dar mie asta mi-a dat de inteles finalul...
Anyway, kids, run to the cinema and have a lot of fun!!!
Don't forget to buy a beer first. Makes the experience much better.

Misi pe 17 iulie 2010 18:40
Nu stiu inca cum este filmul insa filmul are un aspect de Romania ...

http://www.darkhorse.com/Books/17-360/Predators-Film-Adaptation

Aceasta adaptare pe comics este desenat de un talentat artist din Romania, numit Drujiniu Victor, el traieste acum in Timisoara, s-a nascut in Sf. Gheorghe si a desenat deja benzi desenate pentru america, notabil fiind ceea ce a facut pentru editura Zenescope cu titlutile Alice in Wonderland si The Waking. Ar merita un story separat cred ...

Martinez pe 18 iulie 2010 22:10
L-am vazut...slabutz tare ....Un fiasco!!
Blondie pe 19 iulie 2010 14:59
Sebastian - pana la urma cine esti? ca nu m-am obosit sa citesc toate comenturile. Esti cel care a scris recenzia sau un fan de-al lui? Afirmatia mea cum ca autorului acestui articol nu ii plac filmele de actiune si violenta este una care barem are un argument. Am mai citit cateva un articol al respectivului (nu imi aduc aminte care, era ceva de Stalone) in care se vaita de filmele mult prea violente ale lui Sly, mai ales ultimu Rambo, de aici concluzia ca nu ii plac filmele de actiune cu multa violenta. Deci, din moment ce nu iti plac filmele cu violenta, nu ai cum sa comentezi un film bazat in principal pe scene de violenta si sa ramai in acelasi timp impartial.
Filmul nu e capodopera, dar nici un foarte mare rateu cam vor unii sa evidentieze aici.
Mult succes pe noul/viitorul tau site/blog/forum sau ce ai zis ca vrei sa faci.
Si cineva zicea mai sus ca cinematografia rmaneasca este la pamant...pai cam este, nu imi spuneti de festivalurile astea de care nu a auzit mai nimeni si a caror nume le uiti in maxim 10 minute dupa terminarea filmului. Eu nu am vazut un film bun romanesc in ultimii 15 ani. Si nu veniti cu Eu cand vreau fluier sau mai stiu eu ce valoare universala despre treiriile neintele ale "artistului" roman.

Blondie pe 19 iulie 2010 15:02
Trairile neintelese*
Wolverine pe 19 iulie 2010 16:57
Correct!,scurt si la subiect!
Pitbull pe 20 iulie 2010 09:47
Dragä Blondie,
Tin sä te anunt cä, dincolo de exigentele mele critice, elementele socante în filme (violenta, imaginile viscerale si naturaliste, duritatea, imaginile horror, etc.), precum si formulele de actiune, aventuri si suspense, mi-au pläcut întotdeauna. "A Clockwork Orange" e unul dintre filmele mele favorite - doar ca un exemplu. Dar ceea ce nu-mi place este GRATUITATEA. In "First Blood" ("Rambo 1"), violenta era perfect justificatä si foarte bine lucratä cinematografic (chiar explicit, färä menajamente) - pe când în "Rambo" ("Rambo 4") era doar un mäcel gratuit. Aceeasi comparatie stä în picioare între "Predator" (...1) si "Predators". Dä-mi oricând "Natural Born Killers", "Pulp Fiction", ba chiar si primele douä "Saw"-uri, si-ti särut ochii. Dar nu ceea ce-am väzut aici.
Sebastian nu mi-e nici alter-ego, nici admirator - doar coleg de meserie. Ne cunoastem de la vizionärile pentru presä.
Cheers!
M aka P

Mihai2508 pe 20 iulie 2010 17:02
E adevarat ca unele continuari nu sunt bune dar nu trebuie generalizat acest lucru, parerea mea e ca filmul va fi bun.
dadas pe 20 iulie 2010 23:18
Filmul mi s-a parut agreabil, de vazut atunci cand vrei sa te relaxezi. Insa, l o comparatie cu primele 2 filme din serie ... pierde categoric! Ceva lipseste! Nu creeaza empatie, nu te pune pe ganduri!
Astept, in continuare, un nou film cu predatori care sa insemne intr-adevar ceva in istoria genului.
Sau, poate, un film nou, cu alta poveste, care sa poata fi pus alaturi de primele filme ,,Alien", ,,Predator", ,,The Thing" etc ...

Blondie pe 21 iulie 2010 15:32
@Pitbull - ??? Sa inteleg ca esti Mihnea Columbeanu ?
Parca Pitbull a scris un comentariu la Eclipse intr-u articol cu o stire despre respectivu film...acel comentariu despre Eclipse pe care l-ai scris mi-a placut foarte mult, in rest numa bine.
Eu sunt mai sadic si imi place orice fel de violenta , cu cati mai multi morti cu atata imi place mai mult filmu.:)
Nu imi place violenta din Horor urile fara sens de genu 3 proaste si un psihopat cu securea dar in filmele de actiune este alta treaba. Mai toate filmele noi de razboi/actiune tiind sa faca scenele de lupta si mai ales cele care implica focu de arme cat mai violente si explicite(maini/picioare/capete retezate, mate iesite, piele arsa, etc), toate cred ca au inceput de la Saving Private Ryan, scena cu debarcarea de la Omaha Beach.

Wolverine pe 21 iulie 2010 16:53
Da!
catalin1205 pe 22 iulie 2010 10:43
In general,imi plac SF-urile si recunosc ca trebuie sa-ti placa si cele de groaza ca sa poti vedea linistit toata seria Predator.Dar vazand toata galceava de aici,va promit c-am sa-l vad si pe asta,macar sa-mi dau seama care din dvs. este mai aproape de adevar.Numai bine!
redsoul89 pe 22 iulie 2010 12:03
am vazut filmul aseara la cinema si pot spune ca este un film bun care nu te plictiseste deloc
Vercix pe 22 iulie 2010 16:39
Am fazut filmul la cinema si desi mi-am pus si eu unele din intrebarile lui Mihnea, trec totusi filmul la categori ok - trecerea e insa la mustata. E drept ca mi-am propus din start sa las logica deoparte pe cat posibil...Si la fel de drept e ca Predator-ul era unul din personajele mele preferate de cand eram copil: filmul il vezi cu alti ochi - te axezi mai mult creatura, decat pe firul actiunii, astfel ca filmul poate parea mai bun daca ea e bine realizata.

Pe de alta parte eu am si o viziune usor diferita a episoadelor - consider Predator 2 mai bun decat 1, dar ambele cele mai bune din serie. AvP2 mi-a placut mai mult decat AVP1 care mi s-a parut nu prost, ci foarte prost, cel mai prost din toate cele 5 de pana acum, urmat de actualul Prepdators

blastpit pe 23 iulie 2010 12:30
ma filmul asta e intradevar confuz mai nasol e pe la minutele 60-80 cu ce se intampla acolo io nam inteles nimic si mai ales e atata intuneric de zici ca a fost filmat intro pestera si nici finalul nui terminat asa ca poate sa mai vina o a doua parte a filmului asta
luci pe 23 iulie 2010 18:38
e foarte simplu. Nu suport criticii de film... nu-i ii inteleg si daca era sa ma fi luat vreodata in viata dupa ei, ar fi trebuit sa vad pana acuma, la 24 de ani, cred vreo 2 filme... cred... hai 3. Asa ca ma intereseaza putin spre deloc parerea criticilor, si eu o sa ma bucur de filme in continuare de filme, si stabilesc eu care e bun si care e rau. Apropo Predators e un film foarte bun pentru cei care sunt pasionati ai genului. Hai pa
Bart_Simpson pe 24 iulie 2010 17:37
Nu-mi permit sa-l critic prea tare pe domnu' critic, desi cronica asta pare facuta "la misto" (scuzati expresia rroma), dar sunt de acord cu Luci: criticii de film/arta/literatura sunt insuportabili mai ales cind incearca sa para superiori si glumeti (sau penibili, depinde). Totusi cind vad expresii gen "muzica facea si ea destul de frumos" ma intreb daca nu am eu pretentii prea mari...
zoli pe 25 iulie 2010 10:51
un film pentru cei care au vazut primele doua titluri
viktor21 pe 25 iulie 2010 11:41
mare e gradina ta doamne !
Wolverine pe 29 iulie 2010 23:21
Predator 1 si 2 sunt preferatele
cryvona pe 4 august 2010 12:08
Iubitorii de gen au fost impresionati proprabil. Desi nu este este genul meu, l-am vazut, pana la sfarsit...
cryvona pe 4 august 2010 12:09
Scuze: probabil
master chief 10 pe 25 decembrie 2010 09:40
PREDATOR 1 SI 2 IMI PLAC,ASTEA SUNT UN SUCCES PENTRU MINE,LA FEL SI PREDATORS,SA DEA DOMNUL SA FIE SI PREDATORS 2......DAR DACA AR FII,BUN SA FIE,NU CA TERMINATOR 4.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells