Articole The Equalizer

(2014)

Equalizer

Despre Equalizer

Denzel Washington consideră că forța care-l mână pe Robert McCall – personajul pe care-l interpretează în action-thriller-ul Equalizer – nu este nimic altceva decât un simț înnăscut al dreptății. “Robert McCall a făcut multe lucruri rele în trecut, de care nu este de loc mândru, dar acum încearcă să se îndrepte,” explică Washington. După ce a lăsat trecutul în urmă, încercând să ducă o viață pașnică, el simte că îi revine spiritul de justițiar când o tânără – ignorată de restul lumii – are nevoie de ajutorul său. “El nu-și pierduse îndemânarea sau puterea, dar luase hotărârea de a lăsa totul în urma sa. Atunci când întâlnește o tânără care e batjocorită de mafioți, el se hotărăște însă să reacționeze.”

Pentru regizorul Antoine Fuqua – care conlucrează din nou cu Washington, după ce acesta din urmă a obținut Oscar-ul pentru interpretarea sa din Training Day – McCall are niște trăsături de erou. “Acest film seamănă cu westernurile făcute de Sergio Leone,” explică el. “Avem de a face cu un anti-erou, care se luptă cu sine însuși pentru că e reticent să pună mâna pe armă, dar care o face până la urmă, dacă alți oameni au nevoie de ajutorul lui. El își folosește puterile numai pentru astfel de cazuri.”

Titlul filmului este preluat dintr-un serial de televiziune din anii 1980 în care eroul principal este tot un bărbat înzestrat cu puteri paranormale, care poate contrabalansa răul, putând ajuta persoanele fără apărare. Deși realizatorii au preluat titlul și ideea serialului original, Blumenthal susține că ideea principală este cea mai relevantă. “Cuvântul ‘equalizer’ este un cuvânt puternic ca semnificație,” observă el.

“Mulți oameni consideră că lumea e plină de inegalități și nedreptăți, așa încât ideea de a crea un echilibru, de a face lumea mai echitabilă – este extrem de semnificativă. Oricum, eu cred că titlul este mai semnificativ acum, în 2014, decât era în anii 1980. Oamenii se pot alia și urmează exemplul unui astfel de erou: un om care face fapte eroice pentru oamenii care au cea mai mare nevoie de ele.”

Ținând cont de toate acestea, proiectul a fost croit special pentru Washington, de către scenaristul Richard Wenk, care a primit această însărcinare din partea producătorilor, după ce și-au dat seama că el înțelege cel mai bine spiritul justițiar al eroului. “Urma să scriu o poveste nouă, care nu exista în show-ul de televiziune,” spune Wenk. “Aveam voie să mențin misterul asupra lui McCall și, în plus, mi s-a oferit libertatea de a remodela personajul.”
“Scenariul lui Richard e ca un fel de baton de dinamită,” recunoaște Fuqua. “Întotdeauna e bine să-ți ții ochii asupra fitilului. Scoate scântei și e interesant cum propagă fllacăra, dar știi că, mai devreme sau mai târziu, va exploda.”

Pentru Chloë Grace Moretz, care s-a alăturat distribuției în rolul lui Teri – tânăra pe care o ajută McCall – este clar că rolul e perfect pentru Washington. “El seamnă foarte mult cu Denzel în rezolvarea misiunii sale,” spune ea, “McCall poate fi cel mai dulce, cel mai cuceritor, cu un zâmbet uriaș pe față – iar în momentul următor el se poate preschimba într-un asasin, iar asta se întâmplă foarte brusc!’”

Fuqua afirmă că una dintre trăsăturile personajului din scenariul lui Wenk este improvizația. “McCall nu umblă înarmat – iar asta este din cauza trecutului său,” spune regizorul. “El intră într-o cameră și scanează totul în două secunde. El va ști până în cele mai mici detalii ceea ce se află la stânga și la dreapta sa – și va folosi toate obiectele care-i sunt la-ndemână pentru a-l opri pe dușman. El se folosește chiar de obiectele acestuia, pe care le întoarce împotriva sa. El nu ucide de la distanță – ci stă aproape de dușman privindu-l cum moare. E o ființă cu totul aparte. Vă asigur că de acum încolo n-o să mai priviți cu aceiași ochi un banal tirbușon!”
Ideea cu tirbușonul din secvența de luptă cea mai memorabilă, îi aparține chiar lui Fuqua.

“M-am întâlnit cu un prieten de-al meu, care e un cunoscător al acestei lumi,” explică el. “I-am spus că secvența are loc într-un bar și atunci el a înșirat toate obiectele de care se folosește un barman și a spus: ‘Astea sunt lucrurile pe care le-ar putea folosi.’ El a luat în mână tirbușonul și mi-a arătat ceea ce vroia să spună.”
Washington a priceput ideea, dar toată lumea a știut că nu se va lansa până când nu va citi scenariul. Timp de trei zile producătorii au stat ca pe ace, așteptând vești de la Washington, când, în sfârșit, telefonul lui Black a sunat. “E Denzel la aparat,” povestește el. “‘Todd,’ a țipat el, ‘îl avem pe Robert McCall !’”

Washington s-a bucurat enorm să lucreze din nou cu regizorul Fuqua. După experiența lor din Training Day, Fuqua consideră că era evident că Equalizer se alesese cu un tandem, actor-regizor, foarte bun. “Lucrând la Training Day am descoperit că dacă citeam o pagină de scenariu care conținea acțiune puteam să fiu sigur că Denzel era capabil s-o joace în așa fel încât să-i confere multă tensiune și dramă, ca și când ar fi fost o secvență cu dialog,” spune Fuqua. “El este imprevizibil în cel mai bun sens al cuvântului – el intră în lumea personajului, iar tu te simți ca o muscă pe perete, care trebuie să-i surprindă jocul. Trebuie însă să fii sufficient de deștept ca să știi când să intervii.”

De asemenea și Washington avea aceeași încredere în regizorul său. “E foarte talentat” spune actorul. “I-am trimis materialul și a venit cu tone de idei de dezvoltare a proiectului până în cel mai mic amănunt. Astfel am bătut palma.” Mai târziu, pe platourile de filmare, încrederea aceasta reciprocă s-a simțit. “Antoine avea viziune pentru realizarea acestui film – el făcea treabă bună cu camerele de filmare și cu toate echipamentele moderne. Iar eu nu m-am îndoit niciodată de rezultat. Camera de filmat este apanajul lui Antoine – eu nu trebuie să-mi bat capul cu asta. Eu îmi bat capul cu interpretarea,” spune el zâmbind.

“Aveam aceleași intenții și ne înțelegeam perfect,” afirmă Fuqua. “Erau momente când nici nu era nevoie să vorbim; știam încotro trebuie să meargă fiecare și ce trebuie să facă.”

Sinopsis Despre producție
jinglebells