Articole Faster

(2010)

Faster: Iute ca glonțul

Producția

PROIECTUL ȘI-A LUAT ZBORUL RAPID

A fost o zi de grație când, acum câțiva ani, scenaristul și producătorul Tony Gayton l-a abordat pe fratele său, co-scenaristul filmului Faster, Joe Gayton, prezentându-i schița unui scenariu. “Îmi amintesc că i-am vorbit despre un om care iese din închisoare, primește povețele gardianului la ieșirea pe poarta închisorii și apoi se repede afară pentru că are de împlinit un gând: să omoare pe cineva,” rememorează Tony Gayton. “Îmi plăcea ideea unei asemenea introduceri în care să nu ai habar cine este personajul. Ulterior îți dai seama că el este personajul principal care iese din pușcărie cu gândul de a-și răzbuna fratele, dar care poate tot așa de bine să fie și personajul negativ.” În ziua aceea s-a născut personajul cunoscut sub numele simplu de ‘Driver’.

“(Driver) este ca un rechin – el are un singur scop,” remarcă Joe Gayton, care este și producătorul executiv al filmului. “Încă din această fază incipientă a reieșit că hotărârea lui va fi motorul unei aventuri veritabile, care va ține spectatorii cu sufletul la gură.” Pe măsură ce evolua scenariul, filmul devenea mai mult decât un simplu film de acțiune, îmbogățindu-se cu un studiu caracterologic și o explorare a psihicului celor trei personaje – celelalte două personaje primind numele sugestive de ‘Cop’ și ‘Killer.’ Dar misiunea lui Driver reprezenta miezul acțiunii așa încât cel mai important lucru era să găsească un actor potrivit pentru rolul său.

Scenariul a încăput pe mâinile superstarului Dwayne Johnson care, după ce a petrecut câțiva ani explorând alte genuri de roluri, era nerăbdător să revină la filmele de acțiune. “Povestea și personajele m-au atras,” își amintește Johnson. “Este vorba de o temă simplă și distinctă în care personajele sunt însă complexe și întortocheate.”

Având de partea lor pe Johnson și producătorii Martin Shafer și Liz Glotzer de la Castle Rock Entertainment, realizatorii au reușit să promoveze proiectul la CBS Films, în februarie 2009. Studioul i-a atras rapid la colaborare pe regizorul George Tillman, Jr. și pe producătorii Bob Teitel de la State Street Pictures, ale cărui performanțe profesionale includ titluri ca Soul Food, serialul Barbershop, Men of Honor sau Notorious. Johnson nu-și mai încăpea în piele de bucurie.

Regizorul a fost super-încântat să lucreze cu Johnson, pe care-l îndrăgise cu ocazia celor cinci proiecte anterioare la care au lucrat împreună. Deși acest rol reprezintă reîntoarcerea lui Johnson la genul de film care l-a consacrat la box office ca actor de talie grea, Tillman remarcă faptul că acest film va permite publicului să-l vadă într-un rol de o factură nouă, “diferit de tot ceea ce a realizat până acum, și anume un rol înzestrat cu mai mult dramatism.”

DISTRIBUIREA ROLURILOR COMPLICATE

Prima țintă a lui Driver îl aduce pe acesta într-un birou de tele-marketing, unde lucra victima, și unde este identificat de detectivii de la omoruri din Bakersfield. Aflat la numai două săptămâni de pensionare, veteranul Cop este desemnat să se ocupe de caz. El a trecut prin multe experiențe de când lucrează în forțele de poliție, iar acum, când se apropie de pensie și se așteaptă să înceapă o viață nouă, nu dorește decât să obțină respectul colegilor și să-și amelioreze relația cu soția sa Marina și cu fiul lor, de care s-a răcit în ultimii ani.

Laureatul cu Oscar, scenaristul, regizorul și actorul Billy Bob Thornton a fost atras de zonele gri ale personajului Cop și s-a înhămat cu entuziasm la acest rol. “E întotdeauna interesant să interpretezi un rol puțin mai ambiguu,” afirmă Thornton. “Acest tip de personaje este mult mai interesant de jucat pentru actor și de privit pentru spectator.”

Tot pe urmele lui Driver se află și asasinul profesionist Killer, care are un apetit permanent pentru senzațional. Killer este un personaj pregnant, stăpânit de un sentiment de nesiguranță și o insațiabilă dorință de recunoaștere. Când au distribuit rolul lui Killer, realizatorii intenționau să găsească tot un nume mare, care să completeze triunghiul masculin al filmului. Dar ei au fost captivați în mod neașteptat de un actor britanic, aproape necunoscut, pe nume Oliver Jackson-Cohen.

Deși rolul nu a fost conceput inițial pentru un britanic, lui Tony Gayton i-a plăcut ideea că această diferență culturală ar putea aduce personajului mai multă complexitate. “Asta îi adăuga lui Killer un element de ciudățenie suplimentar. În mod normal nu te-ai aștepta să găsești un englez, fie el și ucigaș, în mijlocul deșertului.”
Lista actorilor este completată de un număr de actori cunoscuți și talentați, printre care se numără nominalizatul la premiul Academiei, Tom Berenger (pe care l-am văzut de curând în Inception), Mike Epps (Lottery Ticket), și Adewale Akinnuoye-Agbaje (“Lost”).


FEMEILE DIN FASTER

Personajele feminine din Faster contrabalansează energia masculină degajată de personajele principale, având un rol semnificativ în viețile celor trei bărbați și ajutând la descifrarea acestor personaje.

Pentru Driver, vizita făcută la fosta sa prietenă reprezintă un moment de introspecție, când își dă seama de viața pe care a pierdut-o în anii pe care i-a petrecut la închisoare. Secvența îi permite lui Johnson să dezvolte aici un moment dramatic în care a primit replica și ajutorul lui Jennifer Carpenter, din “Dexter”.

În cazul lui Killer, a cărui manie și obsesie este să fie cel mai bun, iubita sa Lily reprezintă singura legătură emoțională din viața lui.
Deși Lily îl susține, reiese că ea dorește cu totul altceva de la viață, distanțându-se astfel de Killer. Ea încearcă să-l mențină pe Killer în viața ei, dar își dă seama tot mai mult că el a luat-o pe altă cale.
Rolul lui Lily reclama o actriță care să fie și frumoasă, dar și suficient de puternică pentru a-l domina pe Killer. Realizatorii filmului au găsit-o pe Lily în persoana lui Maggie Grace (care a apărut recent alături de Liam Neeson în Taken, ca și în serialul de televiziune “Lost”).

În timp ce relația lui Killer cu Lily este încă intactă (deși se apropie de o răscruce), Cop încearcă cu disperare să salveze ceea ce i-a mai rămas din relația cu soția sa Marina și fiul lor de 8 ani, Tommy. Deși Cop o salvase pe Marina de demonii care o chinuiau în trecut, acum ea nu mai e dispusă să se lase târâtă în zonele tenebroase ale vieții.

Actrița Moon Bloodgood, care s-a făcut remarcată în filmul Terminator Salvation, a fost încântată să abordeze un rol atât de îndrăzneț și realist. Pentru Bloodgood, ocazia de a lucra cu Billy Bob Thornton era un vis mai vechi. În ceea ce-l privește pe Thornton, el a fost foarte impresionat de Bloodgood, pe care o descrie ca fiind “o actriță excelentă și o persoană fantastică.”

Marina nu este singura femeie pe care Cop trebuie s-o cucerească. Cicero, o tipă dură ca stânca și detectiv ca la carte, este stupefiată când află că el a fost desemnat să se ocupe de cazul Driver, obligând-o astfel să-l accepte ca partener. Cicero este o tânără speranță a secției de poliție și nu tolerează stilul învechit de lucru al lui Cop.

Deși Driver nu apare în nicio secvență cu Cicero, Johnson a fost entuziasmat când a aflat că actrița Carla Gugino (Watchmen) a acceptat acest rol (ei au jucat împreună în Race To Witch Mountain). “Ca și personajul pe care-l interpretează, Carla este o femeie puternică și independentă. Ea poate să fie la nivelul profesional al lui Billy și totuși să-și păstreze feminitatea.”

ACȚIUNEA LUI FASTER

Realizatorii vroiau să folosească acțiunea veritabilă și nu tehnici pe calculator, sau efecte speciale exagerate. Scopul esențial era să creeze o estetică specială pentru spectatori. Pentru a reda simplitatea obiectivului lui Driver, nu era necesar decât un arsenal compus dintr-o mașină puternică, o armă de calibru mare și lipsa totală a emoțiilor sau fricii.

În conceperea secvențelor de acțiune din platouri, realizatorii au dorit să se distanțeze față de tendințele actuale care folosesc o coregrafie excesivă, abuzând în același timp de armament sofisticat și putere fizică pentru scenele de luptă. Nu erau necesare secvențe complicate de luptă, ci doar furie oarbă și violență. “Driver nu este un specialist în arte marțiale,” explică Johnson. “El are pur și simplu un instinct de fiară, care nu poate fi negat.”

Coordonatorul de cascadorii, Darrin Prescott, al cărui portofoliu include realizări cum ar fi seria Bourne sau trilogia The Matrix , a menținut lupta fizică în limitele impuse de povestire. “Acesta nu e un film în care personajele să fie proiectate prin pereți ,sau să aibă puteri supranaturale cu care să distrugă tot mobilierul din platou. Acțiunea trebuie să se plieze pe povestire și nu să fie o acțiune de dragul acțiunii.”

Pentru a-i pregăti pe actori pentru secvențele cu mașini, realizatorii au organizat o pregătire de o zi la școala de cascadorie Rick Seaman’s Stunt Driving School. Dwayne Johnson, Oliver Jackson-Cohen și and Maggie Grace au învățat să facă manevrele de bază ale unor cascadorii cu mașina, lucru care le-a permis să realizeze singuri mai multe secvențe din film.

Pe lângă perfecționarea tehnicilor de conducere, actorii au lucrat intens și cu instructorul tehnic (fostul detectiv de la LAPD) Chic Daniel, pentru a învăța să mânuiască armele de foc. Nu numai că actorii au învățat să tragă cu diferite arme, dar ei a trebuit să execute și încărcarea armamentului (de obicei în filme actorii trag nenumărate cartușe, fără să reîncarce arma, dar realizatorii lui Faster au dorit ca filmul să fie mai veridic, iar actorii și-au reîncărcat armele în fața camerei). Actorii au lucrat mult și pentru expresivitatea trupului atunci când mânuiau armele de foc, iar fiecare a putut să-și aleagă poziții sau mișcări diferite, specifice personajelor lor.

Dintre toți actorii, Jackson-Cohen a fost supus celui mai riguros program de pregătire pentru acest film – care a cuprins inclusiv fitness și yoga. Actorul britanic nu era obișnuit cu pregătirea fizică intensivă, dar experiența prin care a trecut i-a făcut plăcere. Realizatorii au fost încântați de transformările sale fizice într-un timp atât de scurt. “În șase săptămâni el s-a transformat total, iar aceasta devenise evident în mișcările lui – felul cum mergea și ținuta. A realizat ceva remarcabil,” își amintește Bob Teitel.

Prezentare Despre distribuție și echipa de producție
jinglebells