Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse și protagonistul unui documentar premiat cu Oscar, a fost declarat mort

de Gloria Sauciuc în 16 Feb 2024
Documentarul se poate urmări pe platforma de streaming HBOMax

Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse și subiectul unui documentar premiat cu Oscar, a fost declarat mort vineri, 16 februarie, în penitenciarul în care era încarcerat, se arată într-un mesaj pe site-ul Serviciului Federal al Penitenciarelor din Rusia, citat de presa internațională. Activistul avea 47 de ani.

Associated Press a relatat că Serviciul Federal a precizat într-o declarație că „Navalnîi s-a simțit rău imediat după o plimbare, vineri, după care și-a pierdut cunoștința”. Serviciile de urgență au sosit și au încercat să îl resusciteze, dar acesta murise, s-a mai percizat în comunicat.

Alexei Navalnîi este politicianul rus care a petrecut un deceniu opunându-se regimului corupt al președintelui Vladimir Putin și care, pentru eforturile sale - pe lângă numeroasele arestări nefondate și alte hărțuiri - a fost otrăvit cu o doză aproape fatală de agent neurotoxic Noviciok. Otrăvirea lui Navalnîi a fost subiectul documentarului Navalny, realizat de Daniel Roher în 2022, ale cărui filmări au început după ce Navalnîi a ieșit din comă și au continuat până la arestarea sa din ianuarie 2021. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film Sundance, unde a câștigat premiul publicului, și a continuat să câștige Oscarul pentru cel mai bun documentar. Filmul îl urmărește pe Navalnîi în timp ce se recuperează după atac și își pregătește revenirea. „Urmărind filmul, este ușor de înțeles de ce a câștigat Oscarul pentru cel mai bun documentar, întrucât Roher dă narațiunii forma unui thriller ce te prinde ca într-o menghină, condus de un protagonist inteligent și carismatic”, scria Decider despre documentarul Navalny, ce se poate acum urmări pe HBO Max.

Considerat unul dintre cei mai aprigi critici ai lui Putin, Navalnîi a fost mutat la sfârșitul anului trecut într-o colonie penitenciară din Arctica, una dintre cele mai dure închisori din Rusia. El avea de ispășit o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru acuzații de extremism. Navalnîi era încarcerat din ianuarie 2021, când s-a întors în Rusia după ce s-a recuperat după otrăvirea cu un agent neurotoxic în Germania. El îl acuzase pe Putin de otrăvire și a fost imediat reținut la întoarcerea sa.

De-a lungul carierei sale, Navalnîi a organizat proteste de proporții împotriva Kremlinului și a candidat la alegeri pentru a încerca să promulge reforme împotriva corupției din cadrul guvernului, scrie Variety.

 Lui Navalnîi îi supraviețuiesc soția sa, Iulia Navalnaya, fiica sa, Dasha, și fiul său, Zakhar. „Președintele rus Vladimir Putin și complicii săi nu vor rămâne nepedepsiți dacă moartea lui Alexei Navalnîi, raportată de oficialii ruși, se va dovedi a fi adevărată”, a declarat vineri, 16 februarie, soția principalului opozant al Kremlinului, Iulia Navalnaya, potrivit Reuters.

Exploreaza subiecte similare:

Navalny, Daniel Roher

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells