Atât timp cât voi trăi, romantic

de Ştefan Dobroiu în 20 Oct 2013
Primul film indian pe marile ecrane merită mai mult decât o şansă

Regizat de Yash Chopra, expertul în romantism al unui Bollywood care oricum stă foarte bine la capitolul sentiment, Atât timp cât voi trăi este primul film indian lansat pe marile noastre ecrane în ultimele două decenii. Avem ocazia să experimentăm un alt tip de a spune poveşti şi de a vedea că Bollywood-ul, celebru pentru cântecele răcnite în vârf de munte şi pentru eroii oricând gata să se dezlănţuie în dansuri atent coregrafiate, s-a schimbat şi cosmopolizat foarte mult în ultimul deceniu.

Povestea din Atât timp cât voi trăi îl are în centru pe Samar (Shah Rukh Khan, mega-star absolut în India), un genist din armata indiană care îşi riscă viaţa în fiecare zi ajutând, fără protecţie, la dezamorsarea bombelor. O jurnalistă Discovery (Anushka Sharma) este uimită de curajul lui Samar şi, printr-un concurs de împrejurări, află motivul şocantei sale indiferenţe în faţa morţii: o poveste de dragoste sfârşită prost, în care credinţa în Dumnezeu şi legămintele făcute lui au distrus şansa unui cuplu la o viaţă fericită împreună.

Fără să mai dăm detalii despre subiect, spunem doar că Atât timp cât voi trăi bifează cam toate temele clasice ale romantismului bollywoodian, de la iubiţii din clase sociale diferite la sacrificiul de sine şi bătălia între două principii diferite, de la sfidarea providenţei la amnezie retrogradă, totul într-o răbufnire colorată şi exuberantă. Deşi are câteva secvenţe care ar fi trebuit să dispară la montaj, premiera de vineri nu va plictisi cu cele 170 de minute ale sale, mai ales că mare parte din tribulaţiile personajelor sunt ritmate de muzica lui A.R. Rahman.

Sunt mai bine de două decenii de când Bollywood-ul şi producţiile sale escapiste au înţeles că trebuie să-şi scoată publicul din cotidian pentru a avea succes. De atunci măcar o melodie trebuie să fie filmată într-un loc exotic al planetei, dar cel mai inspirat e ca o parte din acţiune să aibă loc în afara Indiei. Unul din marile hituri ale lui Shah Rukh Khan, Dilwale Dulhania Le Jayenge (înseamnă "cel brav va rămâne cu mireasa") descria o poveste de dragoste "imposbilă" ce avea loc într-un tur al Europei. Nici Atât timp cât voi trăi nu face excepţie, căci drumul lui Samar începe la Londra, unde încearcă să-şi câştige existenţa ca tânăr imigrant. Londra este şi decorul unui moment muzical spectaculos, unul dintre puţinele care întrerup acţiunea filmului, în stilul cunoscut al Bollywood-ului.

Pe Cinemagia urmărim comentariile utilizatorilor noştri la diversele filme şi ştim că există un public pentru producţiile de la Bollywood. Colorat şi exotic, Atât timp cât voi trăi chiar merită o vizionare pe marele ecran, pentru că poveştile lui Yash Chopra nu au părut vreodată să încapă pe un monitor sau pe un televizor. Realizat pe când avea 80 de ani, filmul s-a lansat în India la trei săptămâni după moartea regizorului, devenind astfel un "adio" romantic al omului din spatele câtorva dintre cele mai cunoscute blockbustere de la Bollywood.

Exploreaza subiecte similare:

Jab Tak Hai Jaan, Yash Chopra, Shah Rukh Khan, Katrina Kaif, Anushka Sharma, Dilwale Dulhania Le Jayenge, A.R. Rahman

Alte știri din cinema

October Faction: lejer, supranatural, de weekend

Serialul se chinuie din răsputeri să fie cool şi la un moment dat chiar reuşeşte

Sam Mendes câștigă premiul cel mare pentru 1917 la Directors Guild Awards

Premiile Asociației Regizorilor sunt unele dintre cele mai sigure barometre pentru Oscar

1917, despre lupta individuală a doi oameni porniți să salveze viețile camarazilor

După cum și Primul război mondial a fost un război de poziții, filmul nu surprinde bătălii sau gesturi eroice, ci lupta individuală a doi oameni porniți să salveze viețile camarazilor

1917: baletul ucigător al războiului

Filmul lui Sam Mendes explorează abnegaţia umană şi absurdul războiului

Părerea ta

Spune-ţi părerea
octavinspector pe 20 octombrie 2013 23:28
Praf si pulbere !!
alex_il_fenomeno pe 16 noiembrie 2013 13:21
Ma mir, 3 Idiots ramane pentru mine cel mai bun film indian din ultimii ani, fara sa intru in categoria celor clasice.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells