EXCLUSIV: Prometheus disecat

de Ştefan Dobroiu în 5 Iun 2012
EXCLUSIV: Prometheus disecat

Zilele trecute publicam o ştire cu impresiile cronicarilor străini cu privire la Prometheus, categoric unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului (probabil doar The Dark Knight Rises se mai joacă atât de mult, în 2012, cu nerăbdarea amatorilor de blockbustere americane), dar iată că astăzi îţi putem prezenta în exclusivitate primele impresii locale! Cinemagia a văzut acum câteva săptămâni filmul şi poate să-ţi garanteze că nu e deloc o idee proastă să vezi Prometheus (e 3D) într-o sală de cinema ultra-modernă.

Este evident că Ridley Scott a cheltuit imens pe efecte speciale, iar rezultatul se vede pe ecran: Prometheus arată foarte bine şi, deşi păstrează întrucâtva aerul lui Alien şi Aliens, nu face deloc notă discordantă printre cele mai noi producţii SF. Scott are grijă să aducă şi omagii filmelor anterioare, refuzând să utilizeze imagini generate de computer pentru a da viaţă creaturilor din film, prin urmare cu siguranţă o să te simţi "acasă" printre "monstruleţii" din Prometheus. Şi dacă ai crezut vreo clipă declaraţiile încăpăţânate ale producătorilor cum că Prometheus doar are ADN-ul lui Alien, dar că tehnic nu este un prequel la celebra serie, iată că nu-i deloc adevărat: legăturile dintre noua premieră şi cvadrilogie sunt cât se poate de consistente. Ba chiar au codiţă ascuţită şi două şiruri de dinţi...

Sugestia noastră e să mergi la cinema fără a vedea neinspiratul trailer lansat acum câteva luni, căci acesta conţine nişte spoilere impardonabile, care aproape îţi strică plăcerea vizionării. Să ştii cât mai puţine despre film te ajută să-l apreciezi mai mult, mai ales că scenariul co-scris de Damon Lindelof (una dintre minţile din spatele serialului LOST) are nişte ambiţii cam exagerate şi anume să-ţi dezvăluie nici mai mult nici mai puţin decât originea omenirii. Ca să mergi la film nu trebuie decât să ştii că o echipă de arheologi descoperă o hartă stelară antică ce apare în diverse locuri de pe Terra, fără să existe vreo şansă ca autorii să fie umani. Un magnat al viitorului (ne aflăm la sfârşitul acestui secol) echipează ultra-moderna navă Prometheus pentru o călătorie în îndepărtatul sistem solar localizat cu ajutorul hărţii, iar aici descoperirile sunt o idee mai dure decât şi-ar fi dorit echipajul.

În ajutorul atmosferei sumbre (dar nu chiar atât de sumbre) vine scenografia realizată de acelaşi H.R. Giger, fără de care seria Alien cu siguranţă nu ar fi avut impactul atât de familiar. 3D-ul bine realizat ajută şi el să savurezi aventurile extreme ale personajelor, dar impresia generală este că multe dintre scenele celebre din Alien sunt întrucâtva reciclate, ambalajul "originii umanităţii" nefiind în stare să ofere energia necesară pentru ca Prometheus să ducă seria la un nou nivel. Numai de bine despre actori, mai ales Michael Fassbender, excelent în rolul androidului David, şi Charlize Theron, în rolul lui Meredith Vickers, reprezentanta finanţatorului expediţiei, compania Weyland. Ce putem spune despre Noomi Rapace este că Ridley Scott nu a descoperit-o pe "noua" Sigourney Weaver şi că actriţa suedeză pare tot mai antipatică. Cu atât mai antipatică la final, când îţi dai seama că în câţiva ani urmează o continuare la Prometheus.

Bineînţeles, trebuie să contextualizăm: seria Alien este unul dintre punctele de referinţă din istoria cinematografului. Un asemenea clasic este foarte greu de egalat, iar aşteptările mari nu fac decât dezavantajeze Prometheus, care nu-i decât o mostră de divertisment bine făcut (aşteaptă-te la câteva Oscaruri tehnice), dar cu probleme de concepţie şi ritm şi câteva concesii nefericite, printre care coloana sonoră ce te face să-ţi fie dor de tăcerile încăpăţânate din primele două filme ale seriei. Dezamăgirile majore? Nu ajungi să-ţi pese de personaje, iar toată povestea cu "inteligenţa superioară" aflată la originea umanităţii nu face decât să trimită la un sequel încă şi mai dificil de controlat din punctul de vedere al scenariului.

Concluzia? Dacă te aştepţi la un "instant classic" o să fii dezamăgit. Dacă nu vrei decât un SF care să te ţină în priză timp de două ore, Prometheus e filmul tău.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 5 iunie 2012 12:27
Daca vreau sa ma tina ceva in priza 2 ore mult mai bine ma conectez direct la reteaua de curent. electric Avertisment pt fani : Nu faceti asa ceva :)))
Costirik pe 5 iunie 2012 13:54
glume de bosorog:))
HarryCineastul5 pe 5 iunie 2012 23:59
Esti un pui de bosorog, Cosminel. Plangacios si "attention kid" ca un bebeu, totusi glume de bosorog... Ai luat ce e mai rau din ambele... Intelepciune si inocenta n-ai?
legolas05 pe 5 iunie 2012 12:34
nustiu daca o sa merg sa il vad
bocadaniel91 pe 5 iunie 2012 13:04
spoiler de rahat
Costirik pe 5 iunie 2012 13:59
fanii seriei Alien printre care ma numar si eu vor merge sigur sa l vada;)
cristi23 pe 5 iunie 2012 16:39
sunt fan alien si fan al lui michel mai ales de cand a aparut in rolul lui magneto in x-men first class..........promite multe pentru viitor............deci un film de vazut
Barbaru pe 5 iunie 2012 21:04
super film.stop. va recomand.stop.
TheSmasher pe 6 iunie 2012 01:44
vazut.este un film cu suspans, ceva actiune, are ceva ce te tine in scaun
va fi si o continuare asta e sigur.
dar tot nu se ridica la nivelul lui alien
parca este asa un amalgam de idei,de multe povesti intr-una.
dupa ce il vezi ramai cu o gramada de :DE CE?" la care greu gasesti raspuns sau poate deloc.speram in partea a doua sa intelegem mai multe, si cred ca 2013 va veni cu partea a doua, si poate si a treia,
Sigur filmu la prinde si sa va face o trilogie( in ultima parte va incepe actiunea lui Alien>(asa cred eu)
per total un film de 9, efecte ,poveste captivanta ,suspans putina actiune.

Gallagher pe 6 iunie 2012 02:20
Pfff, daca vreti un alt film ce sa semene cu Alien, plecati din start gresit.
Comparatia cu Alien e gresit adusa in context.
Subiectul filmului trece paralel pe langa esenta francizei Alien.
Prometheus este clar un film sci-fi foarte bun si contrar a ceea ce spuneti voi, va rezista de-a lungul timpului, fiindca are consistenta in scenariu si are la baza un univers bogat in elemente science fiction.
Contrar parerilor generale ca scenariu este unul slab, cred ca cei ce declara asta nu prea au inteles subtilitatile pe care filmul incearca sa le prezinte.
Tin sa mentionez ca si Blade Runner a avut parte de reactii mixte atunci cand a fost lansat, dar uite ce a facut timpul cu filmul lui Ridely.

AeroX pe 20 iunie 2012 23:45
Nu stiu ce vrea filmul asta sa fie insa nu va ganditi la seria Alien cand il vedeti. Asta pentru ca desi se leaga unele lucruri, se leaga prost! Eu ma asteptam la o poveste mai incitanta, insa n-am avut parte decat niste efecte si de actori(nu chiar anonimi) care jucau parca in American Pie. Toti aveau chef de "getting laid". Dar de ce se mai numeste filmul Prometheus? Sa-i fi spus simplu "Spacelaid", pe scurt de la "Getting laid in outer space".
alex_il_fenomeno pe 23 iunie 2012 10:23
cum sa nu astepti un asemenea film !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells