Monkey Man: un erou credibil, emoție și scene de luptă dintr-un spațiu străin și exotic

de Gloria Sauciuc în 7 Apr 2024
John Wick, cu care Monkey Man a tot fost comparat, este fictiv și fabricat în raport cu mult mai convingătorul și sincerul Om-Maimuță

Elogiatul film de acțiune Monkey Man, debutul lui Dev Patel ca erou de acțiune și regizor, rulează în premieră pe marile noastre ecrane. Publicul și criticii au lăudat Monkey Man, action-ul obținând 87% cronici pozitive pe RottenTomatoes.com. Monkey Man îl urmărește pe Patel în căutarea unei răzbunări brutale...

Când vine vorba de filme de acțiune, ne gândim la filmele de Hollywood, și apoi la genul Wuxia, cu luptători ce stăpânesc artele marțiale orientale, cu tehnici la limita gravitației, printre pagode și templele orientale ale Japoniei. Monkey Man aduce, însă, acțiunea, și scenele violente de luptă interzise sub 18 ani, dintr-un spațiu mult mai străin și mai exotic: India. Un loc unde coabitează zgârie-norii cu cocioabele, luxul cu oamenii care dorm pe stradă și care beau apa din râu, templele hinduse și cultura lor cu mafia contemporană. Și, mai grav poate, conflictele sectare cu mentalitățile actuale.

Povestea eroului nu este nouă: copilul pornit să aducă dreptatea după ce copilăria lui idilică a luat sfârșit brusc, devenit un luptător nu doar în ringul de kick-boxing dar și în viața de zi cu zi, Omul-maimuță reia o temă cunoscută fără să se repete. Parte Rocky (luptătorul care pornește din dezavantaj pentru a-și revendica ceea ce i se cuvine), parte figură mitică hindusă, Omul- Maimuță este mai mult decât masca (sub forma capului de animal) pe care o poartă în ring ca să-și distreze spectatorii însetați de sânge.

Într-o țară cu o religie animistă și care crede intens în eroi, masca de maimuță este o invocație a sacrului: cândva Omul-Maimuță era un personaj pe jumătate divin, un adevărat erou. Ceea ce este și protagonistul filmului. Firește, nu înainte să treacă pe la un templu anonim unde, împreună cu preotul templului și cu sfaturi spirituale, va atinge iluminarea.

Punctul de pornire este unul cunoscut: eroii negativi i-au ucis familia, i-au distrus copilăria, și acum - mari și puternici – vor să conducă și India. Figurile lor sunt cunoscute nu doar publicului local, ci și tuturor celor care urmăresc în general scena politică: guru-ul ipocrit și malefic, polițistul criminal în slujba mafiei, politicianul mincinos – toți vor plăti. Și o vor face, firește, spectaculos.

Ceea ce face filmul să fie original, dincolo de rețeta știută, este nu doar contextul exotic mai puțin familiar. Este autenticitatea eroului, care - dincolo de zeu, de răzbunător - e altceva decât eram obișnuiți să vedem, și care place și convinge. Iar violența, deși intensă, nu e gratuită și nici nepotrivită.

Imaginea filmului este realizată și ea magistral: majoritatea scenelor sunt nocturne, luminate ori de flăcări de incendii, ori de lumânările templelor, ori de culorile stridente de neon. Totuși, în acest univers tenebros eroul aduce același mesaj clar: și în mama India, binele mereu învinge.

John Wick, la care se face o referire chiar la începutul filmului, cu care - de altfel - Omul Maimuță a tot fost comparat, este fictiv și fabricat în raport cu mult mai convingătorul și sincerul Om-Maimuță.

Regizat de către Dev Patel, la debutul în această calitate, și pornind de la un scenariu scris împreună cu Paul Angunawela și John Collee, Monkey Man este un fim de neratat, căruia Cinemagia îi acordă numărul maxim de stele.

Dev Patel portretizează un tânăr anonim care își câștigă traiul sărăcăcios într-un club de lupte clandestin unde - noapte de noapte - purtând o mască de gorilă, este bătut cu sânge rece de către luptători mai populari, pentru bani. După ani de furie reprimată, tânărul descoperă o modalitate de a se infiltra în enclava elitei sinistre a orașului. Pe măsură ce traumele copilăriei sale dau în clocot, mâinile sale cu cicatrici misterioase declanșează o campanie explozivă de răzbunare pentru a regla conturile cu cei care i-au luat totul...

Exploreaza subiecte similare:

Dev Patel, Monkey Man, John Wick

Alte știri din cinema

Munch: Dragoste, fantome și vampiri nobili - Un portret autentic al unui artist complex

O privire detaliată asupra vieții și operei artistului norvegian Edvard Munch.

Meryl Streep, rendez-vous la Cannes: ”Cele mai mari staruri din lume sunt femei acum. Deși, probabil, Tom Cruise le întrece”

Legendara actriță Meryl Streep a participat miercuri la o discuție de o oră în cadrul festivalului de film de la Cannes, la o zi după ce a primit Palme d'Or-ul onorific pentru întreaga sa carieră.

How to Have Sex – Ghidul unei generații despre cum să NU faci sex

Debutul în lungmetraj al lui Molly Manning Walker este mult mai profund decât dezvăluie titlul. Producția britanică a primit premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes 2023 și urmează să fie proiectată în cinematografele din țară.

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells