Bariera

(1972)

Bariera

Poster Bariera Postere Bariera

Sinopsis Bariera

Mai mult

1942, Nea’ Vitu (Octavian Cotescu) are necazuri cu copiii săi: un fiu (Florin Simion) este fascinat de lumea îmbogățiților de război, iar fata (Mihaela Mihai) umblă cu speculantul “Treispemii” (Dan Nutu). În seara logodnei acesteia, Vitu e denunțat de fiul său că a ascuns o tipografie ilegală în casa unui pictor.

Regizorul Mircea Mureșan realizează o excelentă ecranizare a romanului omonim a lui Teodor Mazilu, care este și scenarist la acest film.

După 30 de ani, bărbatul revine în…

citeşte
A contribuit la sinopsis-ul filmului: psihologu
Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!
NOTA FILM
Nota IMDB: 7.4
Octavian Cotescu Octavian Cotescu muncitorul Vitu Toma Caragiu Toma Caragiu șeful de post Eftimie Gheorghe Dinică Gheorghe Dinică pungasul Ionel Calaretu
Draga Olteanu Matei Draga Olteanu Matei cârciumăreasa Vestemeanca Ion Besoiu Ion Besoiu pictorul Radulescu Mircea Albulescu Mircea Albulescu Inspector de la Siguranta
Dan Nuțu Dan Nuțu ucenicul Treispemii Gina Patrichi Gina Patrichi Tutuleasa Mihaela Mihai Mihaela Mihai utecista Radita
Vezi toata distributia

Caseta tehnică

Produs de

Studioul Cinematografic Bucuresti

Țara

Romania

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
cezarika21 pe 12 Octombrie 2013 14:10
Farmecul vieţii din mahalalele bucureştene
Filmul Bariera este o tragicomedie, cu un scenariu savuros, interpretări de excepţie (Octavian Cotescu, Mihaela Mihai, Gheorghe Dinică, Toma Caragiu, Gina Patrichi), o coloană sonoră în stil retro şi o imagine de calitate. Filmul este realizat din frânturi de amintiri ale unui bărbat despre familia muncitorului Viţu, care trăia în timpul războiului într-o mahala aflată dincolo de bariera Bucureştiului. Nea Viţu, "un comunist de omenie", ar fi fost executat în acei ani pentru că ascunsese în locuinţa sa o tipografie ilegală unde se tipăreau manifeste comuniste.

Producătorii Barierei au intenţionat să realizeze un film politic în centrul căruia să se afle activitatea şi jertfa ilegaliştilor comunişti din timpul regimului antonescian. Unii critici percep şi astăzi acest film ca un produs de propagandă, identificând în replicile actorilor… citeşte

12 2
Boierul pe 05 Februarie 2011 11:35
Strict din punct de vedere al prestatiei actoricesti, "Bariera" este un film excelent, chiar unul dintre cele mai bune. Octavian Cotescu interpreteaza magistral, chiar daca personajul sau este cel mai debil din punct de vedere al autenticitatii (muncitor autodidact, fin analist al realitatilor cotidiene, preocupat de probleme care transcend realitatea imediata). Valoarea cinematografica este insa anulata de scenariul tendentios si propagandistic, consecinta nefasta a sistemului politic care a "guvernat" lumea filmului romanesc in perioada respectiva precum si a unei actiuni plasate in contemporaneitate si, deci, mult mai vulnerabila la "canoanele" ideologice ale stangii extreme. Cliseele de sorginte marxista, precum "lupta de clasa", "exploatarea omului de catre om", discreditarea pana la hilar a institutiei bisericii, in special, precum si a crestinismului, in subsidiar, ridiculizarea… citeşte
3 1
folins pe 12 martie 2013 07:21
Corect! cred ca l-au altoit ca sa poata fi difuzabil, poate de aceea a iesit mai confuz
duan pe 20 Iulie 2010 09:54
Ma intreb daca
filmul a fost cenzurat in urma plecarii Mihaelei Mihai si a lui Dan Nutu. Imi scapase...
Creatie buna care nu prea are legatura nici cu ilegalisitii sau comunistii. Cocheteaza cu ideea de stanga si cam atat.

3 3
folins pe 12 Martie 2013 07:18
Un film bunicel ce merita vazut macar dupa atatia ani de doseala
Mihaela Mihai desi nu era actrita de meserie este foarte buna in film.
Pacat ca nu ne-am priceput sa ne apreciem oamenii de valoare, o femeie frumoasa, o voce deosebita o actrita cu mult talent.
FELICITARI SI APLAUZE Mihaela!
Actori buni asa cum spune si Boierul.
Slab scenariul dar scos din impas de actori, ca Toma, Dinica, Cotetz alias Cotescu, Besoiu, Draga, etc
Faine cadre cu zonele vechi si imagini de arhiva, cu personaje disparute.

2 3
cl24 pe 19 Aprilie 2010 15:53
Filmul prezinta viata de familie , dificila datorita razboiului care produce drame psihologice. Este interesant de urmarit, ca sa patrundem in psihicul omului din acele vremuri.
1 1
Vegetarian pe 03 Octombrie 2013 22:10
Omul traieste o singura data . Oamenii nu au timp de recunostinta
Mai bine sa fie trimid barbatul in conversatie decat in pat , zice mama unei fete in film .

Femei albe - dezavantaje - solutii !? = O femeie usoara , Lucica , ia luat casele unui barbat bogat Gicu care facuse imprudenta sa le puna pe numele ei si la lasat . Calatorea mereu prin Italia .. Ii zice unui fost iubit ca daca o respecta si o iubea mai putin , dar ii asigura tot confortu , ar fi ramas cu el . Vroia sa i se vorbeasca vulgar ..

Clasa muncitoare considera ca patronul nu mai avea voie sa isi pupe nevasta si copii dupa ce concediase un muncitor , care probabil era lenes .
Bateau copii care invatau sa ajunga negustori , pt ca insemna sa traiesca pe spinarea altora .
. . Muncitorii nu erau de fatza cand interlopii cereau cu pistolu in mana taxe carciumarilor etc ..

1 3
Vegetarian pe 3 octombrie 2013 22:59
Analfebetul viitorului nu va fi cel care nu stie sa citeasca ci cel care nu stie sa inteleaga
ciprian34 pe 03 August 2013 22:11
Chiar daca filmul e supus cenzurii comuniste,actorii mari din film au reusit sa-l salveze
1 3
psihologu pe 13 August 2010 17:01
Ok
Semnificaţia filmului este interesantp: bariera mahalalei de dincolo de Bucuresti, barierele vieţii de părinte ce-şi creşte copiii, bariera regimului nazist...
1 3
mitza2003ro pe 12 Iunie 2021 02:32
Unele filme sunt de-a dreptul extraordinare,asta e unul dintre ele.
0 0
Deceoare pe 23 August 2021 17:29
Pe fundalul “luptei de clasă”, a “luptei antifasciste a comuniștilor”, teme atât de prezente în cinematografia românească de dinainte de anul 1989, filmul ne descrie farmecul vieții din mahalalele bucureștene în timpul celui de al doilea război mondial – dincolo de “barieră” – cu personajele sale tipice: jandarmul leneș și un pic corupt, pungașul, micul escroc “combinator”, artistul respins de societate, muncitorul comunist autodidact și priceput la toate. Firul narativ al filmului este simplu și aproape ca un clișeu: un UTM-ist [membru al organizației de tineret al partidului muncitoresc, Uniunea Tineretului Mucitoresc] este arestat și condamnat că a încercat să ascundă o mașină de tipărit pe care să o folosească, împreună cu “tovarășii de luptă” la tipărirea de manifeste.
La început partidul s-a numit Partidul… citeşte

0 1
balta67verde pe 29 Decembrie 2018 18:05
Un film destul de bun, se vede clar mana "comunistului" Muresan ... dar, Dumnezeule ce actori incredibil de exceptionali !
0 1
cosmin742000 pe 24 Septembrie 2016 11:52
O drama romaneasca de razboi foarte buna..........................
0 2
eduard_stratan pe 18 iunie 2022 12:51
Cosmine ce bine că te-au blocat pe acest site! Apoi în 2018 te-ai întrupat în blackmore si ai mai bântuit site-ul încă vreo 2 ani până te-au blocat din nou!
Iulidesprefilme pe 27 Iulie 2013 17:43
O tragi-comedie construită pe materialul literar oferit de Teodor Mazilu...
0 2

Spune-ţi părerea despre Bariera

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Vezi şi:  filme noi drama
Liste cu Bariera
Îţi place sau deteşti acest film? Adaugă-l într-o listă!
jinglebells