Furios şi iute: Hobbs & Shaw, exploziv, dar lipsit de emoţie

de Ştefan Dobroiu în 1 Aug 2019
Filmul reuşeşte să umple golul dintre blockbusterele Furios şi iute, fără a se ridica la înălţimea acestora

Când ştii că ai în ogradă o găină cu ouă de aur, de ce să nu o faci să se ouă în fiecare zi? Păstrând proporţiile, franciza Furios şi iute a pornit de la mici filme de nişă ajungând să ofere unele dintre cele mai aşteptate blockbustere ale momentului, iar acum Furios și iute: Hobbs & Shaw umple golul dintre blockbusterele cu Vin Diesel, oferind în acelaşi timp şi o explozivă reîntâlnire cu amuzantul cuplu de frenemies Hobbs (Dwayne Johnson) şi Shaw (Jason Statham). Iată mai jos ce ţi-ar putea plăcea la filmul prezent de azi în programul cinematografelor.

Citeşte aici recomandările noastre cu privire la toate premierele lunii august.

Filmul oferă ceea ce promite şi anume cascadorii extraordinare şi un ritm acaparator. Totul începe când o agentă britanică (Vanessa Kirby) fură un virus extrem de periculos de la organizaţia teroristă Etheon, al cărei plan este să folosească virusul pentru a reduce drastic numărul oamenilor de pe glob. Nu trece mult şi autorităţile americane şi britanice se activează şi îşi trimit cei mai eficienţi agenţi (Hobbs şi Shaw, adică) să rezolve problema. Faptul că principalul lor oponent se dovedeşte a fi Brixton (Idris Elba), un vechi inamic al lui Shaw devenit aproape imbatabil după ce trupul i-a fost îmbunătăţit cu tehnologiile revoluţionare ale Etheon, va complica foarte mult lucrurile pentru cei doi parteneri fără voie.

Probabil că nu puţini spectatori vor fi dezamăgiţi de faptul că scenariul o arde supereroic. Ok, nu a spus nimeni că filmele Furios şi iute sunt realiste sau măcar verosimile, dar părţile anterioare ale francizei măcar făceau eforturi să nu-şi păcălească publicul. Extraordinarele aptitudini fizice ale lui Brixton şi faptul că protagoniştii ies aproape fără nicio vânătaie din atent coregrafiatele confruntări cu acesta ne anunţă că franciza Furios şi iute a încetat să mai fie o franciză de acţiune şi a devenit una pur şi simplu SF. Oameni buni, nu am crezut când Căpitanul America a blocat decolarea unui elicopter într-un film Avengers şi credem când o face Hobbs?

Da, Hobbs şi Shaw te vor ţine în priză atât cu inventivele lor soluţii pentru a recâştiga teren într-o luptă în care sunt complet dezavantajaţi, cât şi cu certurile lor nesfârşite. Jumătate din glume funcţionează, cealaltă este de umplutură, dar chimia volativă a personajelor şi voluptatea cu care Johnson şi Statham îşi aruncă inventive cu siguranţă va captiva publicul doritor de distracţie. Ce nu ne-a plăcut la scenariu este că alternează, ca într-o frigăruie pe care te pregăteşti s-o trânteşti pe grătar, acţiunea cu comedia. Parcă-i vezi pe scenarişti sfătuindu-se în timpul scrierii scenariului: "acum sar de pe clădire, după aia se ceartă, apoi fură chestia aia, încă o ceartă, se bat cu X, se ceartă" şi tot aşa.

Unul din marile plusuri ale francizei Furios şi iute este obsesia lui Dom Toretto pentru ideea de familie. Este emoţionantul ambalaj care ţine laolaltă avalanşa de efecte speciale şi face blockbusterele francizei mai mult decât inventive moduri de a cheltui bugetele gigantice. Din păcate premiera de vineri, deşi nu ocoleşte deloc provocările vieţii de familie, pare să îngrămădească fără emoţie câteva dintre temele dramatice familiare francizei. Mai ales revenirea lui Hobbs în sânul familiei sale samoane este un şir de clişee şi replici menite să întârzie o spectaculoasă luptă finală. Filmul va face cu siguranţă profit, dar toată lumea va considera că nu se ridică la înălţimea celor mai bune părţi ale francizei.

Exploreaza subiecte similare:

Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw, Jason Statham, Dwayne Johnson, Vanessa Kirby, Idris Elba

Alte știri din cinema

Nick Fury va avea parte de un serial numai al lui

Samuel L. Jackson va relua rolul lui Nick Fury în noul serial Marvel difuzatpe platforma Disney Plus

Nou model comercial în pandemie: un client, o sală de cinema

Strategia de mare succes legată de COVID-19: cumpărarea tuturor locurilor

Cum anume se joacă scenele cu săruturi în pandemie. Cazul Riverdale

Serialul Riverdale ia foarte în serios precauțiile legate de carantină la scenele de sărut

Documentarul Impresioniști secreți în premieră la Happy Cinema București

Filmul explorează revoluția din artă adusă de mișcarea impresionistă, și prezintă 50 de comori ascunse, expuse pentru prima dată la Roma în Palazzo Bonaparte.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells